TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

İş hayatında kadının yeri

ESİAD İzmir Avrupa Birliği Bilgi Merkezi, Ege İş Kadınları Derneği işbirliğiyle Prof. Dr. Meryem Koray’ın konuk konuşmacı olduğu “İş Hayatında Kadın ve Avrupa Birliği” başlıklı bir toplantı düzenledi

Haber Giriş Tarihi: 08.03.2015 07:52
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
İş hayatında kadının yeri

ANIL YIKGEÇ

1996 yılından beri Ege Sanayicileri ve İşadamları Derneği (ESİAD) bünyesinde faaliyet gösteren, ESİAD İzmir Avrupa Birliği Bilgi Merkezi, Ege İş Kadınları Derneği (EGİKAD) işbirliğiyle, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kapsamında, çalışma ekonomisi ve sosyal politika alanlarında uzmanlığıyla bilinen Prof.Dr. Meryem Koray’ın konuk konuşmacı olduğu “İş Hayatında Kadın ve Avrupa Birliği” başlıklı bir toplantı gerçekleştirdi.

ESİAD toplantı salonunda gerçekleştirilen toplantıda açılış konuşması yapan ESİAD Başkanı Mustafa Güçlü, toplantıya katkılarından dolayı Prof. Dr. Meryem Koray’a ve EGİKAD’a teşekkür etti. Son günlerde kadınlarla ilgili birçok haberin gündeme geldiğini söyleyen Güçlü,  “Kadın olaylarına bakışla ilgili çok ilginç bir süreç yaşıyoruz. Tabii travmatik olaylarla yüz yüze geldik. Daha çok şiddet yönüyle tartışıyoruz olayları. Bu yaşanan sıkıntılara çözüm ararken ben negatif ve pozitif çözüm olarak ayırıyorum” dedi.

POZİTİF ÇÖZÜM ÜRETMEYELİYİZ

Güçlü sözlerine şöyle devam etti: “Negatif çözüm dediğimiz cezalarla ilgilidir. Pozitif çözüm ise gelişme kavramıyla ilgili. Biz müspet bilime inanan, üreten yapılar olarak işin bu yanını öne çıkarmak zorundayız. Bu yanını çözüm olarak içselleştirmek zorundayız. Fiziksel büyümeden ziyade nitelikli büyüme olarak görüyoruz. Ekonomik planda gelişme yerine eğitimde, hukuk düzeninde, demokrasi kriterleri bakımından gelişme olarak algılıyoruz. Böyle bir gelişme, niteliksel olarak değişim ancak bizi bir yerlere getirecek. Negatif bir söylemde mücadele içinde olamayacağımızı düşünüyorum. Avrupa Birliği bu bakımdan çok önemli. Çalışan kadın, kadının çalışma hayatındaki rolü AB ile mukayese yaptığımızda çok gerilerde olduğumuzu görüyoruz. Ancak bardağın da dolu tarafı da var. Bazı göstergelerde de iyileşme olduğu muhakkak. Kadın istihdamınki ve bazı alt segmentteki gelişmeler var. Okur yazar olmayan kadınlarda iş gücüne katılma oranı yüzde 17.4; lise altı eğitim alanlarda yüzde 26.3; lise mezunu kadınlarımızda yüzde 32; meslek ve teknik lise mezunu kadınlarda yüzde 39; yüksek öğrenim mezunlarında yüzde 72.2. bu çok dikkat çekici ve güzel bir oran.”

ORAN ERKEKLERİN ÜÇTE BİRİ

EGİKAD Başkanı Betül Elmasoğlu, EGİKAD olarak 2008’den bu yana kadınların iş hayatında daha etkin rol almaları için çalışıp projeler ürettiklerini söyledi. Sosyal ve siyasal alanda da kadınların daha çok yer alması için uğraştıklarına değinen Elmasoğlu, “Bugünlerde yeniden gündeme gelen kadına şiddete karşı da alınacak tedbirler hakkında görüşlerimizi belirtiyoruz. Bugün gelinen noktada ülkemizde hala gelişmiş ülkelerdeki gibi kadınlar toplumda iş ve siyasi hayatta olması gereken yerde değil. Kadınların iş gücüne katılma oranı erkeklerin üçte biri” diye ifade etti.

Prof. Dr. Meryem Koray konuşmasına ‘Ben bir İzmir kadınıyım’ diyerek başladı. İş hayatında kadının yeri hakkında istatiki bilgiler vererek Avrupa ülkeleriyle karşılaştırma yapan Koray, kadının çalışma hayatına katılması için Avrupa ülkeleri neler yapmış ve ülke olarak neler yapabiliriz hakkında konuştu. 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.