TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kulübümüz herkese açık

2013 yılında faaliyete geçen ve kurulduğu andan itibaren süratli bir şekilde çalışmaya başlayan Balkan Kulübü, İzmir’de yaşayan Balkan göçmenleri için yeni bir adres olma yolunda hızla ilerliyor. Genç ve dinamik bir ekiple çalışmalarını yürüten dernek hayata geçirmeyi düşündüğü projeler ile balkan göçmenleri arasında farklılık ve farkındalık yaratmayı amaçlıyor. Balkan Kulübü Derneği Başkanı Mustafa Süzmetaş ile derneğin yapısı, geleceği ve hayata geçirmeyi düşündüğü projeler üzerine keyifli bir sohbet gerçekleştirdik

Haber Giriş Tarihi: 27.02.2015 08:49
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Kulübümüz herkese açık

ÖZKAN PEKÇALIŞKAN

Balkan Kulübü Derneğini tanımlamak isterseniz nasıl tanımlarsınız?

-Balkan Kulübü’nün genel yapısı genelde biliniyor. Bir takım sosyal ve kültürel projeler geliştiriyoruz. Ama bizi diğerlerinden farklı kılan birkaç özellik var bunlardan bir tanesi Balkan Kulübü Derneği’ne balkan göçmenlerinin dışında da yoğun katılımın olmasıdır. Bunu şöyle izah ediyoruz; Diyoruz ki balkan kültürü geni bir kitlenin kültürüdür ve Türkiye Cumhuriyeti kurucularının ideolojisinde yer alır dolayısıyla bütün Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarını ilgilendiren bir kültürdür ve yerele indirgenemez. Balkan kulübü derneği diyoruz ama genellikle sivil toplum örgütü şeklinde toplanıyoruz. Adımız Balkan Kulübü ama biz her kesime, herkese açığız. Kulübümüzde şu anda balkan göçmenlerinin dışından daha fazla üyemiz var. Daha çok sivil toplum örgütü sosyalleşme alanı insanların birbirleriyle tanışıp kaynaştığı birlikte projeler ürettiği ve geliştirdiği bir derneğiz.

Balkan Kulübü Derneği’ni kurmaktaki amacınız nedir?

-Bir dernek kurmak amacıyla kurulmadık bir şeyler yapmak amacıyla kurulduk. Burada yapmaya çalıştığımız şey gelir elde etmeye çalışmaktır. Böyle aidatlar ve bağışlar üzerinden yürümek istemiyoruz. Geliştirdiğimiz birtakım ekonomik projeler ile derneğe kaynak sağlamaya çalışacağız.

Derneğe kaynak sağlamaktan bahsediyorsunuz bunu hangi projelerle yapmayı düşünüyorsunuz?

-Balkanlarda eğitim işi çok akılda kalıcı bir iş. Üniversite puanını tutturamayan bu hayalini gerçekleştiremeyen öğrencilerin Balkanlardaki üniversitelerde okumasına ön ayak oluyoruz. Öğrencilerin bir kısmına burs ayarlandı bir kısmı derneğe bağış yaparak bunu yapıyor. Derneğe bu şekilde gelir elde ediyoruz hem de öğrencilerin düzenli ve güvenli bir şekilde Balkanlara gitmesini sağlıyoruz.

Diğer balkan derneklerinden sizi ayıran özelliğiniz nedir?

-balkankülübü.com internet sitemizi oluşturduk. Bu internet sitesi üzerinden de aslında bir ilki başardık. Burada çok sıra dışı bir dernek sitesi oluşturduk. İnsanlar facebook üzerinden soysal medya yolu ile sisteme bağlanabiliyor. Online olarak etkinliklere rezervasyon yaptırabiliyorlar. Haberleri takip edebiliyorlar. Onun dışında firmalarımızı takip edebiliyorlar. En önemli ayağı bu zaten bu sayede de balkan kulübüne üye olan firma sahipleri ile tüketici arasındaki bağlantıyı kurabiliyoruz. Köşe yazarlarını gene buradan takip edebiliyorlar. Dernek üyelerinin faydalanmaları adına geniş bir portal oluşturduk. Balkan kulübü olarak duyurularımızı internet aracılığıyla yapıyoruz. 16 kişilik gönüllü bir kadromuz var. Balkan gazetelerinde çıkan çeşitli haberleri kaynak göstererek onları sitemizde yayınlıyoruz. Haberlerin linkini veriyoruz. Onun dışında insanlar balkan müziklerini online radyo ile dinleyebiliyorlar. Balkanlardaki radyo ve tv’leri online olarak site üzerinden takip edebiliyorlar.

Dernek olarak sizce en önemli projeniz hangi projenizdir?

-Özellikle gelir getirici projelerin insanlarca bilinmesini sağlamak istiyoruz. Balkanlarda eğitim bunun birinci aşamasıdır. Çok ciddi bir açık var çok ciddi bir ihtiyaç var balkanlarda Türkçe eğitime yönelik ciddi üniversiteler açıldı. Bu sene o üniversitelere öğrenci kaydı konusunda yetkiliyiz. Üniversitelerin YÖK’e denklikleri var. Denkliği kaldırılınca bizde de otomatik olarak kayıttan kaldırılıyor öğrencileri mağdur etmemek adına işimizi titizlikle yürütüyoruz. Ama burada bizim merkeze aldığımız şey kesinlikle ve kesinlikle gelirin elde ediliyor olmasıdır. Çünkü gelir elde etmeden gerçek anlamda ayakta kalmak mümkün değildir. Bizim burada istediğimiz bizim samimi yapımızın duyurulmasıdır.

Peki, Balkanlarda Eğitim projesini biraz açarsak daha detaylı olarak nasıl bir şeyden bahsediyoruz anlatabilir misiniz?

-Sonuç itibariyle tamamen ticaret ile yürüyen bir yapı değiliz. Balkanlarda eğitim bizim markamız derneğimizin bir parçası ama burada balkan kulübüne bunun nasıl yardımı olabilir diye düşündük. Dedik ki Balkan Kulübü tarafından yönlendirilen öğrencilerle ilgili derneğimize bir kar paylaşımı yapalım. Öğrencilerin yolladığı ücretlerin bir kısmını balkan kulübüne bağışlayalım. Bu sayede hem kulübü ayakta tutalım hem de bir farkındalık yaratalım. Özellikle ve özellikle balkan göçmenlerinden gelen ailelerin çocukları üyeyse çocuklarına yüzde 10’luk bir indirim de sağlanıyor. Üniversiteler ile de bunu konuşuyoruz. Vizyon Üniversitesi yüzde 15’lik bir indirim taahhüt etti. Uluslararası Vizyon Üniversitesi balkanlarda açılan ilk Türkçe üniversite olma unvanını taşıyor. Bizim hayalini kurduğumuz eve dönüş projesi bu kapsamda balkanlarda eğitim projesi ile başlamış oluyor.

Hayata geçirmeyi düşündüğünüz projeler için nasıl kaynak yaratmayı düşünüyorsunuz?

-Göç Müzesi ve Eve Dönüş Projesi de bizim yapmayı planladığımız diğer projelerdendir. Bunlar ciddi kaynak isteyen projeler bu kaynakları yaratmak istiyorsak ya bir siyasi yapının arkasına sığınıp onlardan para alacağız ya da böyle elimizi açacağız. Bunu yapan yüzlerce dernek var bizim ülkemizde biz bu yolda değiliz açıkçası biz kendi kaynaklarımızla kendi emeğimizle bir yerlere gelmeye çalışıyoruz.

‘Eve Dönüş projesi’ni biraz açarsanız tam olarak nasıl bir projeden bahsediyoruz?

-Geçmiş yıllarda çeşitli nedenlerden dolayı göç etmek zorunda kalmış olan ve daha sonra göç ettikleri toprakları ziyaret edemeyen kişilerin geride bıraktıkları yerleri ziyaret etmelerini amaçlıyoruz. Bu proje ile göç ettikleri topraklar ile hasret giderme imkanı bulamayan kişilere geride bıraktıkları toprakları ziyaret olanağı yaratıyoruz. Bu proje sayesinde, yaşanan göç dalgaları ile kopmak zorunda kalan toplumsal bağların yeniden kurulmasını, Balkan ülkeleri ile ülkemiz arasındaki köprülerin güçlendirilmesini ve ortak kültürel paydanın genişletilmesini hedefliyoruz. Projemizin en dikkat çekici yönlerinden birisi de katılımcılardan herhangi bir ücret talep edilmemesi, ulaşım ve konaklama gibi masraflarının derneğimiz tarafından çeşitli fonlar yoluyla karşılanacak olmasıdır. Burada önemli olan nokta kişilerin zamanında terk etmek zorunda kaldıkları toprakları görmek istemesi ve gerçekten bunu yapabilmek için maddi imkanlarının yetersiz olmasıdır. Projeye katılacak kişilerin belirlenmesi için çok hassas bir şekilde çalışıyoruz.

Sırada olan diğer projelerinizden de bahsedersek kısa olarak neler söylersiniz?

-Balkan Kulübü şu an beş ana proje üzerinde çalışıyor. ‘Eve Dönüş Projesi’ ve Balkanlarda Eğitim’in yanı sıra, Göç Müzesi kurma, Balkan Tiyatrosu ve süreli yayın yapma gibi projeler üzerinde çalışıyoruz. Hem derneğimize gösterilen ilgi, hem de projelerimizle ilgili olarak aldığımız olumlu tepkiler, birlikte çıktığımız bu yolda kararlılığımızı ve heyecanımızı körüklüyor. Önümüzdeki süreçte gerçekleştireceğimiz yeni atılımlarımız için bizlere güç veriyor.

Son olarak söylemek istedikleriniz ve yapmayı düşündüğünüz projeler ile ilgili neler söylersiniz?

-Balkan Kulübü Derneği’nde, ortaya çıkarmaya çalıştığımız şey, eğitim projesidir. Bütün kapıları eğitim projesi ile açmayı düşünüyoruz. Tabi bunun da finanse edilmesi gerekiyor. Bunun bir kısmını firmalar üzerinden sağlayabiliyoruz. Ama yinede daha da profesyonel desteğe ihtiyacımız var. Gönül ister ki bu eğitim projesini ayağa kaldırarak bütün balkan göçmenleri arasında farkındalık yaratabilelim. Balkanlarda da üniversite var. Bu sizin kültürünüz yakın kültürünüz buna yönelebilirsiniz. Ciddi bir talep patlaması olacağını düşünüyoruz. Bizim ülkemizde şu anda Makedonya'da eğitim ile ilgili insanlar fikir sahibi aslında. İronik bir şekilde balkan göçmenleri arasında bunun çok düşük bir oranı var. Şu anda sadece balkan göçmenleri ile ilgili bilgi eksikliği var bu da bizim sivil toplum kuruluşlarımızın eksikliğidir. Eğilmesi gereken alanlara zamanında pek fazla eğilmemişler biz bu alanda yürümeyi tercih ediyoruz.  İşbirliğine de muhakkak açığız. Diğer bütün STK’larla da görüşmeye açığız. Balkan dernekleri olabilir. Eğitim dernekleri olabilir farklı STK’lar olabilir her türlü diyaloga açığız yeter ki daha fazla insanı balkanlarda eğitim alabilmesine ön ayak olalım öncülük edelim. Bağımız kopmasın daha da geliştirilsin insanlar geldikleri yeri unutmasınlar. O bölgeye bir gezi yapmak da bir projedir bunu da yapıyoruz yapmaya da devam edeceğiz ama bunların hepsi kültürel tatmin tabiki. Daha kalıcı bir köprü kurmak istiyorsak oraya öğrenci gönderip oranın kültürünü dilini tekrardan kendi öğrencilerimize öğretmeliyiz. Son dönemde Makedonya ile 1 milyar dolarlık ticaret anlaşması imzalandı. Neden bu pastada bizim de yerimiz olmasın neden biz de bu alanda kendimizi göstermeyelim yetişmiş insanımızla bunu başarmayalım. Bu işin en önemli ayağı kesinlikle üniversite eğitimlerinin bizati orada alınıyor olmasıdır. Bu durum yatırımcıları da oraya yönlendirme konusunda cesaretlendirecektir. Bizim düşüncelerimiz bu yöndedir. 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.