TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Eğitim aileden başlar

Bornova İlçesi Pınarbaşı Semti’nde bulunan Gürpınar İlkokulu’nun Müdürü Tahsin Yıldız ile Müdür Yardımcısı Hülya Kalaycıoğlu ile birlikte okulun eksikliklerini ve eğitimin bireyin hayatındaki önemi konuştuk

Haber Giriş Tarihi: 09.04.2015 08:27
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Eğitim aileden başlar

EMİNE ŞEKER

Gürpınar İlkokulu’nun Müdürü Tahsin Yıldız, Ağrı Eğitim Enstitüsü’nden mezun olduğunu belirterek, yaklaşık 3 ay boyunca okulda müdür olarak çalıştığını ifade etti. Öğrencilerin eğitimdeki başarısını iş ve sosyal yaşamında da sürdürebilen, bilinçli, duyarlı nesiller yetiştirmeyi vizyon edindiklerini açıklayan Yıldız, “Okulumuzun misyonu ve okulda bulunma amacımız ise öğrencilerimizin, Atatürk İnkılap ve İlkelerine ve Anayasada ifadesini bulan Atatürk Milliyetçiliğine bağlı olarak ilgi, yetenek ve başarılarına göre yükseköğretim programlarına hazırlanmalarını, yabancı dili bilimsel ve teknolojik gelişmeleri izleyebilecek düzeyde öğrenmelerini, Türkiye Cumhuriyeti’ne karşı görev ve ihtiyaçlarına cevap verebilecek sağlıklı bireyler olarak yetişmelerini sağlamak” dedi.

ÖĞRETMENLERİMİZ ÇOCUKLARIMIZ İÇİN ÖZVERİLİ BİR ŞEKİLDE ÇALIŞIYORLAR

Okulun bulunduğu çevrenin kırsal bir alandan oluştuğunu ifade eden Yıldız, zor şartlara rağmen okulun eksikliklerini gidermeye çalıştıklarını belirtti. Okul içinde idare ve öğretmen kadrosuyla hiçbir problem yaşamadıklarını açıklayan Yıldız, “Okulun bulunduğu çevreye insanlar zamanla göç ederek buraya yerleşmişler. Okulumuzun velilerinin ekonomik gelirleri çok düşük. Bir de var olan velilerimizin dışında zaman içerisinde Suriyeli vatandaşlarımız da geldi. Suriyeli vatandaşlarımızın da maddi durumu çok kötü. Velilerimizin ekonomik gelirlerinin düşük olması çocukları açısından kötü bir durum. Çünkü çocuklarının okul araç ve gereçlerini alamıyorlar. Çocuklarının sosyal aktiviteleri için ayrı bir bütçe ayıramıyorlar. Velilerimiz göç edip geldikleri için burada kendilerine ait bir evleri ve işleri yok. Kendilerini geliştirecek zamanları olmamış. Velilerimizin birçoğunun okuma ve yazması yok. Kendilerini geliştirmek için elbette uğraşıyorlar. Bir adım ileriye gidebilmek için çocuklarının eğitim hayatına destek olabilmek için sürekli çabalıyorlar. Okulumuzda velilerimizin kendilerini geliştirebilecek bir alan yok. Biz istiyoruz ki çocuklarımızla birlikte velilerimize de kendi hayatlarına dair bir şeyler verelim. Velilerimize özel kurslar açalım. Ama maalesef yeterli alanımız olmadığı için başka yollar aramaya çalışıyoruz. Velilerimizin çocukları adına yetersiz kaldıkları alanda okulumuzun öğretmenleri devreye girerek gerekli vakti ayırarak çocuklarımız için özverili bir şekilde çalışıyorlar” ifadelerini kullandı.

ZAMAN İÇERİSİNDE VAR OLAN EKSİKLİKLERİMİZİ GİDERECEĞİZ

Yıldız, okulda mevcut olan eksiklileri zaman içerisinde gidereceklerini belirterek, “Mevcut olan eksikliklerimize velinin ekonomik gelirinin düşük olması sebebi ile veliden destek bekleyemiyoruz. Öncelikle sınıflarımızda bilgisayar yok. İlk işimiz her sınıfımıza bilgisayar kazandırmak olacak. Yine sınıflarımızda projeksiyon yok. Mevcut olan eksiklerimiz için gerekli yerlerle görüştük. En kısa süre içerisinde eksiklerimizi gidereceklerini belirttiler. Ama her okulun olmazsa olmazı olan kütüphanemiz var. Kütüphaneler çocuklarımızın okuma alışkanlıklarını geliştirebilmesi için önemli bir alan. Araştırma isteklerini artıran bir yerdir. Okulumuzda aydınlatma sistemi yoktu. Okula geldiğim ilk günlerde okulumuzun çevresine aydınlatma sistemi sorununu çözdük. Bu sorunu çözmemizde bize Bornova Belediyesi’nin fazlasıyla desteği oldu. Mahallemizde yaşayan vatandaşlarımız böyle bir sorunu çözdüğümüz için bize sürekli teşekkür ediyor. Vatandaşlarımız akşam saatlerinde okulun yanından dahi geçemiyorlarmış. Aydınlatma sistemi sorunun çözülmesi ile birlikte hem velilerimiz hem de mahallede yaşayan vatandaşlarımız rahat bir şekilde okul yolunu kullanabiliyorlar” şeklinde konuştu.

OLUMSUZ OLAYLARI OLUMLU HALE GETİRİYORUZ

Mahallede bulunan tüm çocukların okula gelmesi ve çocukların kendilerini geliştirmesi için uğraştıklarını söyleyen Yıldız, amaçlarının tüm çocukların okuması için çabaladıklarını ifade etti. Yıldız, “Mahallede İlkokulu bitirmiş ama okuma ve yazması olmayan çocuklarımız için ayrı bir kurs açtık. 2 tane gönüllü öğretmenimiz bu çocuklarımıza okuma ve yazma öğretiyor. Biz bu duruma çok üzülüyoruz. Üzülmek çare olmadığı için olumsuz olan olayları olumlu hale getirmek için uğraşıyoruz. Öğrencilerimize yönelik okul içerisinde drama ve tiyatro kurlarımız var. Ayrıca öğrencilerimize yönelik halk oyunları çalışması yapıyoruz” diye konuştu.

ÇOCUKLARIMIZ AİLELERİNİN KENDİLERİ İÇİN ÇALIŞTIKLARINI GÖZ ARDI ETMESİN

Yıldız, bir bireyin hayatında eğitimin çok önemli olduğunu vurgulayarak, eğitim olmadan öğretimin olamayacağını söyledi. Yıldız, sözlerini şöyle bitirdi: “Bana göre bir bireye önce eğitimi sonra öğretimi vereceksiniz. İnsan hayatın her anında zaten öğrenmeye yatkın bir yapıya sahip. Eğitim aileden başlar. Sonra okulda devam eder. Eğitimin ailede başlamasından dolayı aile bebek sahibi olmadan önce kendini geliştirmeli ki çocuğuna faydalı olabilsin. Çocuk aileden eğitim almadan ilkokula başlarsa eğer kendisini çok geç geliştirir. Çocuk okula gelme ve okulda davranış şeklini okula başlamadan öğrenmesi gerekir. Eğitim aileden başlayan hayat boyu devam eden bir olaydır. Eğitimin sonu olmaz. Eğitimin önemini öncelikle veliye anlatarak veliyi inandıracaksınız ki çocuklar kendini geliştirerek seviyelerini yükseltebilsin. Çocuklarımızda ellerinde bulunan şeylerin kıymetini bilmeli ve sahip çıkmalıdır. Ailelerinin ve öğretmenlerinin kendileri için çalıştığını öğrencilerimiz hiçbir zaman göz ardı etmesinler.”

KİŞİ ÖNCELİKLE HEM ÇOCUKLARI HEM DE YAPTIĞI İŞİ SEVMELİ

Gürpınar İlkokulu’nun Müdür Yardımcısı Hülya Kalaycıoğlu ise bir çocuğun hayatına dokunabilmek için öncelikle en temel yapı taşının sevgi olduğunu vurgulayarak, “Çocukların hayatlarına dokunabilmek için kişinin öncelikle hem çocukları hem de yaptığı işi sevmelidir. Her şeyin başı sevgi ve saygı gibi klasik bir ifadeden yola çıkarak bu iki kavramın özüne inerek koşulsuz ve beklentisiz sevmeli çocukları. Onların da birer birey oldukları, bu toplumun bir parçası ve geleceğin güvencesi oldukları hissettirilmelidir. Dinlenmek isteniyorsa dinlemeyi, saygı görmek isteniyorsa saygı göstermeyi de bilmelidir. Birey olarak da farklılıklarını kabul etmeli ve ilgi alanlarını keşfederek doğru yönlendirmelerde bulunmalıdır bir çocuğun hayatına dokunmak isteyen kişi” dedi.

ÇOCUKLAR ASLINDA AİLELERİN BİRER YANSIMASIDIR

Sevginin, özellikle bulundukları çevrede görülen en büyük eksikliklerden biri olduğuna dikkat çeken Kalaycıoğlu, sözlerini şu şekilde tamamladı: “Ailelerin sosyal, ekonomik yetersizlikleri ve eğitim seviyelerinin çok düşük olması gibi dezavantajlı durumlar çocuklara da yansımakta ve kendi aralarında aynı eksikliklerle ortaya çıkan iletişim sorunları, arkadaşlık ve sevgi bağları kurmalarını zorlaştırmaktadır. Yani çocuklar aslında ailelerin birer yansımasıdır. Dolayısıyla sorunun temelinde yatan aile eğitimiyle başlanmalıdır.”

GÜRPINAR İLKOKULU’NUN TEMEL DEĞERLERİ NEDİR?

Atatürk’ün ilke ve inkılaplarına uygun, ileriyi gören ve düşünen, bilimsel ve teknolojik gelişmeleri izleyebilen, Türkiye Cumhuriyeti’ne karşı görev ve sorumluluklarını yerine getiren sağlıklı ve bilinçli bireyler yetiştirmek.

GÜRPINAR İLKOKULU’NUN TARİHÇESİ NEDİR?

Okulumuz İzmir İli Bornova İlçesi Pınarbaşı Semti’nde kurulu bulunup, ilçe merkezine 7 km il merkezine 10 km mesafededir. Okulumuza ulaşım belediye otobüsü, özel araç ve dolmuşlarla sağlanmaktadır. Okulumuz adını bulunmuş olduğu mahalleden almakta, kayıtlarda Bornova-Gürpınar İlkokulu olarak geçmektedir. Gürpınar İlköğretim Okulu’nun yapımına Milli Eğitim Bakanlığı’nın tek tip projesine istinaden 1982 yılında devlet tarafından başlanmış ve 1984-1985 Eğitim Öğretim yılında hizmete açılmıştır. Okul binası zemin + 2 kat olup içerisinde 11 derslik, 1 kütüphane, 1 müdür odası, 1 müdür yardımcısı odası, 1 öğretmenler odası, 1 rehberlik servisi,1 arşiv, 2 öğretmen tuvaleti bulunmaktadır. Ek olarak yapılan tek katlı diğer binada ise öğrenci tuvaletleri ile depo, kalorifer kazan dairesi ve kantin bulunmaktadır. Okul binasının güneyinde okulumuza ait 6.500 metrekarelik bir arsası mevcuttur. 2008 yılında Balçova Rotary Derneği’nin katkılarıyla okulumuza bir çok amaçlı salon kazandırılmıştır. Okulumuzda ikili öğretim yapılmaktadır. Ortalama derslik başına otuz üç öğrenci düşmektedir. Okulumuzda 530 öğrenciye, 3 idareci, 30 öğretmen ile hizmet vermekteyiz.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.