TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Sanatsal malzemelerden oluşuyor

İzmir Müze Müdürü Mehmet Tuna, binaların yetersiz olması nedeniyle,  iyileştirme yapılması gerektiğini ifade ederek, müzelerin ziyaretçi sayısının dışardan gelen turistlerin sayısı ile paralel bir şekilde arttığını ya da azaldığını açıkladı

Haber Giriş Tarihi: 28.10.2014 08:29
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Sanatsal malzemelerden oluşuyor

EMİNE ŞEKER

İzmir Müze Müdürü Mehmet Tuna, müzelerin geçmişin sergilendiği yerler olduğunu söyleyerek, geçmişin yok olduğunu belirtti. Tuna, “Arkeoloji müzeleri insanlığın mağara döneminden günümüze kadar ürettiği sanatsal ya da günlük ihtiyaçları için ürettiği malzemelerden oluşur. İzmir ilinde 6 tane müze var. Sayı olarak yeterli olabilir ama binalar yetersiz olduğu için bir gelişme yapılabilir. Bu durumda ülkenin imkanları ile ilgili bir durumdur. Ancak yeterli diyerek de müze açılamaz diye bir şey yok. Müracaatları değerlendirerek müze açılışları devam ediyor” dedi.

GELEN TURİSTLERİN SAYISI İLE PARALEL

Türkiye’de Arkeoloji Müzeleri’nin Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı olarak hizmet verdiğini vurgulayan Tuna, “Örneğin Sanayi Müzeleri ya da belediyelerin açtığı müzeler Kültür Bakanlığı’nın izniyle ve müzelerin denetiminde yapılır. Müzelerin ziyaretçi durumu dışardan gelen turistlerin sayısı ile paralel bir şekilde artar ya da azalır. Başka sebeplerle şehrimize gelen kişiler müzeleri de ziyaret ediyorlar. Arkeoloji Müzesi 1927 yılında kurulduğu için İzmir’de yaşayan kişiler her yıl ya da yıl içinde müzelerimizi ziyarete gelmiyor olabilir. Ancak yeni bir buluntu olduğu takdirde ilgili olan kişiler takip edip müzemizi ziyaret ediyorlar” şeklinde konuştu.

EĞİTİMİN BAŞKA BİR YÖNÜ

Tuna, İlköğretim bazındaki okullar öğrencilerini müzelere ziyaret için götürdüklerini ifade ederek, “Müze ile tanışma eğitimin başka bir yönüdür. Buraya gelen öğrencilerin müzeler hakkında fikir sahibi oluyorlar. Müzelerle tanışıyorlar. Müzeleri ziyaret etmek insanların imkanları çerçevesinde olan bir şeydir. Kişilerin vakitleri ile alakalıdır. Ülkemizde kültürel etkinliklere çok fazla zaman ayıramayız. Belki bu durumda eğitim sürecimizden kaynaklanıyor olabilir. Ama Türkiye yavaş yavaş bu düşünceleri ortadan kaldırıyor. Arkeoloji Müzesi’nde ortalama 75 binin üzerinde eser var. Etotik bilimsel çalışmalarda kullanabileceğimiz malzemeler var. Bunlar sayıya dahil edilmiyor. Müzelerimizde sergilenen eserler uzmanlar tarafından bakımı yapılıyor. Ortamları stabil tutulmaya çalışılıyor” diye konuştu.

İZMİRLİLERİ BEKLİYORUZ

İzmirlilere bilgi vermek için beklediklerini söyleyen Tuna, sözlerine şöyle devam etti:  “Müzelerin kişileri bilgilendirmek adına tanıtımı yapılıyor. Mesai saatleri içinde müzelerimiz ziyaret edilebilir. Haftanın her günü ziyaret açık. Sadece Pazartesi günü temizlik ve bakım sebebi ile ziyarete kapalıdır. 12 yaşındaki öğrencilere ücretsiz. İçerde fotoğraf çekmek yasak. Çünkü fotoğraf çekmek mevcut olan eserlere zarar verebilir. Dışardaki eserler fotoğraflanabilir.”

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.