TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Engelli istihdamını arttıran proje

Aile ve Sosyal Bakanlığı ve İŞKUR desteği ile yaşama geçen Girişimci Engelliler İşletme Kooperatifi, Urla’da üretmeye başladığı solucan ve solucan gübresi ile engelli istihdamını artırıyor

Haber Giriş Tarihi: 02.03.2015 08:32
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Engelli istihdamını arttıran proje

EMİNE ŞEKER

Girişimci Engelliler İşletme Kooperatifi Türkiye’de bir ilki gerçekleştirerek, zihinsel ve ruhsal engelli gençlere istihdam sağlıyor. Hiçbir iş yerinin iş vermediği bu gençler Urla’da bulunan çiftlikte tarıma çok faydalı tamamen organik solucan gübresi imal ediyor. Gençler, çalışarak ve üreterek ailelerini de mutlu ediyorlar. Girişimci Engelliler İşletme Kooperatifi Başkan Yardımcısı Nurcihan Soley, tek amaçlarının var olan sayıyı artırmak olduğunu söyledi.

ADIM ATTIK AMA…

Girişimci Engelliler İşletme Kooperatifi Başkan Yardımcısı Nurcihan Soley, projeyi hazırlayanın erkek kardeşi olduğunu belirterek, erkek kardeşinin de bir engelli olduğunu söyledi. Soley, “Görünürde bir şey yok. Ama rafine bir hayat yaşaması lazım. Bu proje kardeşimin ameliyatının ardından yattığı dönemde internet başında yaptığı araştırmalar sonucunda ortaya çıktı. Projenin ön çalışmalarına kardeşimle beraber başladık. Proje Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından kabul edildi. Bu proje Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin döneminde imzalandı. Bu aşamadan sonra projenin bürokrasi ayağı başladı. Kardeşim kendisi Ankara’ya giderek her şeyiyle bizzat ilgilendi. Projede, çalışan personelin maaşını ve sigortasını 1 yıl boyunca İŞKUR yatırıyor. 1 yıl sonra işverene devir oluyor. Bu şekilde biz bu projeye adım attık. Adım attık ama bizim için devam edebilmesi önemli. Şimdi maaşları İŞKUR verdiği için bir problem yok. Ama süre bittikten sonra bizim ayakta kalabilmemiz lazım” dedi.

PARA KAZANAMAYAN KİŞİYE GELİR SAĞLAMAK

Projede engelli istihdamını artırmayı hedeflediklerini söyleyen Soley, “Her iş yeri mutlaka ve mutlaka engelli kişileri çalıştırmak zorunda. Ama zihinsel engelli oldukları için hiçbir iş yeri bu kişilere iş vermek istemiyor. Ama bizim burada böyle değil. Burada yüzde 75’i engelli yüzde 25’i engelsiz çalışan personelimiz var. Yüzde 40 ve üzeri zihinsel engelli ve ya ruhsal engellidir. 16 yaşından büyük en az 8 engelli çalıştırmak zorundayız. Ama üst sınırımız yok. Amacımızda bu olduğu için böyle bir sorumluluğumuz var. Ancak engelli kişilerin emekli maaşları var ise o zaman işe alamıyoruz. Buradaki amaç hiç para kazanamayan kişiye gelir sağlamak” ifadelerini kullandı.

BİZİMLE BERABER BÖYLE YERLER ARTSIN

Soley, Korumalı İş Yeri Belgesi aldıklarını dile getirerek, “Bu durumda Türkiye’de bir ilk. Biz pilot bir bölgeyiz. Bunun öncesi olmadığı için biz öncüyüz. Ama bizimle beraber böyle yerler artsın. Tabi ilk olduğumuz içinde birçok dezavantajı oluyor. Mesela yanlış bir şey yapılmasın diye herkes işini titizlikle yaptığı için bizim biraz bürokrasi ayağımız uzadı. Aldığımız bir şeyi faturasını ibraz ettikten sonra ilgili kişiler gelip yerinde kontrol ediyorlar. Böyle şeyler sürekli su istimal edildiği için denetlemekle de aslında iyi yapıyorlar” şeklinde konuştu.

İSTİHDAMI GENİŞLETEREK SAYIMIZI ARTIRABİLELİM

Soley, bulundukları yerin sit alanı olduğunu ifade ederek, sit alanı olduğundan dolayı yeni bir bina yapamadıklarını dile getirdi. Soley, “Var olan binaları onarabiliyoruz. İlk etapta bakıldığında belki hiçbir değişiklik görülmüyor ama ilerleme kaydediyoruz. Şimdide satış belgemizi alıp resmi satışımıza başlamak istiyoruz. Satış belgesini alarak satış yapmak istiyoruz. ‘Aman karımız olmasın önemli olan engelli vatandaşlarımız’ diye söylersem bunu yanlış söylemiş olurum. Ben açık ve net konuşuyorum. Biz kazanacağız ki burada tekrar farklı bir proje olarak geri dönebilsin. İstihdamı genişleterek sayımızı artırabilelim. Zaten öncelikli amacımız var olan sayıyı artırmak” diye konuştu.

MANEVİ OLARAK DA YANIMIZDA GÖRMEK İSTİYORUZ

Herkesten de destek beklediklerini söyleyen Soley, “Sadece maddi anlamda değil manevi olarak da yanımızda görmek istiyoruz. Kapıdan girip çocuklarımızın yanına gelerek ‘çocuklar kolay gelsin’ demeleri bile bize bir destek. Henüz yeterli bir şekilde tanınmıyoruz. Ama ben İzmir’den gidip gelirken otobüste karşılaştığım kişilere anlatıyorum. Ne yaptığımızı paylaşıyorum. Anlattığım kişilere de mutlaka çevrelerine anlatmalarını istiyorum. Gerçekten bilinmiyor. Büyükşehir Belediyesi’ne gittiğimiz zaman bile bu işin teferruatını oradaki ilgili kişilerde tam olarak bilemediler” dedi.

BURADA ÇALIŞMAK İÇİN O KADAR MÜRACAAT EDEN VAR Kİ

Resmi açılışlarının henüz olmadığını ifade eden Soley, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam’ın açılış törenine katılacağını belirtti. Soley, “Ayşenur Hanım açılışımızı yapmak için gelecek. Bu yüzden bizimde biraz daha toparlanmamız gerekiyor. Çevre düzenlemelerimizi bitirmemiz gerekiyor. Eskiden bu alanda adım atılacak yer yoktu. Hızlı bir şekilde toparlamaya çalışıyoruz. Ama yapmak istediğimiz her şey para. Bize burada çalışmak için o kadar müracaat eden var ki. Hayata geçmeyen projelerimiz olduğu için başvuru yapan kişilere geri dönemiyoruz” şeklinde konuştu.

YALAN KAVRAMI YOK

Soley, engelli gençlerin yaptıkları işin iş potansiyelini aşacak bir durum olmadığını ifade ederek, sözlerine şöyle devam etti: “Gençlerimiz burada solucanlarla ilgileniyorlar. Eleme yapıyorlar. Solucanları toprağın içinden ayırıyorlar. Kendileri de bu işi yaparak rehabilite oluyorlar. Bu çocuklar özel çocuklar. Diğer engeli olmayan personel gibi davranamazsınız. Yeri gelecek aldıkları ilaçlardan dolayı uyuklayacaklar. Zaman gelecek ‘ben çalışmıyorum’ diyecek. Zaten çocuklarımız o kadar doğallar ki çalışmak istemediklerinde ‘ben kaytarıyorum’ diyor. Bu çocuklarımızda yalan kavramı yok. Ama biz onları motive etmeye çalışıyoruz. Biraz tatlı sert olarak dengeyi kurmaya çalışıyoruz.”

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.