TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

TEOG’da tercihler 6-16 Temmuz arası

Geçtiğimiz hafta açıklanması beklenen TEOG YEP sonuçları mahkeme nedeniyle ertelenmişti. MEB, TEOG sistemi kapsamında liselere yerleştirme esas puanlarını açıklandı

Haber Giriş Tarihi: 30.06.2015 06:35
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
TEOG’da tercihler 6-16 Temmuz arası

EMİNE YALÇIN

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sistemi kapsamında liselere Yerleştirme Esas Puanlarını (YEP) dün açıkladı. Balkanlarda Eğitim’de Rehberlik Uzmanı olarak görev yapan Cansu Toptaş, TEOG süreci ile ilgili yaşananları ve bundan sonraki süreci gazetemize özel açıklamalar yaparak paylaştı.

“ESKİDEN DERECE İLE GİREBİLECEĞİ OKULLARI BIRAKIP…”

Rehberlik Danışmanı Cansu Toptaş, bu sene devlet okullarının akademik lise projesi ile birlikte devlet okullarının içinin bir şekilde boşaltıldığını öne sürerek, “MEB, sorunun iptal edilmesinden ziyade dershanelerin dönüşüm sürecinden sonra akademik liselerin yapılanması ve öğrencinin devlet lisesi yerine kurs alabileceği ihtimali oluştuğu için böyle bir gecikmeye gitti. Çocuk eskiden derece ile girebileceği okulları bırakıp özel dershanelerin dönüştüğü akademik liselere gitmeye başladı. Ben bir eğitimci olarak MEB’in bu süreci biraz takip etme adına sonuçları geciktirdiğini düşünüyorum” dedi.

“ÇOĞU AKADEMİK LİSELERİN HALA LİSANS ALMADIKLARINI DA BİLİYORUZ”

Yaklaşık 2 senedir MEB’in TEOG tercihlerinde eğitim camiasına yaşattığı çok büyük bir sıkıntının olduğunu iddia eden Toptaş, “Hem sistem dönüşemiyor hem de dönüşmeyen sistem içinde çocuklarımızı bir yerlere yerleştirmeye çalışıyorlar. Yani geçen sene teknik liseler ile ilgili bir değişikliğe gidildi.  Ortada puan yok çocuklar sıralama ile bir yerlere girmeye çalıştı. Deyim yerindeyse MEB, bize karambole tercih yaptırdı. Bu senede ne olacağı gerçekten belli değil. Çocukların tercih süresi 6-16 Temmuz arasında olacak. Velilerde ne yapacaklarını neye karar vereceklerini bilmez durumdalar. Veli çocuğunu herhangi bir Anadolu Lisesi’ne gönderdiğinde biliyor ki bir dershane desteği alamayacak. Dershane desteği alamayacağı içinde sınava hazırlanabileceği bir ortam olamayacak. Bu yüzden de Fen Lisesi’ne ya da Anadolu Lisesi’ne gitmesinin ne önemi kaldığını düşünüyor veli. Bu sebeplerle birlikte tercih sürecinin nasıl olacağı şu an için tam bir muamma. Bugün için çoğu akademik liselerin hala lisans almadıklarını da biliyoruz” şeklinde konuştu.

“RİSKLİ BİR TEOG TERCİH DÖNEMİ BİZİ BEKLİYOR”

Toptaş, öğrencilerin tercih yaparken mutlaka ve mutlaka sıralamaya göre tercih yapmaları gerektiğine dikkat çekerek, puana göre değil de sıralamaya göre yapılan tercihlerin daha sağlıklı olacağını belirten Toptaş, sözlerini şu şekilde tamamladı: “Öğrenciler riske atmadan tercih yapsınlar. Çünkü TEOG tercihlerinde garantici olmanın faydası var. Velilerde akademik liselere kayıt yaptırmakta acele etmesinler. Öğrenciler tercih yaparken mutlaka bir uzmandan yardım alsınlar. Çünkü riskli bir TEOG tercih dönemi bizi bekliyor.”

TEOG NEDİR?

Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi, Türkiye Cumhuriyeti Milli Eğitim Bakanlığı’nın 2013-2014 Eğitim Öğretim yılından itibaren uygulamaya başladığı ortaöğretime geçiş sistemine verilen addır. Bu sisteme göre altı temel ders için (Türkçe, Matematik, Fen ve Teknoloji, TC İnkılap Tarihi, Yabancı Dil, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi) 6,7 ve 8'inci sınıfta öğretmen tarafından dönemsel olarak yapılan sınavlardan bir tanesi ortak olarak gerçekleştirilir. Ortak sınavlar, her dönem iki yazılısı olan derslerden birincisi, üç yazılısı olan derslerden ise ikincisi olmak üzere, akademik takvime göre işlenen müfredatı kapsayacak şekilde yapılır. Ortak sınavlar her dönem iki okul gününe yayılarak yapılır, o günlerde sınav yapılacak okullarda ders işlenmez. Sorular çoktan seçmeli ve 4 seçeneklidir. Yanlış cevap sayısı doğru cevap sayısını etkilemez. (Ortak sınavlar orta ve uzun vadede açık uçlu soruları da içerecek hale dönüştürülecektir.) Öğrenciler ortak sınavlara olağanüstü haller ve özel durumlar dışında kendi okullarında girer. Sınavda görevlendirilecek öğretmenler kendi okullarından farklı bir okulda görev yapar. Geçerli bir mazereti sebebiyle ortak sınava giremeyen öğrenciler için önceden belirlenen bir hafta sonunda mazeret sınavı yapılır. Mazeret sınavı, belirlenen sınav merkezlerinde yapılır.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.