TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Tahammül sınırımıza geldik

Türk Tabipler Odası Başkanı Suat Kaptaner sononyıldaişyüklerininenazonkatarttırıldığını ve kamu hizmeti yapan hiçbir mensubun tazminat ödemek zorunda bırakılmadığını belirtti

Haber Giriş Tarihi: 21.02.2015 08:19
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Tahammül sınırımıza geldik

NİLGÜN TAZE

İnsanüstübirçabasarf edereksınırsızsayıdahastabakmakzorundabırakıldıklarını, hekimlerin ve diğer sağlık çalışanlarının hastalanmalarınınadetayasak haline getirildiğini söyleyen Kaptaner, hastalandıklarında çok düşük ücret aldıklarını ve eğer eklendiyse çok az miktarda olan performans ödemelerini de alamadıklarını söyledi.  Geçinemeyecekleri derecede bir ücrete mahkum edildiklerini ve hekimlerin ve sağlık çalışanlarının yıllıkizinkullanabilmelerinin dahiadetayasaklanır hale getirildiğini ifade eden Kaptaner, “Dinlenebilmekiçinyıllıkizinkullandığımızda yine eğer varsa ödemelerimiz kesilmektedir. Özellikle sağlık çalışanları düşük ücretlerine ek olarak verildiği söylenen ödemeleri zaten çoğu zaman hiç alamamaktadırlar. Sabahakadarnöbettutupertesigünçoksayıdahastabakmakzorundakalanhekimlerden, hemşirelerden, sağlık çalışanlarından güler yüzlühizmetbekleniyor.Hastavehastayakınları, sağlık ortamında yaşadıkları her sorunda ağır iş yükü altında çalışanhekimler ve sağlık çalışanlarınısorumlu tutarak, hekimlere ve sağlık çalışanlarına şiddet uygular halegeldiler.25-30yılçalışıpemeklilikdönemindedinlenmesigerekenhekimlerindurumukabuledilebilecekdüzeyiçoktanaştı.30yılçalışmışhekimler1500-2000 TL emeklilikücretialmaktadırlar.Diğer sağlık çalışanlarının emeklilik ücretleri ise çok daha düşüktür ve kabul edilebilecek düzeyin altına inmiştir.Yıllardırbudurumudüzeltmekiçinhiçbiradımatılmıyor” dedi.

65 YAŞ ÜSTÜ DOKTOR ÇALIŞTIRILITOR

65yaşüzerindekiemeklihekimlerinhalaçalışabilmeleriiçinyönetmelikdüzenlemeleriyapılıpkadrosınırlamasıolmaksızınçalışmalarısağlandığı ve hiçkimsenin65yaşüstühekimlerin nedenhalaçalışmakzorundakaldığını sormadığını söyleyen Kaptaner, “30yılçalışmışbirhekimneredeysebirçokülkeninişsizlikmaaşıdüzeyindeemeklimaaşıalıyor. İleriyaştakimeslektaşlarımızınemeklimaaşlarıbakımevindekalmalarınadahiyetmiyor. Çalışanhekimlerinveemeklihekimlerin,  maaşları, kendidüzeylerindekikamugörevlilerinin, örneğinyargıçların, silahlıkuvvetlermensuplarının, milletvekillerininmaaşlarınınçokaltınainmiştir. Yaşayabilmekiçin, performansödemesialabilmekiçinçılgıngibihastabakmakzorundabırakılıyorhekimler. Performans ödemesi yapılıyor diye konuşulan ortamda yardımcı sağlık çalışanları ise çok daha mağdur durumdadırlar. Çok düşük olan maaşları dışında çoğu zaman hiç ek ödeme alamamaktadırlar. Bu durum aynı zamanda bir ekip işi olan sağlık ekibi içinde büyük bir eşitsizlik yaratmakta ve huzursuzluğa neden olmaktadır. Ellerininaltınacanteslimedilen biz hekimler, sağlık çalışanları robotgibihastabakarhalegetirildik. Robotlarınyüzügülmez, robotlarşefkatgösteremez. Hiçbirmeslekmensubuyokturkihekimlergibi enufakbirhatasıbinler, milyarlar, hattatrilyonlar düzeyindetazminatödemekdurumundakalabilsin” açıklamasını yaptı.

İNSAN ÜSTÜ VARLIKLAR DEĞİLİZ

Hekimlerin ve sağlık çalışanlarının ücretlerininacilenikikatınaçıkarılmasını, yıpranma paylarına ilişkin yasal düzenlemelerin yasalaşmasını, bütün ödemelerinin emekliliklerine sayılacak şekilde düzenlenmesini ve çalışma koşullarının insanca koşullara uygun olarak düzeltilmesini istediklerini ve tahammül güçlerinin kalmadığını ifade eden Kaptaner, “Evet doğrudur hekimlere canımız teslim ediliyor ancak bunun karşılığı verilmiyorsa hekimler mucize yaratamaz, sağlık çalışanları insan üstü varlıklar değildir. Artıkmazeretdinlemekistemiyoruz.Nasılkihekimler, sağlık çalışanları bircan kurtarabilmek hiçbirmazeretgöstermiyorsa, gösteremiyorsa, mesleklerimizi yapmak ve hastalarımıza iyi bir hizmet verebilmek içinücretlerimizin ve çalışma koşullarımızın acilen düzeltilmesini istiyoruz. Biz de mazeretdinlemekistemiyoruz.Artıkyeterdiyoruz vesoruyoruzyetkilileresizhekimlere, sağlık çalışanlarına  nekadardeğerbiçiyorsunuzÜst düzey kamu görevlileri içinde,hekimlerin, sağlık çalışanlarının  yerini nerede görüyorsunuz? Hekimler ve sağlık çalışanları olmadığında sağlık ortamının ne hale gelebileceğini göstermek zorunda kalmak istemiyoruz” ifadelerini kullandı.

Eylemlere destek verecek olan sağlık kurum ve kuruluşları ise şöyle;

İzmir Tabip Odası, SES İzmir Şubesi, Türk Sağlık-Sen İzmir Şubeleri, Genel Sağlık-İş izmir Şubesi,  Türkiye Aile Hekimleri Uzmanları Derneği (TAHUD) İzmir Şubesi,

İzmir Aile Hekimleri Derneği (İZAHED), Türk Hemşireler Derneği İzmir Şubesi.

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.