TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bostanlı esnafından tramvay isyanı

Bostanlı esnafı ve halkı Cemal Gürsel Caddesi’nde geçecek tramvayın trafiği ve işlerini olumsuz etkileyeceğine dikkat çekerek güzergahın değiştirilmesini istiyor

Haber Giriş Tarihi: 26.06.2015 08:08
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Bostanlı esnafından tramvay isyanı

ANIL YIKGEÇ

 

İzmir’de toplu taşımayı kolaylaştırmak için başlatılan Karşıyaka Tramvay Projesi’ne Bostanlı esnafından tepki geldi. Bostanlı esnafı tramvayın şu andaki güzergahının Cemal Gürsel Caddesi’ndeki yaklaşık 600 işyerinin olumsuz etkileneceğini ve iflaslara sebep olacağını vurguladı.

 

Bostanlı Esnaf ve İşadamları Derneği (BESİAD) Başkanı Feyyaz Sungur Bostanlı Cemal Gürsel Caddesi’nden geçecek tramvay projesinin bölge esnafını olumsuz etkileyeceğini, tramvayın sahil hattını takip ederek bu sorunun çözülebileceğini belirtti. Sungur, projenin ilk halinin böyle olmadığını söyleyerek, “Bundan üç sene önce sahilden geçecek Mavişehir’den Alaybey’e kadar ‘nostalji’ tramvayı yapılacak dendi. Çok güzel bir projeydi. Sonradan proje Doğal Yaşam Parkı’ndan Alaybey’e kadar uzatıldı. Tramvay yapılmaya başlandı. Nostalji türünde değil. Buna karşı değiliz. Nostalji olsun ya da olmasın. Ama bize sahilden geçecek denmişti. Bu projede tramvay Beşikçioğlu Camii’nde içeri girecek ve esnafın yoğunlukta bulunduğu Cemal Gürsel Caddesi’ne giriyor ve İşbankası’ndan sahile çıkıyor. Sıkıntımız bu. Cemal Gürsel Caddesi’nde alışveriş yapmaya arabayla gelen vatandaşlar kısa süreli bile park yapsa trafik cezası yiyebiliyor. Bu sebeple vatandaş burada durup alışveriş yapmaya çekinebiliyor. Esnaf da olumsuz etkileniyor. Bir de tramvayın oraya girmesi esnafı çileden çıkartacaktır. Bu aşağı yukarı Cengiz Topel Caddesi’nden sonraki köprüden Cemal Gürsel’e girmeye kalkarlarsa burada sıkıntılar yaşanacaktır. Bunun fark edilmesi gerektiğini düşünüyoruz” dedi.

ESNAF ENDİŞELİ

Cemal Gürsel Caddesi’ndeki 600 esnafın olumsuz etkileneceğini belirten BESİAD Başkanı Sungur, “600 esnafın ilgilendiren bir konu. Şu anda zaten Cemal Gürsel Caddesi’nde trafik sıkıntısı var. Tek yön olursa daha iyi olacağını düşünüyoruz. Daha bu sorunu çözmemişken tramvay yapmak büyük sıkıntı yaratacaktır. Çalışmalar köprüye geldiğinde vatandaşlar tepki gösterecektir. Yetkililerin dikkatini çekmek istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Çözüm önerisi de sunan Sungur, “Tramvayın ağaçları kesmeden sahilden geçebileceğini düşünüyoruz. Cemal Gürsel Caddesi’ne girmeden Beşikcioğlu Camii’den devam ederek komple sahil hattını takip edebilir” diye konuştu.

DAHA ÖNCE DE YAŞANDI

Cemal Gürsel Caddesi’ndeki esnaflık yapan vatandaşlarda işlerinin olumsuz etkileneceği konusunda hemfikir. Bostanlı’da taksicilik yapan Hüseyin Ardıç, “Projenin şu andaki güzergahı bu şekilde yapılırsa Cemal Gürsel Caddesi’ndeki bütün esnaf iflas eder. Bunu böyle bilin. Özel araç geçmeyen bir yerde esnaf iş yapamaz. Daha önce de bu yaşandı. Fevzipaşa Bulvarı, İnönü Caddesi’ndeki kaç tane esnaf metro istasyonları yapılırken iflas etti. Onlar yüzde elli kurtardı. Çünkü metro yeraltından gidiyor. Tramvay yer üstünde gidiyor. Diyelim özel bir araçla restorana ya da marketlere müşteri gelecek. Aracın, arkadan tramvay gelirken yolda durup insanları indirmesi mümkün mü? Bir tane araç 5 dakika duraklayamaz. Şu anda araçlarıyla çeşitli yerlerden gelenler 5 dakika durup alışverişini yapıp yoluna devam edebiliyor ama tramvay geldiği an böyle bir şansı olmayacak. İnşaatı da uzun sürecek gibi görünüyor. Cemal Gürsel’de inşaat başladığı an esnaf biter” dedi.

Cemal Gürsel Caddesi’nden geçen otobüslerin güzergahları değiştirilip sahilden geçtiğine dikkat çeken Ardıç, “Halkın yararına yapılıyorsa buradan Çiğli yönüne giden Cemal Gürsel Caddesi’nden geçen otobüslerin yönünü değiştirdi. Şimdi sahilden geçiyorlar. Madem halkın yararı düşünülüyor o zaman otobüslerin güzergahlarını neden sahilden geçecek şekilde değiştirdin?” ifadelerini kullandı.

SAHİLDEN GEÇMELİ

Cemal Gürsel Caddesi üzerinde çiçekçi dükkanı olan Gürsel Sarı tramvay projesinin halka sunum toplantısına katıldığını ve bu duruma dikkat çektiğini ifade ederek, “Büyükşehir belediyesi başkanı Aziz Kocaoğlu ve Karşıyaka Belediye eski Başkanı Cevat durak, projeyi anlattı. Ben de ‘Tramvay, Cemal Gürsel Cadde’deki çarşıya girerse sıkıntı yaratacak. Zaten cadde dar. Tramvay ile araç trafiğine uygun değil. Esnaf olumsuz etkilenir’ demiştim. Rahat alışveriş ortamı olmayacağını esnafın olumsuz etkileneceğini söyledim. Bu caddesinin hem tramvay hem araç trafiğini kaldıramayacağını belirttim. Sahilden geçerse buradaki esnaf da olumsuz etkilenmez” diye konuştu. 

Buranın bir alışveriş merkezi gibi olduğunu vurgulayan Sarı, “Merkez’den Mavişehir’e gelip giden vatandaşların alışveriş yapacağı tek yer burasıdır. Burada her türlü şeyi rahatlıkla bulabilir. Alaybey ve Karşıyaka Çarşı’da arabayla durup alışveriş yapamaz. Burayı da araç trafiğine kapatılırsa esnaf olumsuz etkilenir. Zaten inşaat sırasında bile olumsuz etkilenecek” dedi.

İMZA KAMPANYASI BAŞLATILACAK

Bostanlı’da pastane işleten Nefise Sevgi de tramvay projesinin sağlık açısından da olumsuz etkilerinin olabileceğine dikkat çekerek, “Biz belediyeyle de gidip konuştuk. Bunun olumsuz sonuçları olabileceğini söyledik ama pek dikkate alınmadık. Esnaflar gün içerisinde mal alımı ve ürün taşınması yapıyor. Bu sebeple araçların caddede duraklaması gerekiyor. Tramvay olursa bunu yapamayacak. Buraya tramvayın girmesi sağlık açısından da zararlı. Ben elektronik mühendisiyle görüştüm. Tramvayı çalıştıracak elektrik akımından dolayı orada elektro manyetik alan oluşuyormuş. 2 bin 700 wolt akım oluşuyormuş. Bu akım da kalp hastaları ve ritm bozukluğu olan kişileri olumsuz etkiliyormuş. Ayrıca caddeye ambulans ve itfaiye araçlarının girmesi de sorun olacak. Tramvayın yalı caddesinden gitmesinin daha mantıklı olacağını düşünüyorum. Bunun için bir imza kampanyası başlatacağız” ifadelerini kullandı. 

Bostanlı Cemal Gürsel esnafı ve halkı tramvay projesinin güzergahının değiştirilmesini istiyor. Halk, tramvayın sahilden geçerek, dar bir caddede daha yoğun trafik yaratılmak yerine trafik rahatlatılacağını ve işyerlerinin de olumsuz etkilenmeyeceğini düşünüyor. Buradan yetkilileri uyararak en kısa zamanda çözüm getirmeleri istiyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.