TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Eğitim; ulusu kalkındırdığı ölçüde önem kazanır

Karşıyaka İlçesinin Donanmacı Mahallesi’nde bulunan Mirza Nil İlkokulu’nun Müdürü Ercan Çifçi ile eğitimin bireyin hayatındaki önemini ve Mirza Nil İlkokulu’nun Psikolojik Danışmanı F. Sibel Nacar ile de öğrencilere yönelik yapılan çalışmalar hakkında konuştuk

Haber Giriş Tarihi: 25.05.2015 07:06
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Eğitim; ulusu kalkındırdığı ölçüde önem kazanır

EMİNE YALÇIN

Mirza Nil İlkokulu’nun Müdürü Ercan Çifçi, 1970 yılında Bursa İli’nin Mudanya ilçesinde dünyaya geldiğini belirterek, çocuklarının eğitimine önem veren bir aileye sahip olduğunu söyledi. Çanakkale Eğitim Yüksek Okulu Eğitim Fakültesi Sınıf Öğretmenliği Bölümü’nden 1992 yılında mezun olduğunu ifade eden Çifçi, 2014 yılı yönetici değerlendirmeleri sürecinin ardından 14 Mayıs 2015 tarihinde Karşıyaka Mirza Nil İlkokulu’nda müdür olarak göreve başlatıldığını dile getirdi.

MUTLU NESİLLER YETİŞTİRMEK İSTİYORUZ

Vatan, millet sevgisi ile dolu, evrensel düşünebilen, kendisine çevresine, saygı ve hoşgörü ile bakabilen, kendini geliştirme özelliğine sahip, topluma ve kendisine yararlı bireyler yetiştirmeyi misyon edindiklerini açıklayan Çifçi, insan sevgisi ve evrensellik, Atatürk İlke ve İnkılaplarını kendine rehber edinmiş, özgüveni yüksek, geleceğe umutla ve inançla bakan, mutlu ve başarılı nesiller yetiştirmek istediklerini söyledi.

EĞİTİMİN İNSAN HAYATINDAKİ YERİ ÇOK ÖNEMLİ

Çifçi, eğitimin bireyi ve ulusu kalkındırdığı ölçüde önemli olduğunu belirterek, “Diğer canlılardan farklı olarak düşünme yeteneğine sahip olan insan yaşamını sürdürmek için, doğuştan getirdiği ve sınırlı olan emme, solunum, tutunma gibi davranışların üzerine yeni davranışlar ekleyemeden kaliteli bir hayata sahip olamaz. Başlangıçta yeni ve olumlu davranışlar edinilmesi ve sonrasında da bu gelişime ilaveten olumsuz olan davranışların iyi hale dönüştürülmesi, zamana uygun bilgiye ve donanımlara kavuşulması da ancak eğitim ile gerçekleşebilir. Bu sayede kaliteli bir yaşam sürdürülebilir. Bu nedenle eğitimin insan hayatındaki yeri çok önemlidir ve mutlaka gereklidir. Aynı zamanda yaşam boyu sürecek bir etkinliktir” dedi.

BİR ÖMÜR BOYU DEVAM EDER

Çocukların davranışların çoğunluğunun başkalarının etkisiyle öğrenildiğinden başkalarınca eğitildiklerini ifade eden Çifçi, sözlerini şöyle tamamladı: “Ailede ilk doğduğumuz günden itibaren başlayan eğitimimiz; sokakta oyun oynarken, katıldığımız sosyal etkinliklerle, başımıza gelen iyi ya da kötü her türlü olaylardan çıkardığımız derslerle, mahallemizde komşularımızdan, iş yerinde arkadaşlarımızdan gördüklerimizle, bir ömür boyu devam eder. Bu bir çeşit kültür aktarımıdır. Bizlerin meslek olarak seçmiş olduğu öğretmenlikte ve bu mesleği icra etmek için öğrencilerle buluştuğumuz yer olan okullarda ise eğitim öğretim süreci planlıdır ve istenilen davranışları kazandırmaya yöneliktir. Ülkemizde bağlı bulunduğumuz bakanlığın adının önünde ‘milli’ kelimesinin yer alması eğitimin aynı zamanda milli çıkarlarımız ve milli duygu ve düşüncelerimize göre tasarlanacağını göstermesi açısından önemlidir ve bu amaca yönelik çalışmalar muhakkak gereklidir. Bu durumda okullar iyi davranışların geliştirilmesi, olumsuz davranışların olumluya dönüştürülmesi, kazanılan olumlu davranışların pekiştirilmesi, zaman ve yaşa uygun bilgilerin alınması açısından eğitimsel açıdan hijyen, kontrollü ve oturmuş yerlerdir. Ancak kontrolsüz olarak bilgi gelişimi sağlanabilecek bir çağda yaşadığımızı ve okul dışında da bilgi edinilebilecek imkânların oldukça çok ve çeşitli olduğunu da unutmamalıyız. Buradan hareketle eğitim alınanda çalışan herkesin bir eğitim tanımı olduğunu, eğitim alanında yazılmış her kitapta, her yazıda eğitimin farklı biçimde yapılmış tanımları görüldüğünü, eğitimin çok geniş bir alan olması yüzünden değişik bakış açılarına göre değişik tanımlarının yapılmasını doğal olduğunu söylemeliyiz. Son olarak eğitimin bireyi ve ulusu kalkındırdığı ölçüde önem kazandığını söylemek ister; göreve yeni başlamış olduğum Karşıyaka Mirza Nil İlkokulu’nda bulunan tüm idareci, öğretmen, personel arkadaşlarıma, veli ve öğrencilerime sevgilerimi sunar, size de ziyaretinizden dolayı teşekkür ederim.”

ÖĞRENCİLERE YÖNELİK SOSYAL, KÜLTÜREL VE SPORTİF ÇALIŞMALAR YÜRÜTÜYORUZ

Mirza Nil İlkokulu’nun Psikolojik Danışmanı F. Sibel Nacar ise, öğrencilere yönelik sosyal, kültürel ve sportif çalışmalar yürüttüklerini belirterek, bu yıl öğrencilere sosyal ve kültürel gelişimleri için sınıflar bazında geziler düzenlediklerini açıkladı. Nacar, “4. sınıf öğrencileriyle Ankara, Anıtkabir bunların yanında medeniyetler müzesi, Türkiye Büyük Millet Meclisi gezisi, yine 4. ve 3. sınıf öğrencileriyle bilim müzesi, Ege Üniversitesi Botanik Bahçesi, 2.,3. sınıf öğrencileri ve ana sınıfı öğrencileriyle doğal yaşam parkı, 3. sınıf öğrencileriyle trafik eğitim merkezi gezilerine gidilmiştir. Birinci dönem 2 oyuna ve ikinci dönem de 1 oyuna olmak üzere okulumuz öğrencilerine tiyatro gezileri yaptık. Okulumuz anasınıfı ve 1. sınıf öğrencilerine okulumuz rehber öğretmeni tarafından okula uyum seminerleri düzenlendi. Yine rehberlik servisi tarafından birinci sınıf öğrencilerine göz tarama testi yapıldı.2. 3. 4. sınıf öğrencilerine akran iletişimi ve değerler eğitimi sınıf çalışması yapılmıştır. 4. sınıf öğrencilerine öfke yönetimi-zorbalıkla baş etme yolları kişisel sınırlarını koruma konularında bilgilendirme toplantıları ve otobiyografi, başarısızlık anketleri uygulandı. Yine aynı zamanda öğrencilerimize satranç ve halk oyunları çalışmaları yapılmaktadır. Öğrencilerimiz arasında satranç turnuvaları düzenlenmektedir” dedi.

Nacar, velilere yönelik yapılan çalışmaları ise şu şekilde anlattı: “Okulumuz 2. sınıf velilerine ‘anne-baba-çocuk ilişkileri’ konulu seminerleri, 3. sınıf öğrenci velilerine ‘öğrencilerde televizyonun ve internetin olumlu kullanımı ‘konulu semineri, 4. sınıf velilerine ‘verimli ders çalışma yöntemleri ‘ konulu semineri, ana sınıfı velilerine ‘aile eğitimi ‘semineri, 1. sınıf velilerine de ‘değerler eğitimi’ semineri verildi.”

KARŞIYAKA’NIN EN KÖKLÜ OKULLARINDAN BİRİYİZ

Okulun yeterli donanıma sahip olduğunu ifade eden Nacar, her sınıfta bilgisayar ve projeksiyon olduğunu ifade etti. Nacar, “Fotokopi makinası yazıcılarımız var. Hijyene çok dikkat edilmekte. Okulumuzda kütüphanemiz ve laboratuvarımız bulunmakta. Karşıyaka’nın en eski ve köklü okullarından olan Mirza Nil İlkokulu küçük ve sevimli bir okul olup sınıflarda öğrenci mevcudu açısından kalabalık olmayan, Karşıyaka’nın merkezinde çarşıya hastane ve sağlık kuruluşlarına yakın ulaşımı rahattır. Ayrıca okulumuz geleneksel çocuk oyunları projesinde sınıflar bazında ‘bowling, fasulye atma, halat çekme, çift ayak zıplama oyunları oynanmış ve yarışmalar düzenlendi. Karşıyaka ilçe çapında okullar arası yapılan yarışmalarda bowling de ilçe 1. olduk” dedi.

NİCELİĞİ DEĞİL NİTELİĞİ ÇOK ÖNEMLİ

Nacar, çocukların hayatına dokunabilmek için çocukları hayata en sağlıklı şekilde hazırlamak gerektiğini vurgulayarak, sözlerini şöyle bitirdi: “Bunlardan en önemlisi çocuklarımızda özgüven gelişmesini sağlamaktır. Özgüven dememin sebebi bunun başarılı bir ebeveynliğe işaret ediyor olmasıdır. Özgüvenleri yüksek olan çocuklar, sağlıklı ve doğru davranış sahibi olmayı başarırlar fakat kendine güveni olmayan çocuklar sağlıksız ve yapıcı olmayan davranışlar sergileyebilirler. Ebeveyn olarak çocuklarımıza toplumsal değerlerimizi vermek ve onlarla kaliteli zaman geçirmek gerekir. Kaliteli zaman anne-babanın tüm varlığı ile çocuğun yanında olması ve onunla vakit geçirmesidir. Kimsenin bölmediği, işlerin yapılmadığı çocuğa ayrılmış özel zamanlardır. Çocukla geçirilen zamanın niceliği değil niteliği çok önemlidir. Nitelikli ve sürekli beraberlik çok önemlidir. Çocuk, anne baba ilişkisinde zamanın paylaşımı, etkileşim, karşılıklı duygu alış verişi şeklinde geçirilmesi çok önemlidir çocukla geçirilen zaman paylaşım içinde geçiyorsa o zaman kalitelidir. Çocuklarda eğitimin önemini hepimiz artık biliyoruz çocuklarda eğitimin oyunla sağlanması ve oyunla eğitime önem verilmesi gerekmektedir.”

                                                                                                  

MİRZA NİL İLKOKULU’NUN TARİHÇESİ NEDİR?

Okulumuz Fransızlar tarafından Dandisyonun yatak odası olarak geniş bir oda halinde yapılmıştır.1923 yılında Türklerin olmuştur. Önceleri iskân dairesi olarak kullanılmış daha sonra jandarma karakolu olarak kullanılmıştır. Ülkemize göç eden göçmen ailelere tahsis edilerek bir süre konaklama yeri olarak kullanılmıştır. 1928 yılında okul olarak kullanılmaya karar verilmiş ve büyük olan oda bölünerek 2 sınıf ve küçük bir salon haline getirilmiştir. İlk önceleri Türk birliği ve Ankara İlkokulu’na bağlı iki sınıflı okul daha sonraları bağımsız Aydoğdu İlkokulu adını almıştır.1952 yılında 4.sınıf 1953 yılında 5.sınıf açılmıştır.1955 yılında 3 derslik ve 1 müdür odası yapılmıştır.1978 yılında ikinci bina yapılarak 2006 yılına kadar eğitim öğretimini sürdürmüştür. Aydoğdu olan okulumuzun isminin nereden geldiği, nasıl olup da bu ismi aldığı tam olarak bilinmemesine rağmen duyumlara ve 1930’lu yıllarda öğrenim görenlerden alınan bilgilere göre Türk birliği ve Ankara İlkokullarına bağlı olarak açılan okul daha sonraları ayın ışığından esinlenerek Aydoğdu ismini almıştır. Ancak tam sağlıklı olarak ismini nereden aldığı bilinmemektedir. 2006 yılında eski binanın depremden zarar görmesi ve kullanılmaz duruma gelmesinden dolayı İzmir Valiliği ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün protokol anlaşması ile hayırsever Gökhan Nil tarafından yapımı gerçekleştirilerek, 2008 yılında bina tamamlanmış ve eğitim öğretime hazır hale getirilmiştir. İmzalanan protokol gereği okulumuza Mirza NİL adı verilmiştir. Okulumuz halen 1 müdür, 1 müdür yardımcısı, 24 öğretmen, 1 i kadrolu olmak üzere 3 personel ve 1 güvenlik görevlisi ile; 49 u anasınıfında, 294 ü ilkokulda olmak üzere toplam 343 öğrenciye ve velilerimize ikili öğretim yaparak hizmet vermektedir.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.