TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

“Eskiden ANAP’lılar böyle yapardı”

CHP’nin Ekonomiden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Selin Sayek Böke, 2000’li yılların başına kadar, yöneticilerin para piyasasına kurumsal olarak girdiğini ve Türk Lirası’nın değerini düşürdüğünü belirterek “Şimdi de Cumhurbaşkanı bilinçli olarak girip dövize değer kazandırıyor. Bu nedenle yaşanan resmen devalüasyondur” dedi

Haber Giriş Tarihi: 07.03.2015 08:06
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
“Eskiden ANAP’lılar böyle yapardı”

SAMİ GÖKÇE/ANKARA

Böke yaptığı açıklamada, son günlerde doların sürekli artmasını, “Hükümet eliyle Merkez Bankası’na deli gömleği giydirildi. Bu deli gömleğinin sonucu, Türkiye’nin fakirleşmesidir” diye değerlendirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ne yaptığını çok iyi bildiğini anlatan Böke,  “Açıkça söylüyor bize. ‘Ben her konuştuğumda döviz değer kazanıyor’ diyor. Şimdi bunu bilen sorumluluk sahibi bir yöneticinin tekrar tekrar aynı şeyi yapmaması gerekir. Haftada birkaç kez ortaya çıkıp böyle konuşması, bunu bilinçli yaptığını gösteriyor. O zaman da biz şunu sorarız: Kim kazanıyor? Bunun tek kazananı var, ayakkabı kutularında, evlerdeki kasalarda döviz biriktirenler. Kaybedeni ise çok net. Kaybeden vatandaş” diye konuştu.Şirketlerin de dolar borçlusu olduğun işaret eden Böke, borcu artan şirketin üretim yapmasının zorlaştığını ve işçilerin çıkarıldığını kaydetti.

Para piyasalarının sakinleşmesi için, öncelikle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın susması gerektiğini söyleyen Böke, teknik olarak da Merkez Bankası Başkanı’nın yaşananlara “dur” diyecek araçları kullanması gerektiğini söyledi. “Buradaki sıkıntı, Cumhurbaşkanı sanki bunu faiz düşsün diye yapmış gibi gösteriyor. Düşebilecek faizin düşmesine engel oluyor” diyen Böke şu görüşleri dile getirdi: “Merkez Bankası, dolardaki bu artışa piyasaya dolar satarak engel olabilir. Merkez Bankası, 2 kuruşluk düşüş için milyonlarca dolar satmak zorunda kalıyor. Bu süre içinde yaptığı dolar satışları fayda etmedi. Yapabileceği tek şey kaldı: Faiz. Dövizin düşüp TL’nin tekrar değer kazanması için Merkez Bankası’nın tek yapabileceği şey, artık faizi arttırmak.”

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.