TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Çiğli-Ataşehir Mahallesi

Mahalleyi tanıttığımız ve mahallenin sorunlarını ele aldığımız “Muhtarın Sesi” sayfamızda bugün sizler için Çiğli’nin Ataşehir Mahallesi’ndeyiz. Mahallemizin tarihi bakacak olursak 1950’li yılların sonlarına doğru kuruluyor. Mahallemizin ilk ismi istasyon altı mahallesiyken 2 yıl önce Ataşehir Mahallesi olarak değiştiriliyor. Tarihi eski diyebileceğimiz mahallemizin başında ise 76 yaşındaki Adem Sertçelik bulunuyor

Haber Giriş Tarihi: 21.03.2015 08:12
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Çiğli-Ataşehir Mahallesi

TANER UYANIKER

“Muhtarın Sesi” sayfamızda bugün sizler için Çiğli’nin Ataşehir Mahallesi’ndeyiz. Mahallemizin muhtarı ise 1989 yılından beri görevini sürdürmekte olan Adem Sertçelik. 76 yaşındaki bu çınar öğle molası vermeden sabah 8’den akşam 5’e kadar mahalle sakinlerine hizmet vermekte. Bu yaşına rağmen normal çalışma saatlerinden daha fazla çalışarak örnek bir davranışta bulunuyor. Muhtarlıktan önce terzilik ve emlak işleriyle geçimini sağlayan Sertçelik, muhtarlıktan sonra ise sadece kendini bu göreve veriyor. Mahallemizin sorunlarına gelecek olursak en önemli problemlerinin başında su kanalının olmaması geliyor. Su kanalının yetersizliğinden dolayı mahalle aralarının su ile dolduğunu söyleyen mahalle muhtarı Sertçelik bu sorunun bir an önce çözülmesini istiyor. Mahallemizde bunun dışında yol ve kentsel dönüşüm ile ilgili sorunlar bulunuyor

Mahalleyi tanıttığımız ve mahallenin sorunlarını ele aldığımız “Muhtarın Sesi” sayfamızda bugün sizler için Çiğli’nin Ataşehir Mahallesi’ndeyiz. Mahallemizin tarihi bakacak olursak 1950’li yılların sonlarına doğru kuruluyor. Mahallemizin ilk ismi istasyon altı mahallesiyken 2 yıl önce Ataşehir Mahallesi olarak değiştiriliyor. Tarihi eski diyebileceğimiz mahallemizin başında ise 76 yaşındaki Adem Sertçelik bulunuyor. 1989 yılından beri mahallesi için hizmet veriyor. Muhtarların çalışma saatlerinin dışında fazladan mesai yapan Setçelik, insanlara hizmette bulunmayı çok sevdiğini söylüyor. Muhtarlık görevinden önce 13 yıl kadar terzilik ve daha sonra emlakçılık yapan Sertçelik, muhtar olduktan sonra da çalışmayarak sadece mahallesi adına emek harcıyor. Mahallenin sorunlarına değinecek olursak ana problem olarak yağmur suyu kanalının yeterli olmaması görünüyor. Yağmur yağdığında mahallenin sokaklarını ve aktarma merkezindeki otobüslerin olduğu alanı su bastığını söyleyen Sertçelik, “Otobüs duraklarında insanlar üstleri ıslak bir şekilde otobüse binmek zorunda kalıyorlar. Bu sorunun çözüme kavuşturulmasını istiyoruz” dedi. Mahallemizde bunun dışında, parkların yetersiz olması, yolların bozuk olması, kentsel dönüşümle ilgili yaşanan sıkıntılar olarak çeşitli problemler bulunuyor.

Mahallenin tarihçesi ve mahallede yer alan kurumlar:

Mahalle 1959 yılında oluşmaya başlıyor. Mahalle istasyonun yanında yer almakta. Mahalle iki yıl önce istasyon altı olan ismini Ataşehir olarak değiştiriyor. Mahallede 11 nolu sağlık ocağı, kent hastanesi, 1 tane ilkokul, 2 tane ortaokul bulunuyor. Bunun dışında 75. Yıl Endüstri Meslek Lisesi de mahalle sınırları içinde yer alıyor.

KENTSEL DÖNÜŞÜMDE SORUN

Mahallenizin sorunları nelerdir?

Mahallemizde yağmur suyu kanalı sorunu yaşıyoruz. Yağmur yağdığında otobüs duraklarına ve sokaklarına sular doluyor. İnsanlar otobüse ıslak bir şekilde binmek zorunda kalıyorlar. Yağmur suyu kanalı yapılırsa sorunlar çözüme kavuşturulacaktır.

Mahallemizin yolları delik deşik bir haldedir. Bu yollar hem yayaları hem de araçları zorlamaktadır. Mahallemizdeki dar sokaklara asfalt çalışması olmuyor. Oralara asflat yapılamıyormuş. Piriştina buralara asfalt yapıyordu siz neden yapamıyorsunuz? Piriştina’dan sonra adım adım asfalt yapılıyor. Böyle bir şey görülmemiştir.

Belediye yapamayacağı işlere girmesin. 8250’li sokaklar da kentsel dönüşüm kapsamına alınacak dendi. Çiğli Belediyesi bunun sunumunu İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne gönderdi. Büyükşehir Belediyesi bunun yapılamayacağını belirtti. Buna rağmen hala oradaki halka bir çalışma yaptırtmıyorlar. 3 yıldır bir çivi bile çakamıyoruz oraya. Orada bine yakın daire bulunuyor ve içlerinde 4 bin insan yaşıyor. Her gün doğalgaz döşeniyor mahalleye. Oradaki yaşayan insanları çıkartıp nereye koyabilecekler. Benim de o sokakta arsam bulunuyor ve hiçbir şey yapamıyorum. Çocuğuma bir şeyler bırakmak istiyorum ama bu engellemeye takılıyoruz.

Mahallemizde park sorunu bulunmaktadır. Park kendi haline bırakılmış durumdadır. Parkta köpekler yatıyor. Alkolikler her gece orayı kendilerine ev edinmiş durumdadır. Oraya bir işlerlik kazandırılması gerekmektedir. Gerekirse etrafı kapatılabilir. Parka insanlar aileleri ve çocuklarıyla gönül rahatlığıyla gelmelidirler. Bununla ilgili bir çalışma beklemekteyiz yetkililerden.

TEBLİGAT KANUNU DEĞİŞTİRİLMELİ

Peki muhtarların sorunları nelerdir?

Mahalle muhtarları olarak yaşadığımız en büyük sorun tebligat kanunu problemidir. Bu kanun nedeniyle postacılar evde bulamadıkları vatandaşın postalarını bize teslim ediyorlar. Postacılar bize teslim ettiklerine dair küçük bir kağıdı kapıya bırakıyorlar. Bu kağıt bazen yırtılıyor ya da kayboluyor. Biz de 3 ay sonra bu evrakları imha ediyoruz. İnsanlar daha sonra bunun bizde olduğunu öğrendiklerinde vatandaşlarla sorun yaşıyoruz. Bizim bu postaları insanların adreslerine götürme gibi bir görevimiz yok vatandaşlar neden evime getirmedin gibi şikayetlerde bulunarak bizimle münakaşaya girişiyorlar. Bu kanunun değiştirilerek görevin bizden alınmasını istiyoruz.

Bunun dışında mahalle muhtarlarının belediye meclislerinde söz hakkı bulunması gerekiyor. İmar komisyonu gibi komisyonlara muhtarlar katılabiliyor ama oy hakkı bulunmuyor. Muhtarları geliştirip belediyelerin bir birimi haline getirebilirler. Böylelikle muhtarlar daha iyi hizmet verebilirler.

Mahalle için muhtarlar neyi ifade eder?

Muhtarların mahalle için her şeydir. Vatandaş bir belediye başkanına kolaylıkla ulaşamaz ama bana rahatça ulaşabilir. Belediyeye 10 kişi gider bana ise 100 kişi gelir. Ekonomik zorluk yaşayan, eşiyle kavga eden gibi aklınıza kim gelirse muhtara gelip dertlerini paylaşabiliyorlar. Muhtarlıklar mahalle için gereklidir ve her zaman bulunmalıdır.

SORUNLARIMIZI SORAN YOK

Muhtar gözüyle İzmir’i nasıl görüyorsunuz?

İzmir’de çalışma konusunda eksiklik bulunmaktadır. İnsanlarla iletişim sorunları da bulunmaktadır. Örneğin Aziz Kocaoğlu buradan geçiyor ama muhtarlığa uğrayıp halimizi hatırımızı sormuyor. Piriştina ise bizleri ziyaretlerde bulunur bir sorunumuz var mı diye sorardı. Çözüm bulunmaya çalışılırdı. Çiğli’nin ise planlanmasında sorun bulunmaktadır. Zamanında buralar boş arsayken ve tüzel kişiliklere aitken buralar değerlendirilip iyi bir planlama yapılabilirdi. Şimdi sosyal tesisler için boş arazi bulmakta zorlanıyorlar. Belediye meclisleri ise ayda bir toplanıyor ve başkanın tasarısı görüşülüyor. Meclis üyeleri ise orada sadece parmak kaldırıp indirmek için bulunuyorlar. Bir mahallere gelip sorunlar daha detaylı incelenmelidir.

Adem Sertçelik Kimdir?

1939 yılında İzmir’de dünyaya geldim. Evliyim ve 6 tane çocuğum var. Öğrenim durumum ise ilkokuldur. 1989 yılından beri muhtarlık yapmaktayım. Bir önceki dönemde kızım muhtarlığı devralmıştı şimdi bu dönem tekrardan ben göreve geldim. 13 sene boyunca terzilik yaptım. Daha sonra 1975 yılından muhtarlık sürecine kadar emlak işiyle uğraştım.

Mahallenin Künyesi:

Mahallenin Nüfusu: 24549

Mahallenin seçmen sayısı: 18195

Mahallenin posta kodu: 35620

Mahallenin cadde sayısı: 2

Mahallenin sokak sayısı: 200

Mahallenin muhtarı: Adem Sertçelik

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.