TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Sağ, sola geliyor

CHP Karabağlar İlçe Başkanlığı’na çok kısa bir zaman önce genç bir isim olan Orhan Polat seçildi. 28 yaşında olan Polat ile gençlerin siyasetteki rolüne, Karabağlar’daki çalışmalarına ve gündemdeki konulara değinerek güzel bir sohbet gerçekleştirdik. Gençliğin verdiği enerjiyle çok çalışan Polat’ın söylemleri ise hep halka dokunmak ve onların yanında olmak üzerine.  Polat, göstereceği başarıyla siyasete atılmak isteyen gençlerin önünü açacağa benziyor

Haber Giriş Tarihi: 11.02.2015 08:15
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Sağ, sola geliyor

TANER UYANIKER

Karabağlar İlçe Teşkilatı olarak önümüzdeki seçimlerdeki çalışmalarınızdan başlayalım…

Önümüzdeki seçimlerle ilgili çok fazla çalışmalarımız var. Yerel seçimlerde 10 bin oy daha fazla aldık, biz onu baz alarak çalışmalara başlıyoruz. Üzerine en az yüzde 10 koyacağız. Emeklilerle ilgili, işçilerle ilgili çalışmalarımız var. İsçilerle ilgili önemli bir çalışma yürüteceğiz. Sanayi grubuna ineceğiz. Orta direğe gideceğiz. Bizim özen göstereceğimiz bir şey var burada seçmene dokunmak. Avuç içi siyaset dediğimiz bileği, hep beraber kavrayacağız diğer elimizi de omzuna koyacağız. Seçmene dokunup ona sıcak kelimeler kurduğumuzda oy bizimdir. Partimize hiç oy vermemiş olsa bile o seçmene dokunduğumuzda oy bizimdir. Biraz önce iki kahvehane gezdim ilk kez genç bir başkan gördükleri için sıcak davrandılar, bende onlara sıcak davrandım. Oradan kadınları ziyaret ettik onlara da projelerimiz anlattık. Şimdide başka bir derneği gezeceğiz. Hiç oturmayacağız halka yakın olmak için hep çabalayacağız.

HALK PAHALI RESTORANLARDA DEĞİL

Halka dokunma söyleminizi biraz açabilir miyiz?

Halk emin olun pahalı restoranlarda oturanlar değil. Onlar patron müdür seviyesindeki kişiler. Halk bana göre orta kesim ve alt kesimdeki insanlardır, bunlarda sanayi yerlerinde kahvehanelerde olur. Zaten bizim ülkemizdeki okumuşluk oranı işçi sınıflarına baktığımızda rakamlar bellidir. Biz halkı sokakta pazarda ve kahvehanelerde buluruz, halkı kuyumcu dükkanın da aramamalıyız. Ülkemizin büyük bir bölümü yoksul. Bu rakam 45 milyon kişi yapıyor. Biz bu insanlara ve emeklilere ulaşırsak, onların elini sıkıp onlara güç verirsek halka ulaşmış oluruz.

Genç yaşta böyle bir göreve gelmiş birisi olarak gençlerin siyasette ki rolünü nasıl görüyorsunuz? Partilerin genç isimlere bakışı nasıl?

Gençlerin siyasetteki yeri eksik kalmış benim gördüğüm kadarıyla genç siyasetçi hiç yetişmemiş partide. Genele baktığımızda belli bir yaş üstü insanlar var. Tabi onlar tecrübeli bu görevlerde olacaklardır ama biraz gençlere destek verilmediği ortada. Gürsel Tekin ve İl Başkanımız Bedri Sertel ile de görüştüm bana güvendiler. Güvenmeselerdi bir şekilde bu göreve gelmem durdurulabilirdi. Kendileri de gençlere önem vermeleri gerektiğini söylediler. Bu bağlamda ben gençlere ışık yaktığımı düşünüyorum. Genç arkadaşlar daha yaşımız küçük diye bazı görevlere aday olmaktan çekinmesinler. Mutlaka Türk gençliğinde o bilgi birikim vardır, her görevi yapabilir. Genç arkadaşlarımdan bana destek vermelerini istiyorum. Bende gençlere pozitif ayrımcılık yapacağım. Genel başkanımız göreve geldikten sonra kadın ve gençlik kotası koydu, her konuşmasında da söyledi ‘Gelecek gençliğin elindedir’ diye. Seçimlerden sonra bir genel kurulumuz var orada tekrardan seçilirsek bununla ilgili bir çalışmamız olacak. Gençlerin artık böyle makamlarda olması gerektiğini ve iktidarın gençlerle geleceği mesajını vermiş olacağız.

“MÜSLÜMAN HIRSIZLIK YAPMAZ”

AK Parti iktidarının politikalarını nasıl değerlendiriyorsunuz ve CHP’nin bu seçimlerde alacağı oyu nerede görüyorsunuz?

Medya gücüyle toplumumuzu Allah ile kandırıyorlar. Hepimiz Müslümanız. Bende orucumu tutarım, Cuma namazlarına giderim. Bize dini öğretmeye çalışıyorlar, biz dini ilk önce annemizden babamızdan öğreniriz. Bunlar din üzerinden bize ulaşmaya çalışıyorlar ve yüzde ellilik oranı Allah ile kandırıyorlar. Müslümanız diyorlar ama hırsızlık yapıyorlar, böyle Müslümanlık olmaz. Allah’ta hırsızlığın günah olduğunu Kuran’da bahsetmiştir. Biz bunların Müslümanlığından şüpheliyiz. Biz eğere halka bunları anlatabilirsek bizim AKP’yle oylarımız yer değiştirir. Bunlar medya gücü ile algı operasyonu yapıyorlar, insanları medya gücüyle kandırıyorlar. AKP’nin 2007 yılından itibaren bir ekonomi politikası yok. Ülkeye kattığı hiçbir şey yok. Ülkeyi satıyorlar. Cumhuriyet kazanımlarını yok ediyorlar. İnsanlar şimdi gırtlaklarına kadar borçta. Sadece kentlere makyaj yapmakla, hızlı tren yapmakla, metro yapmakla olmuyor biz insanların cebine giren parayı arttıramadıktan sonra enflasyonu düşüremedikten sonra ve asgari ücretin 2 bin liradan az olmadığını sağlayamadıktan sonra makyaj yapmak hiçbir şey ifade etmiyor. İşte biz bunları insanlara iyi bir şekilde anlatabilirsek oylarımızın yerleri değişecektir. Ama dediğim gibi medya gücü önemli ve çok fazla medya AKP iktidarı tarafından satın alınmış ve satılık kalemler ortaya çıkmış.

Gündemde yer alan Bank Asya operasyonuna ne diyorsunuz?

Bunların 12 yıllık bir birliktelikleri vardı. Tayyip Erdoğan çıktı ve ‘Ne istediğinizde vermedik’ dedi. Böyle bir söylem olur mu? Bende yurttaş olarak onlara ne verdilerse bende istiyorum. Böyle bir şey söyleme hakkım var. Birbirlerini besleye besleye bu hale geldiler. Hükümet kanadı cemaat kanadına diyor ki sizler darbecisiniz. Cemaat kanadı da hükümet kanadına diyor ki sizler hırsızsınız. İkisi de birbirlerinin kuyruğundan yakalamış vaziyetteler. Bırakın birbirlerini yesinler. Birbirlerini yemekle meşguller zaten. Ne yaparlarsa yapsınlar biz kendi işimizle meşgulüz.

“CUMHURBAŞKANI HAYALPEREST”

Cumhurbaşkanı’nın sık sık dile getirdiği Türk usulü bir başkanlık sistemi tartışması var. Siz başkanlık sistemini nasıl görüyorsunuz? HDP seçimlere parti olarak girme kararı aldı bazı çevrelerin iddialarına göre AKP ile anlaştıkları için böyle bir karar aldıklarına yönelik sizin bu konu hakkındaki görüşünüzü de alabilir miyim?

Başkanlık sistemi Tayyip Erdoğan’ın gördüğü en büyük rüya, en büyük hayaldir. Neden bugün yaptırdığı anketlere bakıldığında başkanlık sistemini isteyenlerin oranı yüzde 30’u geçmiyor bile. O onun zihninde olan hayaldir. Hayal kurmak iyidir tabi ama bana göre hayalsiz umutsuz yaşam olmaz, o da bu hayalle yaşar. Başkanlık sistemi Amerikan emperyalizminin başlattığı bir sitemdir. Bu sistem bizi uçuruma götürür. Bizim sistemimiz parlamenter bir sistemdir. Osmanlı 600 yıllık bir imparatorluktu diyorlar öyleydi ama bir sürü beylik yıkıldı, beylik kuruldu. Biz Osmanlıdan geldik ama yıkılan bir imparatorluğu cumhuriyetle ayağa kaldırdı. Biz de bu cumhuriyeti sürdüreceğiz. Diğer konuya gelirsek HDP tabi ki parti olarak seçimler girebilir. AKP evet 367’yi bulduğunda anayasayı değiştirecek güçtedir ve cumhuriyeti yıkacak güce gelecektir. Zaten bunların hesabı ve derdi cumhuriyetle, tek hesapları cumhuriyeti yıkmak. Bazı milletvekilleri ağızlarından kaçırıyorlar parantezi kapatacağız gibi bunlar densizliktir. HDP’nin şunu düşünmesi lazım biz kardeş bir halkız hepimiz bu ülke için savaştık. Bu al bayrakta Türk’ün kanı olduğu kadar Kürt’ün de Laz’ında kanı var. Biz hiçbir zaman ayrışmadan yana ola bir parti değiliz. Parti olarak girebilirler ama dikkat etmeleri gereken şöyle bir şey var. Yüzde onu aşabilecek güçleri var. Ama AKP’nin ayak oyunları var. Sitemli ve ilgiliyi oynayarak Kürt seçmenini önüne geçip barajı aşmamaları için oyunlar yapabilirler bu konuda uyanık olmalarını isteriz onlardan. Birbirleriyle ilgili anlaşmaları olabilir ama ben gözümle gördüğüm şeylere inanırım. Biz kendi işimize bakmalıyız. Sokağa çıkıp insanları ayrıştırmadan herkese derdimizi anlatmamız gerekiyor.

Önümüzdeki en büyük tehlikenin ne olduğunu düşünüyorsunuz?

Günümüzdeki en büyük tehlike cumhuriyet rejiminin zarar görmesidir.  Biz cumhuriyetçi bir partiyiz 92 yıldır ayakta kalan bir partiyiz.  AKP iktidara gelmeden önce Kürt Türk, işçi patron gibi ayrımcılıklar yoktu herkes dayanışma içindeydi. Mezhepçilik ayrımcılığı ve Kürt ayrımcılığı yaptı böyle yaparak kendi seçmenini kemikleştirdi. Her gün ekranlarda sinirli hali ve insanlara parmak sallayan hali insanları gerginleştirdi. AKP seçmenine seslenmek istiyorum lütfen AKP’nin politikalarını inceleyin bir televizyonu ya da gazeteyi değil, tüm gazeteleri okuyun sadece birini okumayın, bu şekilde irdeleyin böylelikle AKP’nin yanlış yaptığını göreceksiniz. Biz Cumhuriyet Halk Partisi olarak ülkeyi seviyoruz. Onlarda gelsinler ve CHP’nin altı okun altında birleşelim. Dediğim gibi şehirlere makyaj yapmakla olmuyor bu işler. Bizim kendi milli sermayemiz değil biz üretmiyoruz. Yabancı sermaye yapıyor. Bir iş yapacaksa kendi ülkesindeki firmalar yapsın. Dış ülkeden borç alarak iş yapmak kolay. Marmaray’ı Japonlar yaptı ve deniliyor ki oradan alınan borçla 4  tane daha Marmaray yapılır. AKP milli sermayeye ihanet ediyor.

“SAĞ İDEOLOJİ SOLA GELİYOR”

CHP’nin sağa kaydığı yönünde tartışmaları var. Bu bağlamda belli başlı milletvekilleri partiden koptu bununla ilgili ne düşünüyorsunuz?

Biz demokratik bir partiyiz. Demokrasinin gerekliklerinden biriside herkesin kendi düşüncesini söyleyebilmesidir. Biz sol bir partiyiz ve bize sağ görüşlü kişiler katılabilir. Sağ görüşlü birisi oradaki görüşlerinin yanlış olduğunu düşünüp bize katılırsa CHP sağa kaymış olmuyor o kişiler sola kaymış oluyor. Bunların içinde akademisyenler de var. Yollarının yanlış olduğunu düşünüp doğru yolu CHP’de bulup katılıyorlar. Bunu böyle anlamak lazım. Bizde büyüyen bir partiyiz. Bazı kişilerde bunu görüyor ve bize katılım gösteriyor.

Son cumhurbaşkanlığı seçimlerinde CHP yenilgi aldı. Siz yanlış bir aday çıkartıldığını düşünüyor musunuz?

Şimdi siyasi partiler tabandan örgütlenmeye başlar ve bunun neticesinde bir hiyerarşi oluşur. MYK en üst yerdir ve orada alınmış bir karardır, bizim bunu eleştirmemiz doğru olmaz. Genel başkan kendini ateşe attı. Parti içinden bir aday çıkartır ve kazanamayınca sorumluluğu üstüne almazdı ama öyle yapmadı. Tayyip Erdoğan’ın yüzde 70 ile seçildiğini düşünsenize ülke ne olurdu. Kendini ateşe attı ve çatı aday çıkartarak AKP’nin bu oranlarda oy almasını engelledi.  Ülkemiz muhafazakar bir ülkedir. Bu bağlamda doğru bir karar alınmıştır. Bizde Karabağlar ilçe yönetimi olarak bu kararın doğru bir karar olduğunu düşünüyoruz. Daha fazlada alabilirdik seçimlerde oyu ama yaz dönemine gelmesi de biraz sıkıntı yarattı.

Orhan Polat kimdir?

Orhan Polat 1987 doğumlu aslen Karslı. 3 yıl önce yönetime girdi. İlçe başkanı istifa edince yürüttüğü genel sekreterlikten yönetim kurulu kararıyla başkan seçildi. Sivil hayatında bir dönem muhasebecilikle uğraştı. Daha sonra ticaret yapan Polat’ın bir dükkanı var. Babası siyasetin içinde yer alan birisi ve belediye meclis üyesi. Polat, kendisini partiye getirenin babası olduğunu söylüyor.  Anadolu Üniversitesi İşletme Fakültesi mezunu.

 

 

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.