TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Sağlık çalışanları ‘yeter’ dedi

13 Mart grevine  katılacak olan sendika ve  sağlık meslek örgütleri adına Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası İzmir Şube Başkanı Rukiye Çakır sağlıkta yaşanan sorunları ve çözüm önerilerini Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Ametem önünde açıkladı

Haber Giriş Tarihi: 11.03.2015 08:23
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Sağlık çalışanları ‘yeter’ dedi

NİLGÜN TAZE

İzmir Tabip Odası, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası İzmir Şubesi (SES), Türk Hemşireler Derneği İzmir Şubesi, Genel Sağlık İş İzmir Şubesi, Türk Sağlık Sen İzmir Şubeleri, Türkiye Aile Hekimleri Uzmanları Derneği (TAHUD), İzmir Aile Hekimleri Dernekleri işbirliğiyle düzenlenen 13 Mart Cuma günü yapılacak grev için çağrıda bulunan Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası İzmir Şube Başkanı Rukiye Çakır, “ İş yükümüz arttığı gibi, insanca yaşayabilecek ücreti alabilmemiz için, 5 günde bakılabilecek hastaya 1 günde bakmak zorunda bırakılıyoruz. Robot gibi 3 dakikada değil yeterli süre ayırarak hastalarımıza bakmak istiyoruz. Hekimlerin ve diğer sağlık çalışanlarının hastalanmaları sonuç olarak adeta yasaktır. Çünkü hastalandıklarında  zaten çok düşük olan ücretlerine eğer eklendiyse çok az miktarda olan performans ödemelerini de alamamaktadırlar.  Geçinemeyecekleri bir ücrete mahkum olmaktadırlar. Hekimlerin ve sağlık çalışanlarının yıllık izin kullanabilmeleri adeta yasaktır. Çünkü dinlenebilmek için yıllık izin kullandıklarında yine eğer varsa ödemeleri kesilmektedir. Özellikle sağlık çalışanları düşük ücretlerine ek olarak verildiği söylenen ödemeleri zaten çoğu zaman hiç alamamaktadırlar. Sabaha kadar nöbet tutup ertesi gün çok sayıda hasta bakmak zorunda kalan hekimlerden, hemşirelerden, sağlık çalışanlarından güler yüzlü hizmet bekleniyor. Sağlık personeli sayısı yetersiz olduğu için hastalarımızla yeteri kadar ilgilenemiyoruz. Sağlık personeli sayısı artırılsa hastalarımıza daha çok zaman ayırabileceğiz, daha çok ilgilenebileceğiz. Ancak yıllardır bu sorun çözülememektedir. Tam tersine, ağır iş yükü altında çalışan hekimler ve sağlık çalışanları,   hasta ve hasta yakınlarından, sağlık ortamında yaşadıkları her sorunda sağlık çalışanlarını sorumlu tuttukları için, sağlık çalışanı sayısı da yetersiz olduğundan aksayan her hizmette, şiddet görür hale geldiler.  30 yıl çalışmış hekimler 1500-2000  TL emeklilik ücreti almaktadırlar. Hekim dışı sağlık çalışanlarının emeklilik ücretleri 1.000-1300 TL arasındadır. Emekli maaşları,   yoksulluk düzeyinin altına inmiştir.  Yıllardır bu durumu düzeltmek için hiç bir adım atılmıyor. Tersine 65 yaş üzerindeki emekli hekimlerin hala çalışabilmeleri için yönetmelik düzenlemeleri yapılıp kadro sınırlaması olmaksızın çalışmaları sağlanıyor. Hiç kimse 65 yaş üstü hekimler bu kadar yoğun bir çalışma dönemi sonunda bile   neden hala çalışmak zorunda kalıyor diye sormuyor. Emekli sağlık çalışanları, yoğun ve yıpratıcı bir meslek yaşamından sonra da insanca yaşayabilmek için ek işlerde çalışmak zorunda kalıyorlar” dedi.

BAKIMEVİ PARASI DEĞİL

Sağlık çalışanlarının birçok ülkenin işsizlik maaşı düzeyinde emekli maaşı aldığını ve ileri yaştaki çalışanların emekli maaşlarının bakımevinde kalmalarına dahi yetmediğini dile getiren Çakır, “Çalışan hekimlerin ve emekli hekimlerin,  maaşları, kendi düzeylerindeki kamu görevlilerinin, örneğin yargıçların, silahlı kuvvetler mensuplarının, milletvekillerinin maaşlarının çok altına inmiştir. Performans ödemesi yapılıyor gerekçesiyle komik maaş artışları yapılan sağlık çalışanları ise çok daha mağdur durumdadırlar. Çok düşük olan maaşları dışında çoğu zaman hiç ek ödeme alamamaktadırlar. Bu durum aynı zamanda bir ekip işi olan sağlık ekibi içinde büyük bir eşitsizlik yaratmakta ve huzursuzluğa neden olmaktadır. Ellerinin altına can teslim edilen biz sağlık çalışanları robot gibi hasta bakar hale getirildik. Sonra da güler yüzlü hizmet beklendiği söyleniyor. Robotların yüzü gülmez. Robotlar şefkat gösteremez. Hiç bir meslek mensubu yoktur ki hekimler gibi, en ufak bir hatası minyonlarca lira  düzeyinde tazminat ödemek durumunda kalabilsin. Evet doğrudur hekimlere canımız teslim ediliyor ancak bunun karşılığı verilmiyorsa hekimler mucize yaratamaz, sağlık çalışanları insan üstü varlıklar değildir.  Bütün sağlık çalışanlarının ücretlerinin acilen iki katına çıkarılmasını, yıpranma payımıza ilişkin yasal düzenlemelerin acilen yasalaşmasını, bütün ödemelerimizin emekliliğimize sayılacak şekilde düzenlenmesini, çalışma koşullarımızın ve iş yoğunluğumuzun insanca koşullara uygun olarak düzeltilmesini istiyoruz. Artık mazeret dinlemek istemiyoruz.  Nasıl ki sağlık çalışanları bir can kurtarabilmek hiç bir mazeret göstermiyorsa, gösteremiyorsa, mesleklerimizi yapmak ve hastalarımıza iyi bir hizmet verebilmek için ücretlerimizin ve çalışma koşullarımızın  acilen düzeltilmesini istiyoruz. Soruyoruz yetkililere siz hekimlere, sağlık çalışanlarına  ne kadar değer biçiyorsunuz? Üst düzey kamu görevlileri içinde hekimlerin, sağlık çalışanlarının  yerini nerede görüyorsunuz ? Sorunlarımızı bir kez daha aktarabilmek için Sağlık Bakanından randevu istedik cevap dahi verilmedi. Basın aracılığı ile sorunlarımızı duyurmaya çalıştık hiç ses çıkarılmadı. TV programlarından seslendik duyan olmadı. Hekimler ve sağlık çalışanları olmadığında, sağlık ortamının ne hale gelebileceğini göstermek zorunda kalmak istemiyoruz dedik, dinleyen olmadı. Sesimizi duyurmak için şimdi 13 Mart Cuma günü hizmet üretemeyeceğimizi söylemekten başka çare kalmadı. Bütün hekimleri, sağlık çalışanlarını birliğe ve gücümüzü göstermeye çağırıyoruz. Yurttaşlarımızı da sağlık çalışanlarını desteklemeye ve sahip çıkmaya çağırıyoruz” açıklamasını yaptı.

 Basın açıklamasından sonra Yan Sanayi Müzik Grubu dinletisi yapıldı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.