TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

“Önce ruh sağlığı”

İzmir'de devlet hastanelerine bağlı olarak hizmet veren ilk Toplum Ruh Sağlığı Merkezi, Buca Seyfi Demirsoy Devlet Hastanesi'nde yaklaşık 2 yıldır başarılı çalışmalara imza atıyor. Merkezde tedavi edilen onlarca hasta, hem topluma hem de ailelerine daha yararlı birer birey haline getirildi

Haber Giriş Tarihi: 19.06.2014 07:02
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
“Önce ruh sağlığı”

Toplum Ruh Sağlığı Merkezi, Buca Seyfi Demirsoy Devlet Hastanesi'ne bağlı Çimentaş Semt Polikliniği binasında 1 Ekim 2012 tarihinde hizmet vermeye başladı. Merkezde İzmir ve Buca İlçesi'ndeki şizofreni gibi ağır psikiyatrik bozukluğu olan hastalar ve ailelerine psikososyal destek ve tedavi hizmeti verilmeye başlandı. Uzman doktorlar nezaretindeki tedavilerde, psikiyatri hastalarına kurulan atölyede resimler, ahşap boyama gibi sanat uğraşıları öğretildi. Hastalar tarafından üretilen eserler düzenlenen kermeslerde satılarak elde edilen gelirle de merkezin çeşitli ihtiyaçları karşılandı.

AİLELERİN YÜKÜNÜ HAFİFLETTİK

Merkezin amacının hastaların daha işlevsel sosyal ilişkiler kurabilmelerini sağlamak, böylece aileleri ve çevrelerindeki ağır yükü hafifletmek, toplumsal huzur ve sağlığa katkıda bulunmak olduğunu ifade eden,

Başhekim Uz.Dr.Sibel Argın, "Merkezimizdeki hastalara tam gün görevli beden eğitimi öğretmenimiz tarafından düzenli spor aktiviteleri yaptırılıyor. Bir psikolog, 2 hemşire ve 2 psikiyatri uzmanı görev yapıyor. Tüm hastalara düzenli psikiyatri poliklinik hizmeti veriliyor. Gerekli durumlarda hastayı telefonla arama ya da ev ziyaretiyle tedavi takibi sağlanıyor. Haftanın belirli günlerinde yapılan ev ziyaretleri ile düzenli tedavi alamayan pek çok hastaya ulaşılarak ve düzenli tedavi almalarını sağlanmıştır" dedi.

Buca bölgesindeki tüm Aile Sağlığı Merkezleri'ne gidilerek merkezin tanıtımını yaptıklarını kaydeden Başhekim Argın, hastalara ulaşmada ASM'lerle yaptıkları işbirliğinin payının büyük olduğunu ifade ederek, "Ayrıca tedavi uyumunun artırılmasıyla atakların sıklığı ve şiddetinde azalmanın yanında yatırılarak tedavi gereksiniminin de en az seviyeye düşürülmesi hedefiyle yola çıkmıştık ve bir buçuk yıllık süre içinde bu hedefimizde başarılı olduk. Merkezi kurmadan önce ise Manisa Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi ile Ege Üniversitesi Hastanesi bünyesinde bulunan TRSM'lerini titizlikle inceledik, sonra merkez de çalışacak hekim ve sağlık çalışanlarımızı eğitime gönderdik" diye konuştu.

BEDEN SAĞLIĞI DA ÖNEMLİ

Merkez sorumlu hekimi Uz.Dr. Özgür Atlı da, “Hafta içi her gün 09:00-15:00 saatleri arasındaki rehabilitasyon programımıza katılan hastalarımız tüm diğer hizmetlerimiz gibi öğle yemeklerinden de ücretsiz faydalanabilmektedir. Bugüne kadar sadece evinde ya da kısıtlı bir sosyal çevre içinde yaşayan pek çok hastamızın, rehabilitasyon programımız sayesinde sosyal işlevselliğinde belirgin iyileşme sağlandı. Ahşap boyama ve resim kursumuz tam gün görevli öğretmenimiz tarafından verilmekte ve özel günlerde sergi ve kermesler düzenlenmektedir. Bu sergi ve kermeslerde hastalarımızın umut ve motivasyonu artmaktadır. Günlük egzersizler de yine tam gün görevli beden eğitimi öğretmenimiz tarafından yaptırılmakta ve hastalarımızda hem bedensel hem ruhsal sağlık anlamında belirgin iyileşme sağlanmaktadır.

Şu ana kadar 127 ağır psikiyatrik bozukluğu olan hastaya ulaşıldı ve tedavi takiplerinden, engellilere tanınan hak ve ayrıcalıklara kadar farklı ve geniş bir yelpazede hizmet veriliyor" ifadelerini kullandı.

Hastane Yöneticisi Uz.Dr.Gökhan Afacan da, "Güzel ve özverili bir çalışmayla bu merkezi kurmuş olan başarılı bir ekibe katılmış olmaktan gurur duyuyorum. Buca bölgesindeki bütün ağır psikiyatrik bozukluğu bulunan hastalara ulaşmayı ve toplumsal temelli ruh sağlığı hizmetini tam anlamıyla işler hale getirmeyi planlıyoruz” dedi. (İHA/İZMİR)

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.