TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bizim Mahalle-Karabağlar, Bozyaka Mahallesi

null

Haber Giriş Tarihi: 25.06.2014 07:28
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Bizim Mahalle-Karabağlar, Bozyaka Mahallesi

Ege’de Bugün okurları ve Karabağlar, Bozyaka Mahallesi sakinlerine merhaba. Mahallemizi Muhtar Hasan Soysal’dan dinleyip, bilgileri en yalın ve tarafsız haliyle sizlere sunarken, cadde, sokak, bulvar ve parkları sizler için fotoğraflıyorum. İnanıyorum ki mahalleyi ve mahalleliyi muhtardan iyi kimse tanımaz ve anlatamaz. Onun içindir ki Vatandaş Hamza her hafta üç mahallede sizlerle muhtarlıklarda buluşacak. Toplumsal yaşamımızın vazgeçilmezlerinin başında gelen demokrasi merdiveninin ilk basamağı ve demokrasi zincirinin en kırılgan halkasını oluşturan bu kurum ve bu kurumun temsilcisi muhtarlar kuruluşlarından günümüze kadar hak ettikleri yerde olamadıkları ve oldukça zor koşullarda mücadele verdikleri için muhtarlarımızın yanında yer almayı bir görev kabul ettim. Siz değerli mahalle sakinlerinin görüş, öneri, eleştiri ve şikâyeti bu sayfanın vazgeçilmezlerinin başında olacak.

Hamza Gül

MAHALLEMİZİN KİMLİĞİ (148 nci Mahalle)

Mahallenin adı: Bozyaka Mahallesi

Mahallenin ilçesi, ili: Karabağlar/İzmir

Posta Kodu: 35170

Mahallenin nüfusu: 17.500

Mahallenin seçmeni: 10.500                       

Mahallenin sokak ve cadde sayısı: 72

Mahallenin muhtarı: Hasan Soysal

Karabağlar, İlçe olmadan önce Konak’ın sayfiye yerlerinden olan Bozyaka, genel olarak bağlık bahçelik geniş bir bölgeydi. Türkiye’yi aşan ünü ile Bozyaka Baklası, şimdi evlerin bulunduğu yerlerdeki bahçelerde yetiştirilirdi. Zaman içinde nüfusun artması her yerde olduğu gibi İzmir’de de kentin hızla büyümesi sonucu bu güzelim üzüm bağları, bakla bahçeleri ile yeşyeşil ağaçların olduğu içlerinde cıvıl cıvıl kuş seslerinin gönülleri mest ettiği Bozyaka günümüzde günün her saati keşmekeş trafiği ile akıllarda kalan İzmir Caddesi’nin etrafını dolduran binalarla doldu. Semt olarak Bozyaka olarak adlandırılan bölgenin merkezindeki Bozyaka Mahallesi 148 nci durağım oldu. 30 Mart 2014 Mahalli İdareler Seçimleri’nde 2 nci kez girdiği seçimi mevcut muhtardan 162 oy fazla alarak kazanan muhtar Hasan Soysal’la mahalle hakkında güzel bir sohbet yapma fırsatı yakaladım.   40 yıldan fazla bir süredir Bozyaka Mahallesi’nde yaşayan Hasan Soysal, önceleri mobilyacılık yaptı. 2009’da muhtarlığa aday oldu ancak kazanamadı. O seçimlerde neden kazanamadığını tahlil ederek hazırlandığı 30 Mart da ise 10 bin 500 seçmeni olan mahallede 4 bin 738 oy alarak muhtarlık koltuğuna oturdu. Mahalleliyi ve mahallenin sorunlarını iyi bilen Hasan Sosyal, seçim sürecinde kendisine oy veren ve vermeyen ayrımı yapmadan bütün mahalleye hizmet için göreve geldiğini belirterek, “Benim için önemli olan Bozyaka Mahallesi’nin rahatıdır. Biz burada büyük bir aileyiz, benim evimde ne sorun varsa komşum o sorunu sahiplenir ve çözümü için elinden geleni yapar. Bizim burada komşuluk ilişkileri daha birçok mahalledeki gibi yozlaşmış değil. Hala insanlar birbirini sayar ve sever. Bu anlamda bu iyi komşuluk ilişkileri hepimizi bir bütün büyük aile gibi tanımlamamızı sağlıyor. Bu anlamda bütün mahalle sakinlerimin acıları ve sevinçlerinde hep birlikte beraber oluruz. Şuna inanıyorum, acılar paylaştıkça azalır, mutluluklar paylaştıkça artar. Karabağlar yeni ilçe oldu bu dönem seçilen belediye başkanımız daha önce Büyükşehir’de önemli görevleri üstlenen bir proje insanıydı. Bu anlamda bu dönem Karabağlar’a ve bizim Bozyaka’nın var olan sorunlarına çok yararlı olacağını düşünmekteyim” dedi.

BEKİR AĞA KONAĞI

Bozyaka’nın geçmişte ünü Türkiye’yi aşan Bozyaka Baklası’nın yetiştiği yer olarak bilinmekte. Bu baklaları üretenlerden birisi de bölgede adı Bekir Ağa olarak biliniyor. Bekir Ağa’nın o yıllardan kalan ihtişamlı konağı hala dim dik ayakta. Muhtarlığın biraz ilerisinde büyük bir bahçe içindeki konağın duvarlarını kaplayan sarmaşıklar halen bu bölgede doğanın ne kadar cömertçe yaşama destek verdiğinin bir kanıtı gibi konak ve çevresini yemyeşil tutuyor. Bekir Ağa’nın bakla yetiştirdiği geniş bahçeler kentin büyümesi ile birlikte parsellenerek imara açılmış ve şimdi yerlerinde birer birer binalar yükselmiş durumda. Bozyaka Mahallesi’nin 17 bin 500 nüfusu ve yaklaşık 10 bin 500 seçmeni bulunduğuna dikkat çeken muhtar Hasan Soysal, “Mahallemde 70 sokak 2 de cadde bulunmakta. Bu caddeler meşhur Eski İzmir ve 70 Sokak. Eski İzmir Caddesi hemen hemen bu bölgede yaşayan herkesin bildiği ve yaşanan keşmekeşlikten dolayı bu yolu kullanan herkesin illallah ettiği bir caddemiz. Cadde hem trafiği kaldırmıyor, hem kaldırımlar dar, hem de akşam saatleri başka olmak üzere seyyar satıcıların doluşması burayı iyice içinden çıkılmaz bir hale sokuyor. Eski İzmir Caddesi güzergah olarak bir çok yerleşim yerinin ortak ulaşım yolu olması nedeniyle var olan trafiği kaldırmıyor. Sanıyorum bu sıkıntıyı giderecek kapsamlı bir çalışma yapılır. Mahalle sınırlarımız içinde eğitim kurumu yok. Mahalledeki çocuklarımız, Uğur, Çalıkuşu ve Sevgi Mahallesi’ndeki Semiha Mayda, Hüseyin Akdağ ve Nezire Mezirci İlkokul ve Ortaokullarına gidiyorlar. Sağlık problemlerimizi ise yine komşu mahallemiz olan Gülyaka’daki Aile Sağlığı Merkezine giderek karşılamaktayız” şeklinde konuştu.

HALI SAHA AÇILSIN

Bozyaka Mahallesi sınırlarında 4 tane park bulunuyor. Bu parkların üçünde oyun ve spor aletleri var ancak bu parklar küçük ve ailelerin ve mahalleli çocukların gitmesine hiç de uygun görünmüyor. Gerekçesi ise buralarda başta madde bağımlıları olmak üzere uygunsuz kişilerin barınmasından şikayet eden mahalle sakinleri bir an önce kapalı Pazar yerinin yanındaki halı sahanın açılmasını ve çevresinin düzenlenmesini bekliyor. Salı ve Cuma günleri kurulan Pazar yeri Bozyaka Mahallesi’nin yanı sıra Sevgi, Barış, Gülyaka, Sarıyer, Uğur Mumcu ve Çalıkuşu mahalleleri sakinlerine de hizmet veriyor. Bu Pazar yeri ile beraber aynı proje kapsamında olan spor tesisinin açılmadığına vurgu yapan muhtar Hasan Soysal, “Aslında Pazar yerimiz açıldığında bu spor tesisimiz de açılacaktı. Ancak aradan üç yıl geçti burası hizmete girmedi. En azından bu halı sahamız açılıp çevresi düzenlense hem mahalle gençlerimiz burada spor yapar hem de mahalle sakinlerimiz bu spor tesisinin çevresinde hoşça vakit geçirir. Ben 5 yıl kadar amatör Bozyaka Spor Kulübünün antrenörlüğünü yaptım. O dönemlerden Ahmet Yıldırım ve İbrahim Akın bizim bu bölgeden yetişen futbolcularımızdır. Halen de kulübümüz sportif çalışmalarına devam ediyor, bu sahamız açılsa en azından bizim sporcularımız da buradan istifade eder. Ayrıca Bozyaka ve çevresi oldukça büyük mahallelerden oluşmasına rağmen buralarda insanların gideceği bir alan yok. Ne alışveriş için nede eğelenmek veya vakit geçirmek için. Normalde bizim ailelerin büyük bölümü Üçyoldaki Uğur mumcu Parkı’na gider hafta sonları. Oysa buralardaki yeni yapılacak projelerde bu ihtiyaçlar dikkate alınmalı” diye konuştu.

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.