TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Mimarlığın sosyal, kültürel ve ekolojik geleceği

Antalya’da düzenlenecek III. Uluslararası Mimarlık Bineali’ne hazırlık niteliğindeki toplantılarının altıncısı ‘Sosyal, Kültürel ve Ekolojik Gelecek’ konusuyla gündeme geldi

Haber Giriş Tarihi: 05.04.2015 06:19
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Mimarlığın sosyal, kültürel ve ekolojik geleceği

ANIL YIKGEÇ

Antalya’da düzenlenecek III. Uluslararası Mimarlık Bineali’ne hazırlık niteliğindeki toplantılarının altıncısı gerçekleşti. Mimarlık Merkezi Konferans Salonu’nda gerçekleşen panelde Prof. Dr. C. Abdi Güzer ve Yaşar Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sevil Sarıyıldız ve Yazar Latife Tekin konuşmacı olarak yer aldı. Bienale hazırlık olan ‘Mimarlığın ve Kentlerin Geleceğini Tartışıyoruz’ konseptindeki toplantıların altıncısı ‘Sosyal, Kültürel ve Ekolojik Gelecek’ konusu içinde gerçekleşti.

Açılış konuşmasını yapan Mimarlar Odası İzmir Şube Başkanı Hasan Topal, daha önceki toplantılarda mimarlığın geleceği, kentlerin geleceği gibi konularda konuşmalar gerçekleştiğini belirterek, bu toplantıların III. Uluslararası Mimarlık Bineali’ne hazırlık niteliğinde olduğunu belirtti.

İNSAN YAŞAMI İÇİN GELİŞTİRİLEBİLMESİ MESLEK ALANIMIZIN AYRICALIKLARINDAN

Farklı kentlerin, farklı konular, farklı disiplinlerle birlikte incelendiğini söyleyen Topal, “İzmir’deki bu toplantının teması ‘Sosyal, Kültürel ve Ekolojik Gelecek.’ Asıl çerçeve mimarlığın geleceği, kentlerin geleceği ve yaşamın geleceği… Böyle bakıldığında gerçekten gündemimize özellikle ülkemizin son yıllarda ağırlıklı olarak ve ezici şekilde yaşadığı gelişmeler işlendiğinde nasıl bir gelecek konusu ciddi bir problem olarak önümüze çıkıyor. Bunu aslında toplumların geleceği başlığı altında da tartışmak mümkün. Ama mimarlık ve kent eksenine dönüştürüldüğünde söylenecek çok şey var, olmak zorunda… Özellikle meslek alanımızın son yıllarda ortaya konan yönetmelikler ve bazı politikalar ekseninde analiz edildiğinde önümüze çıkan tablo insanları geleceğe dair çok umutlu konuşmaya sevk edemiyor. Ama bütün bunların ötesinde öznesine insanı koyduğumuzda, varlığın doğasındaki yaratıcılığı koyduğumuzda kuşkusuz negatif göstergelerin dönüştürebilmesi ve daha nitelikli bir insan yaşamı için geliştirilebilmesi meslek alanımızın en önemli ayrıcalıklarından diye yorumlayabiliriz” dedi.  

SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK ÖNEMLİ BİR BOYUT

Panelin moderatörlüğünü yapan Prof. Dr. C. Abdi Güzer, mimarların pek çok alanda görüş bildirdiğini mimarlık bağlamında sosyal, kültürel ve ekolojik gelecek konusunun da bunlardan biri olarak öne çıktığını belirtti. Mimarlık ve kentleşme konusunun sosyal, kültürel, sanatsal ve ekolojik etkileri olduğunu söyleyen Güzer, “Ekoloji bunlardan ayrı gibi dursa da değildir. Bu toplantının amacı da aslında ona dikkat çekmektir. Günümüzde yükselen tartışma ve duyarlılık alanlarından bir tanesi de ekolojidir. Kentleşme ve mimari ile birlikte bütünleşik bir alandır. Fakat medyanın da etkisiyle indirgenmiş dar bir alanda içinde megawatt hesapları yapılarak tartışılıyor. Önemli boyutu ise kültürel boyutu. Yani sürdürülebilirliği sağlamak. Mimarlar olarak çevreye duyarlı yapılar yapmak görevimiz. Çevrede bulunan malzemeyi kullanmak, çevreye uyumlu ve uygun yapılar yapmaya çalışıyoruz. Bu toplumsal duyarlılık, kültürel, sosyal bilinirlik içinde sürdürülebilir olması gerekiyor. Sadece yasa ve yönetmeliklerle olmaz” diye konuştu.

Yaşar Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sevil Sarıyıldız, mimarlığı bilişim teknolojileri bağlamında inceleyerek ekolojiyle ilişkilendirerek konuya farklı bir perspektif getirdi.

Yazar Latife Tekin konuşmasında ise mimariye daha toplumsal açıdan yaklaşarak sanatın kent ve mimarlıkla ilişkisini değerlendirdi. Mimari yapılar ile toplumun sosyo-ekonomik her bir katmanına hitap etmesine dikkat çeken Tekin, mimarların tasarladıkları ile toplumun kullanabileceği mekanlar arasındaki farka değindi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.