TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bizim Mahalle-Konak, Atilla Mahallesi

Ege’de Bugün okurları ve Konak, Atilla Mahallesi sakinlerine merhaba. Mahallemizi Muhtar Ali Çatkın’dan dinleyip, bilgileri en yalın ve tarafsız haliyle sizlere sunarken, cadde, sokak, bulvar ve parkları sizler için fotoğraflıyorum.

Haber Giriş Tarihi: 27.06.2014 07:27
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Bizim Mahalle-Konak, Atilla Mahallesi

Ege’de Bugün okurları ve Konak, Atilla Mahallesi sakinlerine merhaba. Mahallemizi Muhtar Ali Çatkın’dan dinleyip, bilgileri en yalın ve tarafsız haliyle sizlere sunarken, cadde, sokak,  bulvar ve parkları sizler için fotoğraflıyorum. İnanıyorum ki mahalleyi ve mahalleliyi muhtardan iyi kimse tanımaz ve anlatamaz. Onun içindir ki Vatandaş Hamza her hafta üç mahallede sizlerle muhtarlıklarda buluşacak. Toplumsal yaşamımızın vazgeçilmezlerinin başında gelen demokrasi merdiveninin ilk basamağı ve demokrasi zincirinin en kırılgan halkasını oluşturan bu kurum ve bu kurumun temsilcisi muhtarlar kuruluşlarından günümüze kadar hak ettikleri yerde olamadıkları ve oldukça zor koşullarda mücadele verdikleri için muhtarlarımızın yanında yer almayı bir görev kabul ettim. Siz değerli mahalle sakinlerinin görüş, öneri, eleştiri ve şikâyeti bu sayfanın vazgeçilmezlerinin başında olacak.

Hamza Gül

MAHALLEMİZİN KİMLİĞİ (149 ncı Mahalle)

Mahallenin adı:  Atilla Mahallesi

Mahallenin ilçesi, ili: Konak/İzmir

Posta Kodu: 35270

Mahallenin nüfusu:  13.000

Mahallenin seçmeni: 10.000

Mahallenin sokak ve cadde sayısı: 54

Mahallenin muhtarı:  Ali Çatkın

İzmir’in marka semtlerinden olan Eşrefpaşa’nın geçmişin izlerini taşıyan ender mahallelerinden birisi olan Atilla Mahallesi 149 ncı durağım oldu. Mahallede 3 dönemdir muhtarlık yapan Ali Çatkın, mahallenin 42 yıllık sakinlerinden. Eşrefpaşa’yı nedir bu kadar önemli kılan diye mahallenin sokaklarında gezerken rastladığım eski sakinlerden dinlediğim hikayeler oldukça ilginç. Bu semtin Eşref Paşa'dan başka üç paşa'sının var olduğunu anlatan mahalle sakini, “Birinin adı Salihpaşa cami ile yaşarken,Hıfzı Paşa'dan tek hatıra olan konak yıkılıp yakılmış; Osman Kibar İlköğretim Okuluna dönüşmüş.S emtin insanları ise, paşalarının ününün aratmayacak denli zengin bir miras bıraktı bugüne. Eşrefpaşa Caddesinin İkiçeşmelik yokuşu bitiminden sola dönünce, ya da Varyantın sonunda yukarı devam edince semtin kapısından girmiş oluyorsunuz. Sağınızda Eşrefpaşa Nikah Salonu, solunuzda Kadifekale yolu ve trafik keşmekeşinin içinde bile soluyabildiğiniz bir esnaf tarihi. Eşrefpaşa'nın insanlarına sıfat olan külhanbeyleri, yumurta topuklu, sivri uçlu ya da çekme potinli imajlarını, Behlül'de tamamlardı. Behlül Bey,1923'te kurduğu ayakkabı imalathanesi ve dükkanında, İtalyan modasını uygulamış. Çünkü mübadele öncesi ve sonrasında Yunanistan'dan gelen ustalar, beraberlerinde İtalyan mafyasında hakim olan ayakkabı modasını da taşımış. Eşrefpaşa’da her kesimden göçenlerin, kendi bölgesi var semtte. Bir zamanlar her mahallenin külhanbeylerinin ayrı olması gibi. Varyant'a yakın bölgede Tatarlar, caddenin ortasındaki camiye gelmeden önce sola dönünce başlayan Atilla Mahallesi'nde Giritliler ve doğu kökenliler yoğun.

Semtin en eski yapıları; camiler ve tek tük kalan küçük küçük evler. Atilla Mahallesi'nin merkezindeki Küçük İhsaniye Cami'nin üstünde 1857 tarihi var. "Arap" adıyla da anılan Büyük İhsaniye ise, Eşrefpaşa Caddesi genişletilirken yapılan kamulaştırmanın ardından, yolun tam ortasında kalarak, semtin simge mekanlarından biri haline gelmiş. Küçük İhsaniye'nin karşısındaki "furun" da camiyle yaşıt, belki ondan daha yaşlı Bahadır Dalgıç, fırını "Dalgıçlar" adıyla işletiyor ama geçmişten kalıma adını da "Osmanlı Kara Furun Ekmeği" tabelasıyla koruyor.” Bu hikayelerle sokakları dolaşıp fotoğrafladım Atilla Mahallesi’ni.

YAŞAMIN HER RENGİ ATİLLA MAHALLESİ’NDE

Atilla Mahallesi ile ilgili keyifli bir sohbet yaptığım muhtar Alı Çatkın, mahalle sakinlerinin hemen hemen hepsinin 40 yıllık mazileri ile birlikte tanıyor. Mahalle sakinleri arasında öylesine sıcak bir diyalog oluşturmuş ki artık muhtarlığa insanlar ‘Abi’ diye hitap ederek dertlerini rahatça paylaşıyor. Muhtarlığa gelenler nedeniyle arada kesintiye uğrasa da sohbetimiz, Atilla Mahallesi ile ilgili öğrendiklerim beni gerçekten etkiledi. Mahalle yukarıda da anlattığım gibi geçmişte bir çok ilkin yaşandığı önemli bir mekan olarak bugünde aynı konumunu korumaya çalışıyor. Değişim elbette kaçınılmaz oldu diyen muhtar Ali Çatkın, “Ben önceleri marangozdum, daha sonra müteahhitliğe başladım. Halen de bu işi sürdürüyorum. Muhtarlığım ilk zamanlarında boş kalan evlere madde bağımlılar girmesin diye cebimden tuğla alıp buraların girişlerini tek tek kapattım. Ben her şeyi illede devlet yapsın diye beklemek yerine mahallemin ihtiyacı olan sorunları kendi imkanlarımla yapabildiğim kadar yapmaya çalıştım ve çalışıyorum. Mahallemin ilk oluşumu Girit Mübadelesi ile buraya gelip yerleşen Giritli ailelerle başlamış. Ondan sonra biraz da Tatarlar var. Sonra diğer mahalleler gibi yurdun her bölgesinden gelen aileler bizim mahallemizi de tercih ediyor. Yine Kalede yıkım başladıktan sonra imkanı olanlarda bizim mahalleye yerleşti. Mahallemiz kentsel dönüşüm gibi bir proje kapsamında değil, yerinde dönüşümler yaşanıyor. Burası daha önce bahçeli tek ve iki katlı evlerden oluşan sokaklarımızda birkaç evin arsası birleştirilerek sokak aralarında 4 kata, cadde üzerlerinde ise 8 kata kadar imar izni var. Bu şekilde yapılaşma devam ediyor. Mahallemiz sakinlerinin hemen hemen çoğunluğu ev sahibi, ancak zamanla bu evler müteahhitler aracılığı ile apartmana dönünce kiracılarda artmaya başladı. Kiralar 400 ile 800 lira arasında değişiyor. Mahallemde küçük parklar var, ancak bu parklar hem küçük hem de sokak hayvanlarının pisliği nedeniyle mahalle sakinlerimize hitap etmiyor. 3 Cadde ve 3 sokağımda kaldırım var, ancak bu kaldırımlar hem dar hem de cadde üzerinde esnafın işgali ile yayalara yürüme imkanı vermiyor. Sokaklarımın büyük bölümü asfalt ama zamanla yapılan yamalardan yollar o kadar yükseldi ki bir çok ev ve işyeri aşağıda kaldı. Bu da yağmurlarda sıkıntı yaratıyor. Kanalizasyonumuz eski sistem bu anlamda sorun yaşıyoruz.” diye konuştu.

ATİLLA MAHALLESİNDEN PORTRELER

Atilla Mahallesi geçmişten günümüze bir çok insan öyküsünü günümüze taşıması nedeniyle halen burada eski yaşayanların adları hemen hemen yeni yetişenlerce bile hatırlanıyor. Geçmişte Atilla ve Mahallesi ve Eşrefpaşa’nın bir çok ünlü ismin yaşadığı bir mekan olduğuna dikkat çeken muhtar Ali Çatkın, “Selahattin Akçiçek ve çocukları, futbolcu Mustafa Türel, Doktor Atalay Arkan, Doğan Özkoç ve Levent Eriş’de bizim mahalleden yetişenlerden. Ayrıca Altan Çetindağ ve çHasan Elidemir’de bizim mahalleden. Bizim burada halen eski komşuluk ilişkileri yaygın bir şekilde uygulanıyor. Bu anlamda bizim kuşağımız hemen herkesi az yada çok tanır ve hal hatır sorarız. Asayiş yönünden sıkıntılarımız var. Bu anlamda emniyetimizin biraz daha yoğun hizmet vermesini bekiliyoruz. Mahallemizde Eşrefpaşa ve Atilla Spor Kulüplerimiz var. Halen amatör kümede faaliyet gösteren kulüplerimizde gençlerimiz top koşturuyor” dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.