TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

“Ortadoğu’nun barışa ihtiyacı var”

Diyarbakır’da, üç gün sürecek olan 1. Ortadoğu Demokratik Gençlik Konferansı’nda bir konuşma yapan Halkların Demokratik Partisi İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel, Ortadoğu halklarının barışa ihtiyacı olduğunu söyledi

Haber Giriş Tarihi: 14.03.2015 08:19
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
“Ortadoğu’nun barışa ihtiyacı var”

Demokratik Toplum Kongresi tarafından 15 ülkeden gençlerin katılımıyla 1. Ortadoğu Demokratik Konferansı, açılış konuşmalarıyla başladı. Irak, Suriye, İran’ın yanı sıra 15 ülkeden gençlerin katıldığı konferansta Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Gültan Kışanak, HDP milletvekilleri Sebahat Tuncel, Mülkiye Birtane, Demokratik Bölgeler Partisi Eşbaşkanı Kamuran Yüksek ve çok sayıda davetli yer aldı.

1. Ortadoğu Demokratik Gençlik Konferansı’nın açılış konuşması HDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel tarafından yapıldı. Tuncel, konuşmasında, Ortadoğu’da yaşanan savaşlara dikkat çekerek, son yıllarda bölgede önemli gelişmelerin yaşandığını anlattı. Tuncel, bu gelişmelerin en önemli Arap baharı olduğunu söyledi.Arap baharını, Ortadoğu halklarının özgürleşme isyanı olarak değerlendiren Tuncel, “Tunus’ta başlayıp, Suriye’ye kadar devam eden Kuzey Afrika’yı etkileyen bu gelişme insanlık açısından çok önemli bir başlangıcı ifade ediyor. Rojava’da IŞİD’in barbarlığına karşı Ortadoğu ve Kürt halkının gösterdiği görkemli direniş bize kazanmayı getirdi. Ortadoğu’da yaşanan tüm gelişmelere öncülük etmek gençliğin en temel görevlerinden biridir. Gençlik bütün devrim mücadelelerinde, toplumsal değişim ve dönüşümü en öncü gücü olmuştur. Kürt özgürlük hareketi açısından da ortaya çıkan bu devrim sürecinde Kürt kadın ve gençlerinin ortaya çıkardığı dinamik, bütün dünya hakları açısında büyük bir örneği ifade ediyor” dedi.

“TEK PANZEHİR BARIŞTIR”

Ortadoğu’daki yaşanan gelişmelerle birlikte yaşamı inşa etmeleri gerektiğini ifade eden Tuncel, “Güzel günler görmek istiyorsak, daha eşit daha özgür bir gelecek görmek ve barışı istiyorsak kendi geleceğimizi birlikte örgütleyeceğiz. Ortadoğu halklarının barışa ihtiyacı vardır. Etnik ve mezhepsel savaşlara karşı tek panzehir barıştır. Bugün barışın öncülüğünü yapacak olan da gençliğin örgütlü mücadelesidir” diye konuştu.

DBP Eşbaşkanı Kamuran Yüksek de, kendi kaderlerini belirleme iradeleri olduğunu ifade ederek, Ortadoğu coğrafyasının bu imkanı çok tanımadığını söyledi. Yüksek, Arapları Ortadoğu’da 22 devlete ayırdıklarını dile getirerek şunları söyledi: “Farsları, Kürtleri, Türkleri, Arapları, Ermenileri birbirinden ayrıştıran ve yüz yıllar süren iç kavgalara neden olan bir zehirdir dini milliyetçilik. İnanç farklılıklarını toplumların ayrışması için kullandılar. Biz bu tuzağa düştük. İsrail ve Filistin, Müslümanlar ile Hıristiyanlar arasında Ortadoğu’daki savaş dini milliyetçilik anlayışı nedeniyle yaşanıyor.” 

Konuşmaların ardından konferans basına kapalı devam etti. (İHA/DİYARBAKIR)

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.