TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

ALTAY: TAYVAN PARLAMENTOSU GİBİYİZ

CHP Başkanvekili Engin Altay, Türkiye Büyük Milet Meclisi'nin kendi koyduğu kanunları çiğnediğini söyledi. Altay, "17-25 Aralık ile ilgili olarak TBMM, çamaşır makinesi gibi çalışmıştır. Şimdi de saray merkezli sivil diktatörlük dönemine geçişin yasal kılıfını hazırlamak için adeta bir zırh imalathanesi gibi çalıştırılmak isteniyor. Tayvan parlamentosunu geçtik" dedi

Haber Giriş Tarihi: 27.02.2015 08:27
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
ALTAY: TAYVAN PARLAMENTOSU GİBİYİZ

SAMİ GÖKÇE/ANKARA

CHP'li Engin Altay Kanunların yapıldığı yer olan TBMM'nin, kanunların çiğnenmeyeceği ve ihlal edilmeyeceğini belirterek, "Kanun koyulan yerde kanunun ırzına geçilmez. Özellikle 21 Şubat Cumartesi günkü birleşimde yaşananlar hukuk devleti, TBMM'nin varlık sebebi bakımından tam bir skandaldır. TBMM İçtüzüğü'nün ırzına geçilmiştir, oylamada açık usulsüzlük, yanlışlık olduğunu tutanaklarla tayin ve tespit etmemize rağmen aradan geçen 6 günden beri TBMM Başkanlığınca bir işlem yapılmamıştır" dedi.

TBMM İçtüzüğü'nün 13. maddesine göre; 21 Şubat günkü birleşimde yapılan tüm iş ve işlemlerin tekrarlanması gerektiğini anlatan Altay o gün oturum yanlış başladığı için sonrasında da eksik, yanlış ve sakat yürüdüğünü savundu. Engin Altay, "Paketin görüşmeleri usulsüz başlanmıştır. 10 günde 26. maddeye gelindi. 132 maddelik paketin Meclis'te epey zaman kalacağı, konuşulacağı, tartışılacağı muhakkak. Birleşimi yöneten Başkanvekili ve Başkanlık Divanı ve tüm milletvekillerinin İçtüzük çerçevesinde hareket etmesi, iş ve işlem yapması kaçınılmaz zorunluluktur. Muhalefet, İçtüzük'ten kaynaklanan hakları ve imkanları kullanıyor. TBMM'nin saray vesayetine teslim olmaması için direnen bir muhalefet var. İktidarın hep şikayet ettiği vesayet, saray üzerinden toplumun bütün kesimlerine ve Türkiye'deki sistemin diğer iki ayağına da uygulanmaktadır" diye konuştu

TAYVAN PARLAMENTOSU GİBİYİZ

Yargı, yasama ve yürütme organının artık Türkiye'de saray vesayetinde olduğunu dile getiren Engin Altay,  "Bunu kabul etmemiz mümkün değil. Anayasa, kanunlar ve İçtüzük çerçevesinde vesayet boyunduruğunu kıracağız. TBMM'nin itibarını korumak CHP'nin öncelikli işi ve görevidir. Meclis'te yaşanan ve Türkiye'yi dünyaya rezil eden, Tayvan Parlamentosu'ndan daha ileri görüntülerin yaşanmasıyla ilgili olarak Başbakan Davutoğlu'nun sözleri düşündürücü, bir o kadar kışkırtıcı ve tahrik edicidir. Davutoğlu'nun, milletvekillerine 'destan yazdınız' mesajı, iktidar partisinin Meclis'teki bodyguardlarına 'saldırıya devam edin' mesajıdır. Pişkin pişkin 'biz kimseye darpta bulunmadık, muhalefet milletvekilleri bizim milletvekillerimize hakaretler yağdırıyor' açıklaması da tam bir yalandır, aşağılık bir yalandır. Şayet iktidar milletvekilleri darp uygulamadıysa, hastaneye kaldırılan CHP ve HDP milletvekillilerinin kafasını, gözünü herhalde cinler geldi yardı. Türkiye'de hiç kimseye bu yalana Sayın Başbakan inandıramaz. Bunlar ağabey-kardeş böyle tahrik ve kışkırtıcılığa pek meraklılar. Sayın Cumhurbaşkanı da Başbakan iken Gezi Parkı eylemlerinde birinci derece kusurlu olan polis için 'destan yazdınız' demişti. Şimdi 5 milletvekilin yaralayanlara da ağabeyinin kardeşi 'destan yazdınız' diyor. Kes kopyala yapıştır ve taklit mantığı burada da devam ediyor" şeklinde konuştu.

İSTİFAYA DAVET ETTİM

Meclis'te İç Güvenlik Paketi görüşmelerinin devam edeceğini, ancak hoş olmayan görüntülerin tek sebebinin birleşimi yöneten başkanvekillerinin TBMM İçtüzüğü ile ilgili yaptıkları ihlaller olduğunu savunan Altay, kendisinin dün Ayşe Nur Bahçekapılı'ya TBMM Başkanvekilliğinden istifaya davet ettiğini söyledi.

Altay, "TBMM Başkanvekilliği, bu şekilde keyfi yönetilecek görev değildir. İçtüzüğün kendilerine verdiği takdir hakkı vardır ama keyfi yetki kullanma yetkisi vermiyor. Bundan sonra da oturum yönetecek Meclis başkanvekilleri, İçtüçükçe milletvekillerine verilmiş hakların kullanılmasına engel olurlarsa kürsüdeki mikrofon hakimiyetinden kaynaklı okutup oylatıp geçmeye çalışırlarsa TBMM'de çıkacak olumsuzluklardan birinci derece kendileri sorumlu olacak" değerlendirmesinde bulundu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.