TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Mantar zevki zehir olmasın

İzmir Halk Sağlığı Müdürü Hıdır, “Zehirli ve yenebilen mantarları birbirinden ayırt etmek çok zor olduğundan yabani mantarlar toplanıp yenmemelidir” dedi

Haber Giriş Tarihi: 27.05.2014 06:46
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Mantar zevki zehir olmasın

Tutkunları için bahar aylarının gözde besinleri arasında yer alan doğal mantarlar, yenilebilir ve zehirli türlerinin ayrımının hatasız olarak ancak uzmanlarca yapılabilmesi nedeniyle tüketilmesi halinde ölüme kadar varan ağır sonuçlara yol açabiliyor. İzmir Halk Sağlığı Müdürü Mehmet Nil Hıdır, yaptığı açıklamada, doğal alanlarda yetişen ve yapısında zehirli madde bulunduran şapkalı mantarların yenmesi sonucunda gelişen ve ölümle de sonuçlanabilen mantar zehirlenmelerinin özellikle ilkbahar ve sonbaharda, yağışların bol olduğu mevsimlerde görüldüğünü anlattı.

ZEHİRLİ MANTARLAR

Türkiye'de, doğal alanlarda yetişen zehirli mantarların bulunduğunun unutulmaması gerektiğine dikkati çeken Hıdır, “Ellendiğinde sararan çayır mantarlarından, turp kokusu olan orman mantarlarından özellikle uzak durulmalıdır. Zehirli ve yenebilen mantarları birbirinden ayırt etmek çok zor olduğundan yabani mantarlar toplanıp yenmemelidir. Üzerinde kırmızı noktacıklar olan, şapkalı olanlar zehirlidir. Bunlar kültür mantarlarına benzediği için karıştırılabilir” dedi.

114 DANIŞMA HATTI

Mantar zehirlenmelerinin yenen türe göre 2-6 saat arasında sersemlik, göğüs ağrısı, uykuya meyil, tansiyon düşüklüğü, bulanık görme, yüz ve boyunda kızarma, nabızda artış, ateş, ağızda metal tadı, bulantı ve kusma, karın ağrısı, ishal, terleme gibi belirtilere neden olduğuna dikkati çeken Hıdır, bunun sonucunda karaciğer ve böbrek yetmezliği nedeniyle koma hali, ölümün yaşanabildiğine işaret etti. Bu tür şikayetlerin gelişebilmesi halinde en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiğini ifade eden Hıdır, zehirlenmeler konusunda 114 numaralı Ulusal Zehir Danışma Merkezi’nden de bilgi alınabileceğini belirtti.

DOĞRU BİLİNEN YANLIŞLAR

Mantar zehirlenmesinin çok basit bir şekilde önlenebileceğine vurgu yapan Hıdır, “Zehirlenmenin engellenmesindeki tek yol, doğal alanlarda yetişen mantarların kesinlikle yenmemesi, bunun yerine kültür mantarının tercih edilmesidir” diye konuştu. Mantarın Ege Bölgesi'nde çok revaçta olduğunu, bunun yanı sıra Marmara, Karadeniz, Akdeniz gibi orman bitki örtüsüne sahip bölgelerde mantar zehirlenmesi sonucunda ölümlerin sık yaşandığına işaret eden Hıdır, yoğurtla yenen mantarın zehirlemediği, pişirilen mantarda zehrin olmadığı, sirkeli ve tuzlu suda kaynatmakla mantarın zehrinin alındığı, ağaçlardaki mantarların zehirsiz olduğu gibi halk arasında bilimsel değeri olmayan yanlış inanışların olduğunun altını çizdi. (AA/İZMİR)

 

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.