TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Silaha 1, sapana 4 yıl hapis cezası

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, TBMM genel kurulunda ele alınacak olan içgüvenlik paketinin demokrasi açısından geri dönüş olduğunu söyledi

Haber Giriş Tarihi: 03.02.2015 08:10
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Silaha 1, sapana 4 yıl hapis cezası

SAMİ GÖKÇE/ANKARA

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu içgüvenlik paketinin genel kuruldan geçmesi halinde Türkiye'nin resmen faşizan yönetim biçimine adım atmış olacağını söyledi. Mevcut durumda suç şüphesi ile durdurulan kişinin hâkim-savcı kararı olmadan üstü ve eşyası ile aracının görünmeyen kısımları aranamadığını ifade eden Tanrıkulu "Öngörülen düzenlemeye göre ise kolluk amirinin emriyle arama yapılabilir ve bunun onayı 24 saat içinde hâkime sunulabilir. Gözaltında kayıpların, işkencenin yaşanmış olduğu Türkiye’de bu düzenleme yeni zorla kaybetmelere davetiye çıkarmaktadır" dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu TBMM'de düzenlediği basın toplantısında Yarın genel kurulda ele alınacak olan İçgüvenlik paketinin demokrasi açısından geri dönüş olduğunu söyledi. Tanrıkulu "Dünyadaki demokrasi endeksleri içinde en alt sıralara düşen Türkiye, AKP’nin “İç Güvenlik Reformu Yasa Tasarısı” ile demokrasinin kırıntılarından bile mahrum kalmakla karşı karşıyadır. Türkiye’yi 12 Eylül rejimine kesin bir dönüşe zorlayan bu tasarı, toplumdaki demokrasi taleplerini tamamen bastırmaya yönelik faşizan bir girişimdir" dedi.

KARAKOL EVE TAŞINIYOR

Yeni düzenlemede müşteki, mağdur veya tanık ifadelerinin ikametgâhında veya işyerinde alınabileceğini anlatan Tanrıkulu kolaylaştırıcı gibi görünen bu düzenlemenin tam tersine, karakolu kişinin evi veya işyerine taşıma anlamına geldiğini iddia etti.

Topluca bulunulan herhangi bir yere molotof, yakıcı, yanıcı, boğucu, yaralayıcı ve benzeri silahlarla saldıran ya da saldırmaya teşebbüs edene karşı polise silah kullanma yetkisi verildiğini kaydeden Tanrıkulu düzenleme ile polise sınırsız silah yetkisi tanındığını saldırıya teşebbüs halinde silah kullanma yetkisinin yoruma açık ve keyfi olacağını söyledi

Yeni düzenlemeyle getirilen değişiklikler şöyle: Mevcut durumda 24 saat olan acele hallerde emirle yapılan dinlemede hâkimden izin almadan dinleme yapabilme süresi yeni düzenleme ile 48 saate çıkarılıyor. Dinlemeler sıralı amirlerin denetimine açılarak hükümetin kontrol imkânının artırılması öngörülüyor.

HAVAİ FİŞEK VE SAPAN İÇİN 4 YIL HAPİS GELİYOR

Reform olarak sunulan İçgüvenlik paketinde havai fişek, demir bilye, sapan vb ile yürüyüşe katılmak 2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na giriyor. Ceza mevcut haliyle 6 ay-3 yıl arası iken, düzenlemeyle 2,5 ila 4 yıl arasına çıkarılması öngörülüyor.

DEVLET, MALA ZARAR TAZMİNİNİ YURTTAŞA YÜKLEYECEK

Toplumsal olaylarda kamu, gerçek veya tüzel kişilerin mallarına verilen ve devlet tarafında karşılanan zararların sorumlulara rücu edilmesi öngörülüyor. Ancak bu da istismara, yoruma açık bir düzenlemedir. Zira toplumsal olaylarda kamu malına zarar veren kişilerin tespit edilememesi halinde kolluk güçlerinin, aynı olaya katılıp mala zarar vermeyen kişilere bu suçu yıkması pekâlâ mümkün olabilecektir.

Diğer yandan, toplumsal olaylarda kamu, özel veya tüzel kişilerin mallarını koruma görevi devlete, dolayısıyla kolluk güçlerine aittir. Kolluk güçleri bu görevlerini yerine getirmek zorundadır. Devletin, toplumsal olaylarda yaşanan mal zararlarını karşılama sebebi, güvenliği sağlamadaki zafiyetinin tazmininden kaynaklanmaktadır.

ATKI/POŞU/GAZ MASKESİ TAKANA 3 YIL HAPİS GELİYOR!

“Terör örgütünün propagandasına” dönüştürülen toplantı ve gösteri yürüyüşlerinde yüzünü tamamen veya kısmen kapatanlar 3 yıldan 5 yıla kadar hapis, cebir, şiddet vb, hallerde alt sınır 4 yıla çıkarılıyor. Böylece, örneğin toplumsal olaylar sırasında gazdan korunmak için maske takan veya yüzünü sırf bu yüzden örtenler de ağır cezalara çarptırılabilecektir. Havai fişek, afiş, üniforma vb, ile toplantı ve gösteri yürüyüşü, 3713 Sayılı Terörle Mücadele Kanununun 7. Maddesinin 3. Fıkrasında belirtilen yüzü kapalı toplantı ve yürüyüşe katılma, tutuklama sebebi sayılmaktadır.

 

POLİS AYNI ZAMANDA SAVCILIK YAPACAK!

Mevcut durumda Cumhuriyet savcısında olan gözaltı yetkisi belli hallerde kolluk amirlerine veriliyor.

Buna göre, suçüstü hallerinde kolluk amirleri 24 saate kadar, toplumsal olaylarda ise 48 saate kadar kişileri gözaltına alabilecek.

ARAÇ KİRALAYAN FİŞLENECEK!

Araç kiralayanların kimlik bilgilerinin kayda alınıp gerektiğinde kolluğa verilmesi zorunlu hale getiriliyor. Ayrıca kiralık araçlara, araç takip sisteminin takılması zorunluluğu ile araç kiralayanların gittikleri yerlerin tespit edilebilmesi zorunluluğu getiriliyor.

Pakette ayrıca emniyet ve jandarma teşkilatlarına yönelik, ihlallerine sebebiyet verebilecek düzenlemeler de öngörülmektedir.

Söz konusu paket, Türkiye’nin AKP döneminde karşı karşıya kaldığı faşizan uygulamaların yasal kılıfı niteliğinde olduğu gibi 12 Eylül ruhunun yeniden diriltilmesi girişimidir. Bu açıdan AKP’nin açıkça yeni bir darbeye hazırlandığını söylemek gerekmektedir.

Cezaevlerinin dolup taştığı AKP döneminde bu düzenlemeyle tüm Türkiye bir cezaevine çevrilmek istenmektedir. Yurttaşlara deli gömleği giydirmeye çalışan, Türkiye’yi tartışmasız bir darbe rejimine sürükleyen AKP hükümetini uyarıyorum ve bu düzenlemeyi derhal geri çekmesi çağrısında bulunuyorum.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.