TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bizim Mahalle-Bayraklı, 75. Yıl Mahallesi

Ege’de Bugün okurları ve 75. Yıl Mahallesi sakinlerine merhaba. Mahallemizi Muhtar Selma Tortoç’dan dinleyip, bilgileri en yalın ve tarafsız haliyle sizlere sunarken, cadde, sokak,  bulvar ve parkları sizler için fotoğraflıyorum. İnanıyorum ki mahalleyi ve mahalleliyi muhtardan iyi kimse tanımaz ve anlatamaz. Onun içindir ki Vatandaş Hamza her hafta üç mahallede sizlerle muhtarlıklarda buluşacak. Toplumsal yaşamımızın vazgeçilmezlerinin başında gelen demokrasi merdiveninin ilk basamağı ve demokrasi zincirinin en kırılgan halkasını oluşturan bu kurum ve bu kurumun temsilcisi muhtarlar kuruluşlarından günümüze kadar hak ettikleri yerde olamadıkları ve oldukça zor koşullarda mücadele verdikleri

Haber Giriş Tarihi: 02.06.2014 07:08
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Bizim Mahalle-Bayraklı, 75. Yıl Mahallesi

Hamza Gül - MAHALLEMİZİN KİMLİĞİ (139 ncı Mahalle)

Mahallenin adı:  75. Yıl

Mahallenin ilçesi, ili: Bayraklı/İzmir

Posta Kodu: 35590

Mahallenin nüfusu:  3.324

Mahallenin seçmeni: 2.454

Mahallenin sokak ve cadde sayısı: 9

Mahallenin muhtarı:  Selma Tortoç

1998 yılında Cumhuriyetin 75'inci yılı kutlandığı dönemde Karşıyaka’nın Fuat Edip Baksı Mahallesi’nden bölünerek ortaya çıkan 75 Yıl Mahallesi, Bizim Mahalle’nin 139 ncu durağı oldu. Ulaşımının sıkıntısını görmezden gelirsek tam bir oksijen deposu havası ve eşsiz körfez manzarası açıkçası bu mahallede yaşamak için tercihlerin ilk sırasını alır. 75 Yıl Mahallesi’nin muhtarlık ofisinin körfeze karşı dalgalanan bayrağı buraya gelenlerde müthiş bir keyif bırakıyor. Bu keyifle zirat ettiğim muhtar Selma Tortoç, 2012 yılında muhtar Fahri Kartal’ın istifa etmesiyle yapılan seçimde göreve geldi. 30 Mart Seçimlerinde ise 5 adayla yarışarak koltuğundaki yerini sağlamlaştırdı.  2 bin 454 seçmenden bin 300’ünün oyunu tek başına alarak mahallelilerin açık farkla seçtiği muhtar Selma Tortoç, kendisine duyulan güven ve tercihe layık olmak adına  azaları ile birlikte uyumlu bir şekilde mahallenin sorunlarını çözmeye çalışıyor. 75. Yıl Mahallesi’nin belki de birçok mahalleden tek farklı yanı az katlı binaların veya gecekondu tabir edilen yapıların bulunmayışı olduğuna dikkat çeken muhtar Selma Tortoç, “75. Yıl Mahallesi’nin kuruluşu burada kurulan özel yapı kooperatiflerinin yaptırdığı yüksek blokların bulunduğu binalardan oluştuğu için mahallenin imarı önceden belirli bir plana göre ortaya çıktı. Bu nedenle mahallemde kaçak yapı veya tek katlı evler bulunmamakta.  Ben mahallemi tanımlarken ‘oksijen deposu’ tanımını kullanıyorum. Özellikle yazları İzmir’in sahil kesimleri sıcaktan kavrulurken bizim buralarda en az 4-5 derece daha serin bir hava hissederiz. Hem havası hem de manzarası kelimenin tam anlamıyla muhteşem. Mahalle sakinlerimiz evlerinin balkonlarında bu manzara ve havanın keyfini yaşıyor” dedi.

SİTELER BÖLGESİ

75. Yıl Mahallesi’nin kuruluşunda yer alan yapı kooperatiflerinin blokların bulunduğu sitelerin mahalleyi oluşturduğunu ifade eden muhtar Selma Tortoç, “Bu site ve müstakil apartmanların oluşturduğu mahallemizin 9 sokağı bulunmakta. Mahallemiz Cengizhan, Alparslan ve Fuat Edip Baksı Mahalleri ile komşudur. Ali Osman Konakçı Kız Teknik Meslek Lisesi ve mahallemizin tam sınırında Fuat Edip Baksı Mahallesi’nde kayıtlı olmasına rağmen bizim çocuklarımızın da eğitim gördüğü  Sabiha Ahmet Kabak Ortaokulu var. Sağlık Ocağımızda mahalle sakinlerimizin ihtiyacına göre hizmet sunmaktadır. Mahallemizin sınırlarında önceden planlı bir uygulama söz konusu olduğu için büyükşehir ve Bayraklı Belediyelerimizin yaptırdığı 4 parkımız var. Ayrıca şimdi Bayraklı Belediye Başkanımız Hasan Karabağ’ın önceden söz verdiği muhteşem bir teras parkımız da tamamlanmak üzere. Bu parkımız açıldığında İzmir’in bir çok mahallesinden misafirlerimiz gelip burada körfezin bütün güzelliğinin tadını çıkartacaklar.  Ayrıca yine büyükşehir ve Bayraklı Beledisi tarafından yapımı süren çok amaçlı kültür merkezimizde tamamlandığında bizim mahalledeki kültürel aktiviteler daha da artacaktır” şeklinde konuştu.

ÇOK AMAÇLI KÜLTÜR MERKEZİ

İçinde düğün salonu, kurs merkezleri ve semt merkezinin bulunacağı çok amaçlı kültür merkezi bin 200 metrekare bir alan üzerinde kurulacağını belirten muhtar Selma Tortoç , “Belediye Başkanımız Hasan Karabağ’ın mahallemize çok sayıda hizmeti oldu, yeni bir ilçe olmamıza rağmen başkanımız ve ekibi mahallemizin eksiklerini bir bir tespit ederek yerine getiriyor. Kültür Merkezi ile birlikte 75. Yıl Mahallesi'nde yapılacak meslek ve hobi kurs çalışmalarını bu merkezde rahatlıkla verebiliriz. Söz verdi ve başlattı, Başkan Hasan Karabağ başta olmak üzere emeği geçen herkese buradan bir kez daha teşekkür ediyorum. Mahallemizde var olan 45 civarında apartman blokları 13 sitemizin içende bulunmakta. Ayrıca tek tek yapılan apartmanlarımızda yine imar şartlarına uygun yapılmıştır. 75. Yıl Mahallesi’nin sakinleri tıpkı İzmir geneli gibi bir mozaik diyebiliriz. Çünkü her bölge ve kentten komşularımız var. Mahalle sakinlerimizin yüzde 60’ından fazlası ev sahibi konumunda, genellikle emekli ailelerden olaşan evlerin ekonomik durumu ise orta halli diyebiliriz. Ayrıca kültür düzeyi ortanın üzerinde diyebileceğim sakinleriz birbirleriyle uyum içinde huzurlu bir hayat sürmektedir” diye konuştu.

DOĞAL KLİMA

Mahallenin sırtını dayadığı Atatürk Ormanlığı ve deniz seviyesinden 160 metre yükseklikteki 75. Yıl Mahallesi, ulaşım sorunu olmasa birçok kişinin buraya akın edeceği bir mahalle olur diye konuşan muhtar Selma Tortoç, “75. Yıl Mahallesi’ne gelmek için Bayraklı merkezden Alparslan Mahallesi’ni geçerek buraya ulaşıyorsunuz. Dik yokuşların ve dar sokaklardan geçerek gelmek zorunda kalmak bir çok insan için güç. Özellikle çocuklar ve yaşlılar için mecburen toplu taşımadan faydalanmamız gerek bu konuda da ciddi sıkıntı yaşıyoruz.  Buraya 162-502-662 numaralı otobüsler ile dolmuş hatları çalışıyor. Dar ve inişli sokaklarda birde kuralsız park eden araçlar eklendiğinde buralarda kaza riski oldukça yüksek oluyor. Mahallemizde polis merkezi istiyoruz, çünkü bizim mahalleye bakan ekipler merkezdeki karakoldan geliyor. Kısa sürede  bir polis merkezi veya gezici sokak timlerinin arttırılmasını  bekliyoruz. Mahallemizin bu güzelliğine bir gölgede gençlerin gelişigüzel motosikletlerle tehlikeli bir biçimde gezmeleri ile sokak aralarında gezen hurdacılardan kaynaklanıyor. Emniyetimizin bu konuda desteğine ihtiyacımız var. Bunu kaymakamlıktaki toplantılarda da dile getiriyorum. Genellikle oturulabilecek durumda ortalama konut fiyatları ise 3+1 bir ev yaklaşık 150 bin lira civarında alıcı bulmaktadır” dedi.

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.