TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Büyükşehir’den kooperatifçiliğe bir katkı daha

İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Bademli Fidancılık Kalkınma Kooperatifi arasındaki “Fidan, ağaç, yoğurt, ayran ve zeytinyağı” imza töreninde kooperatifçiliğe ve ekonomik değerine vurgu yapıldı

Haber Giriş Tarihi: 18.05.2015 07:37
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Büyükşehir’den kooperatifçiliğe bir katkı daha

ANIL YIKGEÇ

İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Bademli Fidancılık Kalkınma Kooperatifi arasındaki “Fidan, ağaç, yoğurt, ayran ve zeytinyağı” imza töreni, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile Bademli Fidancılık Kalkınma Kooperatifi Başkanı Selçuk Bilgi’nin katılımı ile gerçekleşti. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, tarım ve hayvancılığın önemine değinerek ekonomik değerinden bahsetti.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, törende yaptığı konuşmada tarıma, hayvancılığa ve kooperatifçiliğe değindi. Üretimin arttırmanın önemine vurgu yapan Başkan Kocaoğlu, “Her konuda üretmek zorundayız. Her konuda kaliteyi katma değeri arttırmak zorundayız. Türkiye’de 24 tane su havzası var. En önemlileri Ege Bölgesi’nde ve büyük çoğunluğu İzmir’dedir. Küçük Menderes, İzmir’de doğuyor ve geçtiği ilçelere hayat veriyor. Ege’yi besliyor, Pamucak’tan denize dökülüyor. Bakırçay,  İzmir’de doğuyor. Bakırçay Ovası’nı suluyor, İzmir’den denize dökülüyor. Gediz, Kütahya’dan doğuyor, Menemen sınırlarında Körfez’e dökülüyor. Tahtalı Havzası yine İzmir’den barajdan sonra sulama suyu ve İzmir’in yüzde 38 ini içme suyunu karşılayan kullanma suyu olarak hizmet sunuyor” dedi.

KOOPERATİFLERE DESTEK VURGUSU

İlk defa İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde Tarım Daire Başkanlığı açıldığına dikkat çeken Başkan Aziz Kocaoğlu, “Arazi yollarını asfaltlamak fikri, tarıma hayvancılığa merakın nereden çıktı diyeceksiniz. 27 yaşına kadar çiftçilik hayvancılık yaptım. Ekmeyi, büyük baş hayvancılığı bilirim. Yoldan kalkan tozun ürüne ne yaptığını bilirim. Ondan dolayı nasip oldu İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı oldum. Bunları bildiğim için bu seferberliği başlattık. Tarımda gerileme olduğu için, tarım dünyanın her ülkesinde desteklenirken bizde hemen hemen hiç desteklenmediği için İzmir Büyükşehir Belediyesi bu işe gönül verdi ve başladı. Yeniden bir şey icat edecek zamanımız ve gücümüz yoktu. Mevcuda baktık. Mevcudu Küçük Menderes’te bulduk. Bayındır’da çiçekçilik kooperatifi vardı. Ona destek verdik. Bademli’de fidancılık kooperatifine destek verdik. Tire’de süt kooperatifine destek verdik. Kiraz’da İğdeli Kooperatifi’ne destek verdik. Biz Küçük Menderes’te zemini bulduk. Dolayısıyla dört kooperatif üyeleriyle de yol yürümeye başladık” ifadelerini kullandı.

Kooperatiflere destek verdikçe üretimin ve kalitenin arttığına vurgu yapan Başkan Kocaoğlu, “Tire Süt Kooperatifi’ne destek verince kooperatif büyüdü. Kalkınma modeli olarak dünyada incelenmeye başladı. İzmir’de süt üretimi, Türkiye’deki süt üretimi artışının 4-5 katı arttı. Türkiye’de yüzde 80 civarında artarken İzmir’de yüzde 400 arttı. Bugün 3-4 tane süt ve süt ürünleri şirketi Küçük Menderes’te yatırım yapmaya başladı. Sütlerimiz yerinde üretilerek, istihdam sağlanarak Ege sınırlarını aşacak. Ülkenin kalkınması için bu coğrafyanın mutlaka tarımda ciddi bir ihracat hamlesine girmelidir. Bayındır çiçekçilikte ne oldu? Üretim kalite sınırlıydı. Sözleşme yaptık. Toprak tahlilleri yaptık. Çeşit ve ürün kalitesi arttı. Bugün Irak ve Azerbaycan’a ihracat yapıyor. Bayındır Çiçekçilik Kooperatifi bizim anlaşmalı üretim yaptığımız kooperatiftir. Hedef ihracat yapmak demiştim bugün buna ulaştık ama yeterli değil. En az 10-15 ülkeye ihracat yapmalıyız. İğdeli Kooperatifi’nin peyniri bir marka oldu. Güvenilir, katkısı olmayan bir peynir markası olarak pazarlanıyor. Bademli Kooperatifi’nin Kazakistan ve Özbekistan’a ihracat yaptığını öğrendim” dedi.

PROJELER YAYGINLAŞTI

Süt ile ilgili projelerinin Türkiye’ye yaygınlaştığını belirten Başkan Kocaoğlu, “Okul sütü projesi başlattık. Mili Eğitim Bakanlığı okul sütünü Türkiye’ye yaygınlaştırdı. İftihar ettik. Okula gitmeyen çocuklara süt kuzusu projesi yapıyoruz. Geçtiğimiz hafta süt bayramı yaptık. İftihar ettik. Ödemiş’in de Tire’nin de adı süt üretiminde adı duyuluyor. Kalkınıyoruz. Kıskanmak yok. Olumlu bakmak, destek olmak var. Bir tek isteğimiz memlekete hizmet etmek ve insanımızın huzurunu, refahını arttırmak” şeklinde konuştu.

GÜVEN OLMADAN BÜYÜYEMEZSİNİZ

Kırsalın büyükşehir belediyesine, büyükşehir belediyesinin de kırsalda yaşayanlara güvendiğini belirten Başkan Kocaoğlu, “Biraz maddi destekle ama çok büyük manevi destekle bu kentte çiftçinin morali yükseldi. Bu kentte çiftçinin önemsendiği bilinci gelişti. Üretim arttı. Yeteli değil. İzmir Büyükşehir Belediyesi 11 yıllık geçmişinde çok önemli bir kazanım elde etti. Kırsalda tarımda hayvancılıkta ‘güven’. Bugün siyasi partisi, dini, mezhebi, kökeni hiç önemli değil. Ama şunun aksini söylemek de mümkün değil; kırsal İzmir Büyükşehir’e, İzmir Büyükşehir de kırsalda yaşayan hemşerilerine güveniyor. Güven olmadan iş yapamazsınız. Yaparsanız da büyüyemezsiniz. En büyük kazanım bu. Sınırlarımız tekrar büyüdü. Biz göreve geldiğimizde sadece 11 tane ilçemiz vardı. Balçova, Narlıdere, Güzelbahçe’de az çiçek üretimi vardı, tarım yoktu. Bunu üzerine el yordamıyla Bayındır, Ödemiş, Bademli ve Tire kooperatiflerini bulduk. Kırsalda birçok zenginlik var. Bunu bilimsel çalışmayla ortaya çıkartıp yol haritamızı bilime oturtmamız gerekiyordu. İZKA ile yarımada kalkınma projesi yaptık. 302 sayfalık strateji planı çıktı. Seçimden sonra ne gerekiyorsa yapacağız. Hayvan almak, işleme tesisi, kovan ne gerekiyorsa... Güç ve iradeye sahibiz. İrade tercihtir. İzmir Büyükşehir Belediyesi bütçesinin büyük bir bölümünü tarımsal kalkınmaya vermektedir. Bu yönde irade göstermektir. Arazi yollarına sadece 300 milyon üzerinde yatırım yaptık ve devam edecek. Şimdi aynı ekip temmuzda Gediz ve Bakırçay’ın yol haritasını belirliyor. Temmuzdan itibaren de Küçük Menderes için çalışma başlayacak. Küçük Menderes’i geriye bıraktım. Çünkü en çok çalıştığımız ve bildiğimiz bölgeydi” dedi.

Büyükşehir Belediyesi’nin başlattığı tarım suyu projesinin de yanlış anlaşıldığını ifade ede başkan Kocaoğlu konuya şöyle açıklık getirdi: “Tarım suyu diye 2004’ten beri bir uygulama var. Bu kimi yerde anlaşılamadı. Tarım suyu abonesi olduğunda oradan kullandığı suyun bedeli normal sudan dörtte biri idi. Cuma günü meclisten geçirdiğimiz kararla sekizde bire indi. Ben de rençber çocuğuyum. Hem hayvan hem sebze yapıyorduk. Böyle bir konutta yaşayan hemşerilerimizin konut suyunu alıp geçinmesi mümkün değil. Burada bir zorlayıcı konu var. İlçe Ziraat Odası’ndan belge istiyoruz.”

“ÇARE VAR… BULUNUR”

Nereye yatırım yapılacağının tercih ve irade olduğunu belirten Başkan Kocaoğlu, “İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak arazi yollarına 300 milyon desteklemeye 150 milyon, kent aktarmalı sistemde 1 yılda 300 milyon sübvanse etmişiz. Devletin geliri var mı var sanayiciyi, turizmi teşvik ediyor muyuz? Ediyoruz. ÖTV almamak… Yatlardan uçaklardan alınmıyor. Bunu çiftçilerden alınmamasının kaynakla ne alakası var? Hem metroyu yapıyoruz, hem tarımı destekliyoruz. Bu tercihtir. Yeter ki istensin. Aklı, bilimi kullanarak tarımın nasıl artacağını hesabı yapılsın gönül verilsin. Çare var. Bulunur” dedi.

Ödemiş Kaymakamı Celil Ateşoğlu da kooperatifçiliğin desteklenmesi gerektiğine vurgu yaptı. Ödemiş Belediye Başkanı Mahmut Badem, Ödemiş’in geçiminin tarım ve hayvancılığa bağlı olduğunu ifade etti. Üretimin iklimin insafına ve yılın gelişine kaldığını belirten Badem, “Tüm geçimini tarım ve hayvancılıktan geçinen bir kent Ödemiş. Yılın gelişine, iklimin insafına göre ekin şekillenir. Sulamayla ilgili tarımsalla ilgili yapılanların dışında üreticiye destek vermek adına İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin verdiği destekten ötürü teşekkürler. Bu kentli insanlar üretip geçinemedikçe önce Ödemiş’te sonra İzmir’de iş aramaya devam edecekler. Onları bu gelişmiş ovalarda mutlu etme yolunu aramalıyız. Bu da tarım ve hayvancılıkta üretime ve sattıklarıyla alakalı. Üretimle ve üretilenlerin doğru satılmasıyla alakalı. Diğer illere de dağılmasını diliyoruz” diye konuştu.

Bademli Fidancılık Kalkınma Kooperatifi Başkanı Selçuk Bilgi de konuşmasında kooperatifçiliğe vurgu yaparak ekonomik değeri hakkında konuştu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.