TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Her dört kişiden biri ruhsal hastalık yaşıyor

Uşak Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği, Dünya Ruh Sağlığı Günü dolayısıyla etkinlik düzenledi. Etkinlikte yapılan konuşmalarda, her dört kişiden birinin ruhsal hastalık yaşadığı, Türkiye'de ise yaklaşık 500 bin civarında şizofreni hastası bulunduğu belirtildi.

Haber Giriş Tarihi: 13.10.2014 06:54
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Her dört kişiden biri ruhsal hastalık yaşıyor

ŞİZOFREN İLAÇLARLA TEDAVİ EDİLEBİLMEKTE

Uşak Devlet Hastanesi bünyesinde hizmet veren Toplum Ruh Sağlığı Merkezi'nde düzenlenen etkinliğe Genel Sekreter Uzm. Dr. Yalçın Atlı, sağlık personeli ve misafirler katıldı.

Dünya Ruh Sağlığı Günü dolasıyla ilgili Uşak Devlet Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Sevcan Sarı, ruh sağlığında farkındalık oluşturmak için bir açıklamada bulundu. Açıklamasında Sarı, “Sağlık denildiğinde çoğumuzun aklına beden sağlığı gelir. Oysa sağlık, ruh sağlığı ve beden sağlığının bütünüdür. Ruh sağlığının tanımını yapmak oldukça güç olsa da kısaca kişinin kendisiyle ve diğer insanlarla uyum ve denge içinde olması denilebilir. Ruhsal hastalıklar yaygın kanının tersine toplumun küçük bir kesiminde değil, geniş bir nüfusta görülür. Günümüzde her dört kişiden birinin yaşamlarının bir döneminde ruhsal hastalıklardan etkilendiği bildirilmektedir. Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre, dünyada beceri kaybına en çok yol açan on hastalıktan beşini ruhsal hastalıklar oluşturmaktadır. Dünya Ruh Sağlığı Günü, her yıl 10 Ekim tarihinde ruh sağlığı konusunda toplumun bilinçlendirilmesi ve bu alanda yaşanan sorunlara kamuoyunun dikkatinin çekilmesi amacıyla kutlanmaktadır. Dünya Ruh Sağlığı Federasyonu, her yıl bir ana tema üzerinde durarak dikkatleri ruh sağlığı sorunlarına çekmektedir. Dünya Ruh Sağlığı Federasyonu tarafından bu yıl ki tema 'Şizofreni ile yaşamak' olarak belirlenmiştir. Şizofreni, kişinin duygu, düşünce ve davranışlarında önemli bozukluklara sebep olan, genellikle genç yaşlarda başlayan, kişinin dış dünyadan uzaklaşarak içine kapandığı bir beyin hastalığıdır. Dünya Sağlık Örgütü yetişkin nüfus için şizofreni yaygınlığını yaklaşık yüzde 1 olarak bildirmektedir. Buna göre ülkemizde 500 bin civarında şizofreni hastası olduğu tahmin edilmektedir. Şizofreni, tedavi edilmediğinde, hem hastanın kendisi için hem de yakınları ve aileleri için, çok sayıda zorluk yaratır. Şizofreni ilaçlarla etkin biçimde tedavi edilebilmektedir. Özellikle erken tanı ve tedavi ile çok başarılı sonuçlar alınabilir. Şizofreni hastalarının tedavisi önündeki en büyük engel olan damgalamayı azaltmak ve ortadan kaldırmak, bizim elimizdedir. Ruh hastalığı olanları dışlamadan, yok saymadan, damgalamadan önyargısız bir tutumla hareket etmek, toplumsal temas kurmaya açık olmak bu hastalara önemli katkılar sağlar” ifadelerine yer verdi. (İHA/UŞAK)

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.