TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Palyaçolar operası prömiyere hazırlanıyor

İzmir Devlet Opera ve Balesi, Ruggero Leoncavallo’nun ünlü operası I Pagliacci “Palyaçolar” operasının çalışmalarını sürdürüyor. 2 perdeden oluşan operanın prömiyeri 28 Mart Cumartesi saat 20.00’de Elhamra Sahnesi’nde gerçekleşecek

Haber Giriş Tarihi: 24.03.2015 07:49
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Palyaçolar operası prömiyere hazırlanıyor

Operada gerçeklik akımının en önemli yapıtlarından biri sayılan Palyaçolar, metni ve müziği ile Ruggero Leoncavallo’nun en önemli operasıdır. Hastalık derecesinde kıskançlığın en gerçekçi biçimde işlendiği yapıt, ilk sahnelenmesinden bu yana besteciye büyük ün kazandırmıştır. Leoncavallo, yapıtını oyun karakterlerinden Tonio’nun ağzından şöyle tanımlamakta: “Bu kez tiyatro yerine gerçek yaşamdan bir kesit sunulacaktır.”

KASABA KASABA DOLAŞAN PALYAÇOLAR

Çıkış noktası şudur: “Sanatçı bir insandır ve onlar için yazılmalıdır.” Operanın konusu İtalya’nın Montalto kasabasında işlenen bir cinayetten alınmıştır. Gezginci bir toplulukla kasaba kasaba dolaşan palyaçolar. Montalto kasabasındaki gösteri için kasabaya gelirler. Grubun başı Canıo, oyunculardan Nedda ile evlidir fakat onun sadakatinden emin değildir. Kasabada gösteri öncesi meyhaneye gidilirken, bir diğer oyuncu Tonio, meyhaneye gitmek istemez. Bu durum Canio’yu endişelendirmiştir… Gösteri içinde gösteri ölümlerle sonuçlanacaktır.1991 yılında ilk oynanışının ardından ikinci kez İzmir’de sahnelenecek Palyaçolar operasının Orkestra Yönetmenliği’ni Tulio Gagliardo ve Tolga Taviş, Sahne Yönetmenliği’ni Önder Gökseven üstleniyor.

Operada rol alan sanatçılar ise şöyle:

Nedda: Birgül Su Ariç - Filiz Güneş

Cannio: Lorenzo Mok Arranz -Aydın Uştuk

Tonio: Tamer Peker - Cengiz Sayın

Silvio: Nejad Beğde - Cihan Özmen                  

Arlequin: Murat Direk - Tankut Eşber - Serkan Taylan             

Eserin Dekoratörü Tayfun Çebi, Kostüm Kreatörü Gülay Korkut, Koro Yönetmeni Nicoletta Olivieri, Işık Dekoratörü Müfit Özbek, Koreograf ise Şebnem Şenel. (HABER MERKEZİ)

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.