TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Engelliler hakları için uyumuyor!

Engelli maaşlarının alımını zorlaştıran yasa değişikliği  nedeniyle engelliler isyan etti. Bu uygulamaya göre binlerce engellinin maaşı kesilecek. Engelliler “Uyumuyoruz, uyarıyoruz” sloganıyla sabaha kadar eylem yaptı

Haber Giriş Tarihi: 29.03.2015 07:13
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Engelliler hakları için uyumuyor!

TANER UYANIKER

Engelli maaşlarının alımını zorlaştıran yasa değişikliği nedeniyle engelliler, Konak meydanında toplanarak durumu protesto etti. 32 sivil toplum kuruluşunun katıldığı eylemde engelliler adına konuşan Engelsiz Yaşam Derneği Başkanı Gülgün Yorgancılar, bu güzel ülkenin mağdur edilen, kazanılmış hakları ellerinden alınan engelli yurttaşları olarak ülke genelinde bir kez daha alanlarda olacaklarını söyledi. Yorgancılar, “Engellilerin evde bakım yardımı ve engelli maaşı ile ilgili mevcut yasalardaki mağduriyetinin giderilip, kaybettikleri haklarını yeniden kazanmalarını istiyoruz. Son düzenlemeyle evde bakım, engelli ve yaşlı maaşı alan 1 milyon 200 bin kişiden 1 milyonunun maaşı kesilecek” dedi.

“ENGELLİLER AİLELERİNİN ELİNE BAKMAK ZORUNDA BIRAKILIYOR”

Yorgancılar, “Sokakta, kamusal alanlarda görülmesi istenmeyen engelliler ve bakıma gereksinimi olan bireyler olarak, devlet eliyle haklarımıza yapılan saldırıları haykırmak için alanlardayız. Evde bakım yardımını ve engelli maaşını düzenleyen mevcut yasalardaki engelli bireyin kendisinin değil hane halkının, akrabalarının gelirinin esas alınması çok ciddi mağduriyetlere neden olmaktadır. Engelli bireyleri aile fertlerinin eline bakar hale getirmektedir. Engelli sivil toplum örgütleri olarak engellilerin mağduriyetini giderip kaybettikleri haklarını yeniden kazanmaları için hazırladığımız yasa değişikliği önerisini Bakanlık yetkililerine ve Meclis'teki tüm siyasi parti temsilcilerine sunduğumuzda yanımızda oldukları ve bu yönde çalışma yapacaklarına söz vermişlerdir. Ancak aradan iki aydan fazla zaman geçmesine rağmen Meclis gündemine ısrarla alınmamıştır” diye konuştu.

“UYUMAMA EYLEMİ”

Konunun engelli bireylerin onurlu yaşam hakkı açısından bir gün dahi ötelenemeyecek kadar ivedi ve önemli olduğunu ifade eden Yorgancılar konuşmasını şöyle sürdürdü: “Türkiye Cumhuriyeti devletini Anayasa'daki sosyal devlet ilkesine ve BM Engelli Hakları Sözleşmesi’nde düzenlenen yükümlülüklerini yerine getirmeye çağırıyoruz. Kanun değişikliği ile ilgili yasal düzenleme yapılıncaya kadar sesimizi her yerde yükseltecek ve sizleri vicdanın yanında yer almaya çağıracağız. Türkiye'nin tüm illerinde olduğu gibi İzmir'de de bugün saat 13.00 den yarın 13.00 e kadar uyumama eylemi gerçekleştireceğiz. Talebimiz yerine getirilmez ve engellilerin lehine kanun değişikliği yapılmaz ise, 10-16 Mayıs Engelliler Haftası’nda Türkiye'nin her noktasından Ankara'ya doğru yürüyüşe geçeceğiz.”

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.