TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Çocuklar için sofra düzeni şart

Bayraklı'da hizmet veren Özel Özen Cerrahi Tıp Merkezi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Gülşen Yalçın, çocuklarda iştahsızlığın sebepleri hakkında açıklamalarda bulundu

Haber Giriş Tarihi: 20.09.2014 07:55
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Çocuklar için sofra düzeni şart

Özel Özen Cerrahi Tıp Merkezi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Gülşen Yalçın, iştahı tanımlayarak, “İştah, yiyeceklere karşı duyulan istektir. İştah bilinçli bir istek olup yiyecek maddelerin görünümünden, tadından, kokusundan ve daha önce yiyecek maddesiyle olan deneyimlerden etkilenmesidir. Kişinin açlık hissini algılamaması iştahsızlık olarak tanımlanır. Çocuklarda iştahsızlığın en önemli sonucu büyümeyi olumsuz yönde etkilemesidir. Sağlıklı çocuklarda yüzde 25 – yüzde 30, büyüme geriliği olan çocuklarda yüzde 80 – yüzde 90 arasında görülmektedir. İştahı etkileyen faktörler arasında; çocukla aile ve çevreyle ilgili faktörler yer almaktadır.  Beslenme çocuk ve anne arasındaki ilk ilişkidir. İştahsız çocuk aileleri öncelikle kendi kaygılarıyla başa çıkmayı öğrenmelidir. Çocukları ile yemek dışı paylaşımları arttırmalıdırlar. Çocukları ile sofra düzeni kurmalıdırlar” dedi.

SOFRAYA ALIŞTIRILMALI

Yalçın, “Zor yemek yiyen çocuklarda iştahı etkileyen öğün aralarında abur-cubur ile karınlarını doyurmamalıdırlar. Çocuklar 9 – 12 aydan itibaren aile sofrasına alıştırılmalıdır. Herkesin yemek yediği eğlenceli bir zaman olduğu öğretilmelidir. Sofra, çocuğun ilgisini çekecek şekilde eğlenceli olmalıdır. Yemeği yemeyen çocuğa ısrarcı davranmamalı ve tepki göstermemelidir. Tabağı yarım saatten fazla önünde tutmamalı ve aile davranışlarında tutarlı olmalıdır. Çocuklarda “ödül – ceza” yöntemi doğru değildir bu tür davranışlar ileride kötü etkilere yol açabilir. Yaşı ilerledikçe kişilik bozukluklarına sebebiyet verebilir” diye konuştu.

GELİŞME GERİLİĞİ

Yalçın, konuşmasını şu şekilde tamamladı: “Çocuğun gelişiminde iki ay boyunca kilo almaması, kilo kaybı, yemeği reddetme, kusma, gelişme geriliği varsa en kısa zamanda doktora götürülmesi gerekmektedir. Çocuklarda iştahsızlık özellikle tamamlayıcı beslenmeye geçiş döneminde 1-3 yaş arası ve ergenliğe geçiş dönemimde daha belirgin hale gelir. Çocuklarda özellikle diş çıkarma, enfeksiyon, besin alerjileri, anemi, kabızlık, göz, kalp yetmezliği gibi çeşitli durumlarda iştahta azalma görülebilir. Anne çocuk arasında duygusal bağ kurulmadan mekanik beslenme iştahta azalmaya neden olmaktadır. Çocuklara yeni yiyecekler tattırırken küçük miktarlarda alıştırmalarını sağlamak gerekir. Eğer çocuk bu durumda çok tepki gösterirse yeni besine ara vermelidir. Yiyecekler önce ebeveynin tabağına konmalı ve sevilen bir gıda olduğunu görsel olarak da kanıtlamalıdır. Bazen de sevdiği yiyeceklerin arasına yeni gıdadan küçük miktarlar karıştırarak yedirilebilir. Aile bireylerinin yemeklerde seçici davranması çocuğa kötü örnek davranış olarak geçecektir. Bu yüzden aile bireylerinin de yemeklerde seçici olmaması gerekmektedir.” (HABER MERKEZİ)

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.