TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

“Sulak alanlar kuruyor”

CHP İzmir Milletvekili Rahmi Aşkın Türeli, sulak alanların teker teker kuruduğunu belirterek, “Sulak alanlarımız HES’ler, barajlar ve tarım alanı açma faaliyetlerine kurban ediliyor. Durdurun bu yağmayı, talanı. Sulak alanlarla birlikte ülkemizin geleceğini de yok ediyoruz” dedi

Haber Giriş Tarihi: 14.02.2015 08:26
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
“Sulak alanlar kuruyor”

Türeli, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, uluslararası bilimsel araştırmaların, ülkemizde son 60 yılda yaklaşık 2 milyon hektar sulak alanın kuruduğunu gösterdiğini ifade etti. Bunun yanı sıra bu sulak alanlarda yaşamlarını sürdüren binlerce hayvan türünün de neslinin tükendiğini vurgulayan Türeli, şöyle devam etti: “Nitekim Uluslararası Doğa Koruma Birliği (IUCN) tarafından hazırlanan “Doğu Akdeniz’de Tatlısu Biyoçeşitliliğinin Durumu ve Dağılım” adlı raporda, ülkemizde son yıllarda yok olan sulak alan miktarının hızla arttığı,  kuruyan sulak alan miktarının Marmara Denizi’nden daha büyük bir alana ulaştığı vurgulanmaktadır. Söz konusu raporda ayrıca, tarım için sulak alanların kurutulması, yeraltı su rezervlerinin yok edilmesi, yanlış enerji politikaları nedeniyle barajlar ile nehirlerin önünün kesilmesi ve sayıları binleri bulan nehir tipi hidroelektrik santraller (HES) ile derelerin kurutulması, sulak alanların yok oluşunun en önemli nedenleri olarak gösterilmektedir.”

Sulak alanların HES’ler, barajlar ve tarım alanı açma faaliyetlerine kurban edildiğini vurgulayan Türeli, “Durdurun bu yağmayı, talanı. Sulak alanlarla birlikte ülkemizin geleceğini de yok ediyoruz” dedi.

“NEDEN DURDURULAMAMAKTA?”

Türeli, konuya ilişkin olarak Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun yanıtlaması istemiyle bir de soru önergesi hazırladığını ifade etti.

Türeli’nin önergesinde şu sorular yer aldı:

“-Sulak alanların yok olması neden durdurulamamaktadır?

-Ülkemizde bulunan sulak alanların kurumasının önüne geçilmesine yönelik olarak Bakanlığınızca bir çalışma yapılmakta mıdır? Çalışma varsa hangi yöntemleri içermektedir?

-2003-2014 döneminde yıllar itibarıyla kaç hektar sulak alan kurumuştur?

-2003-2014 döneminde kuruyan sulak alanlar hangi bölgelerde yer almaktadır?

-2003-2014 döneminde HES veya baraj yapımı nedeniyle kuruyan sulak alan miktarı ne kadardır?

-2003-2014 döneminde tarım alanı açılması için kurutulan sulak alan miktarı ne kadardır?

-2003-2014 döneminde kuruyan sulak alanlarda yaşamlarını sürdüren hangi hayvan türlerinin nesli tükenmiştir?

-Nesli tükenen türler arasında endemik olanlar bulunmakta mıdır?” (HABER MERKEZİ)

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.