TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kimse iddianame tanzim etmeye kalkmasın

Başbakan Yardımcısı Arınç, Soma'daki maden faciasına ilişkin, "Adli soruşturma başladı, bu konu yargının işi. Kimse kendini savcı yerine koyup iddianame tanzim etmeye kalkmasın" dedi

Haber Giriş Tarihi: 23.05.2014 07:50
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Kimse iddianame tanzim etmeye kalkmasın

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, Soma'daki maden faciasına ilişkin, "Adli soruşturma başladı, bu konu yargının işi. Kimse kendini savcı yerine koyup iddianame tanzim etmeye kalkmasın. Savcı yanlış yaptıysa mahkeme düzeltir. Adli yargılamayı etkilemeye kimse teşebbüs etmesin, yargı görüyor" dedi.

Arınç, Başbakanlık Merkez Bina'da gerçekleştirilen Bakanlar Kurulu Toplantısı'nın ardından yaptığı açıklamada, Soma'daki maden faciasının sonuçlarının değerlendirildiğini ve madencilik sektörü üzerindeki görüşmelerin ağırlıklı olarak ele alındığını söyledi.

Soma'daki maden faciasına ilişkin sadece adli yönden soruşturmayla sınırlı kalmayacaklarını, idari yönden de soruşturma başlatıldığını anımsatan Arınç, "Şüphesiz sadece oradaki işveren, işverenin aldığı ihmaller, kusurlar, kabahatler söz konusu değil, bunlar adli yargının alanı içinde kalacaktır. Ancak bazı kurumların da eksikleri, hataları, ihmalleri söz konusuysa kişiler ve kurumlar bazında da bir idari soruşturma yapılmaktadır" dedi.

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığının idari soruşturma başlattığını, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının da 3 ayrı denetim heyeti oluşturduğuna değinen Arınç, bu kapsamda görevlendirilen müfettişlere kazanın oluşumu, nedenleri, maden ocağında çalışanların iş kanunundan oluşan çalışma süreleri, hakları, komşu ocaklardaki iş sağlığı, güvenliği ve varsa taşeron firma konularında kapsamlı bir inceleme ve denetim yapılması talimatları verildiğini söyledi.

Arınç, Başbakanlığın gerekli gördüğü takdirde başka denetim mekanizmalarını, idari soruşturma mekanizmalarını da harekete geçireceğini bildirdi. Madenlerle ilgili 2010 yılında TBMM'de sektörü ilgilendiren bir araştırma komisyonu kurularak raporunu verdiğini, Devlet Denetleme Kurulunun da kapsamlı inceleme yaparak bazı tavsiyelerde bulunduğunu dile getiren Arınç, bu soruşturmalar sırasında o konulardaki inceleme sonuçlarının da dikkate alınacağını aktardı.

"BU ŞARTLAR ALTINDA ÜRETİM DEVAM ETMEMELİ"

Her sektörün kendi içinde riskler barındırdığına dikkati çeken Arınç, "Bir insan olarak şunu söylemeliyim: Evet bu şartlar altında bu üretim devam etmemeli, alınan bütün tedbirlere rağmen yetersizse bir yerde ortaya çıkacak sebepse böyle basit şekilde önlenemiyorsa ölüm mukadderse o zaman bizim kapatmayı ve bunun dışındaki tedbirleri düşünmemiz lazım" ifadesini kullandı.

Maden çıkarmada vahşi bir şekilde üretim yapan ülkeler bulunurken, insan unsurunu asgariye indirmiş, daha çok tekniğe yönelmiş ülkelerin de var olduğunu vurgulayan Arınç, bunlardan örnekler alınarak yapılacak madenleri hemen hemen her gün, her saat denetleyecek bir mekanizmanın kurulmasını gerçekleştirebileceklerini kaydetti.

"YERDE OLAN BİR İNSANA NİÇİN TEKME ATILIR?"

Arınç, Başbakanlık Müşaviri Yusuf Yerkel'in Soma'da vatandaşı tekmelemesine ilişkin ise şöyle konuştu: "Ben de o görüntüleri izledim, herhalde bizim çok arkamızdaydı onlar. Yani biz öndeydik. Doğrusu ben onu görmedim. Belki ikinci kademede, belki üçüncü kademeydi ama Başbakanımıza yakın olması bakımından herhalde ikinci kademeydi yani biz öndeydik. Ancak çıplak gözle baktığım zaman bu fotoğrafta veya bu video tespitinde, yerde birisi var, iki tane özel harekatçı veya emniyet mensubu onu yere yatırmış etkisiz hale getirmişler ve isminden bahsettiğiniz kişi onu tekmeliyor. Benim gördüğümü siz de görmüşseniz herhalde bu olay. Bu çok feci olay. Yani bu doğrudur, yerindedir diyecek halde değilim. Zaten bu adam bir eylem yapmış, polis onu etkisiz hale getirmiş. Ben yerde görüyorum. Yerde olan bir insana niçin tekme atılır? Hiçbir şekilde atılmaması lazım. Kim olursa olsun. İkincisi taşıdığı bir sıfat itibarıyla böyle bir şey düşünmemek lazım.  Kendisi galiba işte bir şeyler oldu, aslında çok büyük üzüntü duydum ama keşke bu da olsaydı diye bir beyanda bulunmuş yazılı mıdır, sözlü müdür, bilmiyorum."

"RAPOR KONUSU TRAJİKOMİK BİR OLAY"

Yerkel'in aldığı rapora ilişkin de değerlendirmede bulunan Arınç, "Rapor konusu trajikomik bir olay. Yani ben de ilk duyduğum zaman herhalde tekmelerken ayak bileğini burkmuş  olabilir, diye düşündüm. Elbette hükümet tabibine giderseniz veya bir hastaneye giderseniz ‘ayağımda bir şişlik var buna bir bakın derseniz işte ödem der, ekimoz der, ona göre bir rapor verir. Ben burada şahsen doktoru suçlayamam. İçinizden herhangi biriniz de bir şikayet neticesinde gitse oradaki belirtilere göre size ya iş görmezlik verir veya iş görmezlik vermez de şunları tespit ettim, iki günde iyileşir der. Bizim avukatlarımız günlerinden hatırladığım budur. Burada olaydan sonrasına ait bir rapor verildiği anlaşılıyor" diye konuştu. (AA/ANKARA)

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.