TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

BAYINDIR’I BU SEFER DOLU VURDU!

Çiçekçiliği ile ünlü İzmir’in Bayındır ilçesinin yaylada ki mahallelerini bu kez dolu vurdu. Geçtiğimiz yılbaşı gecesi sıcaklığın bir anda sıfırın altına düşmesi ile adeta “Buzul Çağı” yaşayan ilçeye bağlı mahallelerden Alankıyı ve Hisarlık, 8 Haziran’da bu kez dolu felaketi ile karşı karşıya kaldı

Haber Giriş Tarihi: 13.06.2015 08:31
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
BAYINDIR’I BU SEFER DOLU VURDU!

NEŞE YAVUZ

İzmir’in Bayındır ilçesinin yaylada ki mahallelerini dolu vurdu. Aniden bastıran yağış nedeniyle, ceviz büyüklüğünde yağan dolular, başta kiraz bahçeleri olmak üzere, üzüm bağlarını yere sererek, kestane ve ceviz ağaçlarına büyük zarar verdi.

VERİMLİ YAYLALAR PERİŞAN

Dağlarından yağ, ovalarından bal akan, seralarında da birbirinden renkli çiçekler yetişen Bayındır, afet üstüne afet yaşıyor. Bayındır’ın hemen kuzeyinde bin metre rakımdaki Alankıyı, Hisarlık mahalleleri, bu yıl kiraz, üzüm, kestane ve ceviz üretimi bakımından oldukça verim almış, beklenenin üzerinde bir rekolte tahmin ediliyordu. Eskiden köy statüsündeki her iki mahallede yüzlerce üretici, bu yıl alacakları ürünle, iyi bir gelir elde etmenin hesapları içindeydi. Yörede kirazlık kiralayıp, gelir elde etmeyi düşünen üreticiler de umutluydu.

BUZUL ÇAĞI’NI YAŞAMIŞLARDI

Halbuki yöre, geçtiğimiz yılbaşında büyük bir felaket daha yaşamıştı. Yılbaşı akşamı sıcaklığın aniden sıfırın altına düşmesi ile adeta Buzul Çağı soğuğu, başta ormanlar olmak üzere meyveli türden birçok ağacı etkilemiş, o günlerde Çınardibi, Sütçüler, Balcılar, Dernekli, Kızılkeçili, Kızıloba ve Lütuflar mahallelerinde milyonlarca lira hasar meydana gelmişti. Felaket üzerine İzmir Valisi Mustafa Toprak ve Gıda Tarım Ve Hayvancılık İl Müdürü Ahmet Güldağ, beraberinde Bayındır Belediye Başkanı Dr. Ufuk Sesli ve diğer yetkililerle köylere giderek bilgi almış ve bölgedeki zararın tespiti konusunda gerekli çalışmaların yapılması talimatını vermişti.

CEVİZ BÜYÜKLÜĞÜNDE DOLU

Bu felaketin üzerinden henüz 6 ay geçmeden, bölge bir felaket daha yaşadı. İzmir’de iklimlerin yer değiştirmesi olarak adlandırılabilecek olayda, 8 Haziran günü Alankıyı ve Hisarlık mahallelerini bu sefer de ceviz büyüklüğünde yağan dolu vurdu. Üretici yine büyük zarara uğradı. Aşırı büyüklükte yağan dolu taneleri mahalledeki kiraz, ceviz, kestane ağaçları ve üzüm bağlarına zarar verdi. Kiraz ağaçlarındaki kirazlar yerlere serilirken, bağlarda daha henüz üzüme durmuş salkımlar, perişan oldu. Ceviz ve kestanelikler, zarardan nasibini, aldı.

BAŞKAN SESLİ BÖLGEYE KOŞTU

Felaketi haber alır almaz bölgeye koşan Bayındır Belediye Başkanı Dr. Ufuk Sesli, doludan zarar gören Alankıyı ve Hisarlık mahallelerinde üreticileri ziyaret etti,  “geçmiş olsun” dileklerinde bulundu. Başkan Sesli’nin talimatıyla,  kapanan ulaşım yolları bölgeye gönderilen belediyeye ait ekipler tarafından kısa sürede tekrar ulaşıma açıldı.  Yöre köylüleri bölgenin afet kapsamına alınmasını istedi.

Köylülerle konuşan ve yaşananları onların ağzından dinleyen Başkan Sesli, “Yılbaşı bir felaket yaşamıştık. Bölgemizdeki üreticilerimiz büyük zarar gördü. Henüz bunun yaralarını sarmaya çalışırken, ikinci bir afet yaşandı. Biz de olayı duyar duymaz bölgeye gittik, durumu inceledik. Hakikaten zarar büyük. Bozulan yollar yapılır da, üreticimizin zararını ne yapacağız. Biz belediye olarak elimizden geleni yapıyoruz. Allah beterinden saklasın” dedi.

Yöredeki üreticiler ise Başkan Sesli’ye verdiği destekten dolayı teşekkür ederken, yetkililerden zararlarının karşılanması yönünde çalışma beklediklerini ifade ettiler.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.