TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

İzmir’in kurtuluş coşkusu

Yurdumuzun düşman işgalinden kurtuluş mücadelesinde büyük önem taşıyan, ilk ve son kurşunun atıldığı İzmir 92. Kurtuluş yıldönümünü coşku içinde kutladı

Haber Giriş Tarihi: 10.09.2014 06:32
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
İzmir’in kurtuluş coşkusu

FEYZİ MİRHANOĞLU

İzmir’in kurtuluşunun 92’inci yıldönümü sabah saatlerinde Basmane Anafartalar Caddesi’ndeki kortej yürüyüşüyle başladı. Anafartalar Caddesi’nden Cumhuriyet Meydanı’na yürüyen kortej burada yapılan çelenk sunumlarının ardından Konak Meydanı Hükümet Konağı önünde düzenlenen temsili süvarili gösteri ile kutlandı.

SÜVARİLER GELDİ

Meydandaki çelenk sunumunun ardından saat 10.30'da Valilik binası önünde İzmir Valisi Mustafa Toprak, Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Ege Ordusu ve Garnizon Komutanı Orgeneral Galip Mendi'nin katılımıyla İzmir'in düşman işgalinden kurtuluşu temsili olarak canlandırıldı. Gösteride kente giren temsili süvari birlikleri Türk Bayrağı'nı İstiklal Marşı eşliğinde göndere çekti. Ardından Cumhuriyet Meydanı'nda başlayan törenlerde Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nun yaptığı konuşmanın ardından "Kent Orkestrası" dinletisi, halkoyunları, şiir, müzik dinletileri ve zeybek gösterileri gerçekleşti.

KOCAOĞLU’NDAN İZMİR VURGUSU

 İzmir’i ‘Kurtuluşun, kuruluşun, barışın, özgürlüğün, doğuşun, dirilişin ve Cumhuriyet’in kenti’ olarak tanımlayan Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu şunları söyledi, “İzmir bugün bambaşka bir sabaha uyandı. Kan ve gözyaşı imtihanından “yüz akı ve onurla” çıktığımız o unutulmaz günün 92. yılında… Bugün İzmir, Hasan Tahsin oldu. Asteğmen Besim, Yüzbaşı Şerafettin, Binbaşı Salih Bozok oldu. Bugün İzmir, Fahrettin ve Mürsel Paşa oldu;  Fevzi Paşa oldu, İsmet Paşa oldu. Ve bugün İzmir, Mustafa Kemal oldu. Ne mutlu bize ki, ateşin ve yoklukların üstesinden gelerek küllerinden yepyeni bir ülke yaratmış, olağanüstü bir halkın çocukları olarak doğduk.  Ve bu destanın simge kenti İzmir’de yaşıyoruz. Bizim için, bundan büyük onur yoktur. Selam olsun bu destanı yaratanlara ve yaşatanlara.”

“GELECEĞE UMUTLA BAKIYORUZ”

Kocaoğlu  konuşmasını şöyle sürdürdü “Sevgili Atam, bilmelisin ki, İzmir ve İzmirliler, gösterdiğin çağdaş uygarlık yolunda ilerliyor; kurmuş olduğun Cumhuriyet değerlerini ödün vermeksizin koruyor, savunuyor.  Bilmelisin ki, İzmir ve İzmirliler, seni, en az senin İzmirlileri sevdiğin kadar seviyor. Biz İzmirliler, İzmir’i sevmeyi, “İzmir için daha çok çalışmak” olarak anlıyoruz:  Samimiyetle, karşılıksız ve çıkar gözetmeden… Tarihimize saygı duyuyor ve geleceğe umutla bakıyoruz.  Değerlerimize, malımıza, mülkümüze sahip çıkıyoruz. Onların yok pahasına elden çıkarılmaması için canla, başla mücadele ediyoruz.”

“İZMİR’DE YAŞAMAK ÖZEL ANLAM TAŞIYOR”

Kocaoğlu ayrıca, “Bize ağır bedeller ödenerek emanet edilmiş İzmir’i, gelecek kuşaklara, övünecekleri ve içinde yaşamaktan mutlu olacakları bir kent olarak bırakmayı; hem tarihi hem de ahlaki ve vicdani bir ödev ve yurtseverlik gereği olarak görüyoruz. Çağdaş Türkiye’nin sembol ismi İzmir’imizle övünüyor ve kentimizin üstüne titriyoruz. İzmirli olmanın ve İzmir’de yaşamanın özel bir anlam taşıdığını da iyi biliyoruz.  Ve bu gerçeği herkesin çok iyi anlamasını; “İzmir duruşu”nun ne olduğunu, İzmirlilerin hassasiyetlerini, önceliklerini ve vazgeçilmezlerini artık çok iyi öğrenmelerini istiyoruz” dedi.

AK PARTİ KORTEJDE

AK Parti İzmir İl Başkanı Bülent Delican geçtiğimiz hafta sonu yayınladığı barış ve kardeşlik mesajını yerine getirerek 9 Eylül kortejinde yerini aldı. CHP İzmir İl Başkanı Ali Engin ile kol kola kortej yürüyüşünü gerçekleştiren Delican protokol tribününde İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile ayaküstü bir süre sohbet ederken, CHP İzmir İl Başkanı Ali Engin ile yan yana oturarak İzmir’in kurtuluş gününe yakışır bir poz verdi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.