TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Engelli kadroları neden boş?

CHP’li Türeli, “Türkiye’de engelli çalıştırma yükümlülüğü yerine getirilmiyor” dedi

Haber Giriş Tarihi: 04.02.2015 08:23
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Engelli kadroları neden boş?

CHP İzmir Milletvekili ve TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu CHP Grubu Sözcüsü Rahmi Aşkın Türeli, Türkiye’de engelli çalıştırma yükümlülüğünün yerine getirilmediğini belirterek, “Kamuda ve özel sektörde boş bulunan toplam 49 bin 336 kişilik engelli kadrosu neden doldurulmamaktadır?” diye sordu.

MECLİSE SORU ÖNERGESİ

Türeli, konuya ilişkin olarak, TBMM Başkanlığı’na, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam tarafından yazılı olarak cevaplandırılması istemiyle sunduğu soru önergesini değerlendirdi. 4857 sayılı İş Kanunu’nun 30’uncu maddesinde engelli çalıştırma yükümlülüğünün düzenlendiğini belirten Türeli, söz konusu hükme göre, 50 veya daha fazla işçi çalıştıran özel sektör işyerlerinin yüzde 3 engelli işçiyi, kamu işyerlerinin ise yüzde 4 engelli işçiyi meslek, beden ve ruhi durumlarına uygun işlerde çalıştırmak zorunda olduğunu ifade etti.

“ULUSLARARASI STANDARTLARIN ÇOK GERİSİNDE”

Tüm bu düzenlemelere rağmen, Türkiye'de çalışan engelli sayısının olması gerekenin altında olduğunu vurgulayan Türeli, şöyle devam etti: “Nitekim ülkemizde mevcut kanuna göre kamuda 55 bin 334 engelli memur çalıştırma zorunluluğu bulunmakta olup, halihazırda 23 bin 545 engelli kontenjanı boş durumdadır. Özel sektörün ise çalıştırmakla yükümlü olduğu engelli işçi sayısı 106 bin 007 olup, 25 bin 791 engelli işçinin çalışabileceği pozisyon boş bulunmaktadır. Diğer taraftan, çalışan engelliler iş yerlerinin fiziksel koşullarının engelliler açısından uygun olmaması nedeniyle ciddi sorunlar yaşamaktadırlar. Ülkemizde işyerleri, engellilerin ihtiyaç duyduğu teknolojik ve çevresel donanım bakımından, uluslararası standartların çok gerisindedir. Nitekim engellilerin kullanımına uygun asansörler, merdivenler ve tuvaletler hala olması gereken donanımın çok altındadır. Söz konusu durum da engellilerin iş yaşamına uyum sağlamasını zorlaştırmaktadır.”

“KADROLAR NEDEN BOŞ?”

Türeli, kamu ve özel sektör için engelli çalıştırma yükümlüğünü TBMM gündemine taşıdığı önergesinde şu sorulara yer verdi: “-2003-2014 döneminde yıllar itibarıyla kamu kurumlarında çalışan engelli vatandaşlarımızın Bakanlıklara göre dağılımı nasıldır?

-Kamuda açık bulunan 23.545 kişilik engelli kadroları neden doldurulmamaktadır?

-Özel sektörde açık bulunan 25.791 kişilik engelli kadroları neden doldurulmamaktadır?

-Kamu ve özel sektördeki boş engelli kadroları ne zaman doldurulacaktır? Buna ilişkin bir çalışma var mıdır?

-Engelli vatandaşlarımızın iş yerlerinde ihtiyaç duyduğu teknolojik ve çevresel donanımın arttırılması amacıyla Bakanlığınızca yürütülen ne gibi çalışmalar vardır?” (HABER MERKEZİ)

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.