TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

‘Başka Hayatlar’

İzmir Resim Heykel Müzesi Turgut Pura Sergi Salonu’nda açılan ‘Başka Hayatlar’ isimli Ressam Ahmet Rüştü Doğan’a ait olan kişisel resim sergisi 25 Şubat’a kadar sanatseverlerle buluşmaya devam edecek

Haber Giriş Tarihi: 14.02.2015 08:00
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
‘Başka Hayatlar’

EMİNE ŞEKER

Ressam Ahmet Rüştü Doğan, Gazi Eğitim Enstitüsü Mustafa Ayaz Atölyesi’nden mezun olduğunu belirterek, “1978 yılında resim öğretmenliğine başladım. 40 yıldır yağlı boya ile çalışıyorum. Yurtdışında ve yurtiçinde yaklaşık 40’a yakın sergi açtım. Bunun içinde Türkiye’yi temsilen 4 yıl boyunca Paris’te sergimiz oldu. 3 tane ödülüm var. 2 tanesi Paris’ten 1 tanesi de Muğla’dan geldi. Muğla’da Muğla’yı tanıtım yarışmasında 3’ncülük ödülü aldım. Paris’te de Türkiye’yi temsilen salon onur ödülü aldım” dedi.

DÜNYA HEPİMİZE AİT

‘Başka Hayatlar’ adlı resim sergisinde İzmir’in emekçi kesimini yansıtan ve her zaman görülen fakat fark edilmeyen kesimi anlattığını söyleyen Doğan, sözlerini şöyle tamamladı: “Mesela balıkçılar, çingeneler ve dilenciler gurubu olarak yaklaşık 74 tane eserim var. Serginin teması yoksul ve emekçi kesim oldu. Bizim hayatımızın dışında geçimi farklı şartlarda sürdüren kişileri konu aldım. Balıkçılarla birlikte 1 yıl geçirdim. Kendilerini gözlemleyerek onlarla röportaj yaptım. Balıkçılar boğaz tokluğuna denize aşık insanlar diyebilirim. Çingenelerinde Mavişehir’de ve Şemikler’de evleri vardı. Evleri yıkıldı. Yerlerine lüks konutlar yapıldı. Kendilerine ait özgürlükleri olan kişiler oldukları için apartmanda yaşamayı sevmiyorlar. Açıkçası kendi aralarında yaşayan çok renkli bir gurup. Dilencilerde çocuklarıyla birlikte başka bir dram yaşayan topluluk. Sanatseverlere hayatın sadece kendimize ait olmadığını anlatmak istedim. Başka hayatlarında olmalarını görmelerini istediğim için böyle bir çalışma içine girdim. Bu hayatta sadece biz yokuz. Var olan dünya hepimize ait. Bu yüzden farklı şekilde yaşayan insanları da görmemiz gerektiğini düşünüyorum. Bu çalışmayı yapmamdaki belki başka bir sebep ise kendimin de gecekondudan gelmesi olabilir. Annem bizi çok küçükken çocuk yuvasına bırakıp başka evlilikler yapmış. Bizde sokakta büyüyen kişiler olarak belki bu dünyayı bilen insanlarız. Bilinçaltıma yerleşmiş olmalı ki sürekli dikkatimi böyle konular çekiyor. Sanatseverlerin gelip eserlerimi görmelerini isterim.”

‘Başka Hayatlar’ adlı sergi İzmir Resim Heykel Müzesi Turgut Pura Sergi Salonu’nda 25 Şubat 2015 tarihine kadar sanatseverlere açık kalacak.

AHMET RÜŞTÜ DOĞAN KİMDİR?

1952 YILINDA Bandırma’da doğdu. 1977 yılında Gazi Eğitim Enstitüsü Mustafa Ayaz Atölyesi’nden mezun oldu. 1978 yılında öğretmenliğe başladı. Ve 2003 yılında emekli oldu. İzmir’de resim çalışmalarına kendi atölyesinde devam ediyor. Resimleri renkli ve lekecidir. Soyut exspresyonizmin etkileri vardır. Kandisky ve Malevich hayatında etkili sanatçılardır. Son çalışmaları İzmir’i konu alan çalışmalardır. Çocukluğunda İzmir’in kendisinde bıraktığı izler, imge, kavram düşsel bir şekilde sunulmaktadır. Üst üste binmiş evler, vapurlar, tekneler ve deniz!

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.