TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Ege’den dünyada bir ilki daha

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kutsal Turhan; Bronşektazi (Bronş Genişlemesi) teşhisi konulan bir hastaya videotorokoskopi (Kapalı Cerrahi İşlem) yöntemiyle iki lobunda birden operasyonla dünyada bir ilki gerçekleştirdi

Haber Giriş Tarihi: 21.05.2014 07:09
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Ege’den dünyada bir ilki daha

Doç. Dr. Turhan akciğerinin iki yerinde hasarı bulunan Birsen Yaklav’ı tek ameliyatla sağlığına kavuşturdu. Dünyada ilk olma özelliğini taşıyan ve hastanın tamamen iyileşmesini sağlayan operasyonun başarısı Rektör Prof. Dr. Candeğer Yılmaz tarafından da takdir edilerek, Doç. Dr. Kutsal Turhan’ı kutlandı. 10 yıldan beri teşhisi konulamayan hastalığı ile mücadele eden ve bu sebeple hastane hastane dolaşan 19 yaşındaki Birsen Yaklav, son umut olarak Ege Üniversitesi(E.Ü) Tıp Fakültesi Hastanesi’ne geldi. Burada Bronşektazi hastası olduğu öğrenilen Yaklav’a vide otorokoskopi yöntemi uygulanarak dünyada ilk defa akciğerinin iki ayrı lobunda bulunan hasarı tek ameliyatla temizleyerek, hasta sağlığına kavuşturuldu. Başarılı ameliyat sonrası Doç. Dr. Kutsal Turhan ve Dr.Yeliz Erol, hastaları Birsen Yaklav’ın mutluluğunu paylaştı.

Doç.Dr. Turhan, operasyonla ilgili şu açıklamayı yaptı; “Bronşektazi, akciğer içi hava yollarının geri dönüşsüz olarak harabiyeti ve genişlemesidir. En önemli nedeni çocukluk çağında geçirilen ve iyi tedavi edilmeyen akciğer enfeksiyonlarıdır. Bu hastalarda zaman içinde akciğer içi damarların da harabiyetine bağlı hemoptizi dediğimiz öksürükle ağızdan kan gelmesi durumu görülebilir. Bazen bu kanamalar hayatı tehdit edecek kadar çok miktarda da olabilir. Bizim hastamızda da kanama şikayeti 10 yıldır mevcuttu ve hastanemiz acil servisine 4 gün önce ağzından öksürükle 1 su bardağından fazla kan gelmesi şikayetiyle başvurmuştu. Akciğerin bir bölgesine sınırlı bronşektazide önerilen tedavi akciğerin etkilenen lobunun çıkarılmasıdır. Her iki akciğerin tamamını tutmuş bronşektazilerde ise akciğer nakli gündeme gelebilmektedir. Hastamızda olduğu gibi her iki akciğerin birer lobunun etkilendiği durumlarda klasik olarak yapılan, önce bir tarafın ameliyat edilmesi, bir süre sonra da diğer taraftaki hasta lobun çıkarılmasıdır. Çünkü aynı seansta iki taraflı açık akciğer ameliyatları, hem erken dönemde ağrının çok olması, hem ameliyat süresinin çok uzun olması, hem de solunum fonksiyonlarındaki ciddi kayıp nedeniyle komplikasyon riski çok arttığından uygulanmamaktadır. Son yıllarda uygulanmaya başlanan videotorakoskopik yani kapalı lobektomilerde ise aynı işlem ikisi bir santimlik, biri 5 santimlik 3 küçük kesiden kamera ve özel aletler kullanılarak hem akciğer kanseri hastalarında, hem de bu hastamız gibi lobektominin gerektiği diğer tüm akciğer hastalıklarında yapılabilmektedir. Biz de Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Cerrahisi Ana Bilim Dalında geçtiğimiz yıldan bu yana bu tekniği uyguluyoruz. Bu teknikle yapılan ameliyatlarda hem hastanın ağrısı daha az olmakta, hem yara izi çok küçülmekte, hem de hastanede kalış süresi kısalmaktadır. Bizim hastamızda her iki akciğerin birer lobunu etkileyen bronşektazi mevcuttu ve kanamanın sağdan mı soldan mı olduğu tespit edilememişti. Bu nedenle biz dünyada bu tür hastalarda ilk kez uygulanan bir yöntemle sağ ve soldaki her iki etkilenen lobu aynı seansta endoskopik yöntemle çıkararak hem kanama riskini ortadan kaldırmış olduk, hem de hastamızın tedavisini bir seferde tamamlamış olduk. Tek taraflı açık ameliyatlarda taburculuk süresi 5-7 günken, biz iki taraflı ameliyat ettiğimiz hastamızı bugün yani ameliyat sonrası 2. Gün içinde taburcu etmeyi planlıyoruz. Hem hastamızı tedavi ettiğimiz, hem de dünyada bir ilki gerçekleştirdiğimiz için çok mutluyuz”

“İYİ Kİ EGE’YE GELMİŞİM”

Mutluluğu dile getiren Yaklav, “Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’ne geldiğim için çok memnun oldum. Bu ameliyatın dünyada ilk kez yapıldığını duyduğumda mutluluğum iki katına çıktı. 10 yıldır çektiğim acılar son buldu. Beni iyileştiren doktorumdan Allah razı olsun. İyi ki Ege’ye gelmişim” diye konuştu.

“DÜNYADA BİR İLK ”

Doç.Dr. Turhan, “Literatürde çift taraflı bir ameliyat yok. Hastamızın kanamasını durdurmak ve yapabileceğimize olan inancımızdan videotorokoskopi (kapalı cerrahi işlem) önce sağ akciğerin orta lobunu daha sonra da sol akciğerin alt lobundaki hasarlı bölgeyi kapalı bir cerrahi işlemle çıkardık. Ameliyatımız normal bir ameliyat süresi olan yaklaşık 3,5 saat içerisinde başarıyla sonuçlandı. Hastamız çok iyi. Bu işlemin dünyada bir ilk olmasıyla gurur duyduk” diye konuştu. (Ege Ajans)

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.