TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Demirtaş: Sandığa gümbür gümbür gideceğiz

Halkların Demokratik Partisi Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, İzmir’de bir miting gerçekleştirdi. On binlerce insana seslenen Demirtaş, “Tıpkı ülkemiz gibi rengarenk, bütün soluklarımızla bir araya geldik. ‘Türkiye nasıl bir ülke?’ dendiğinde ‘HDP gibidir’ demek lazım. Hepimiz Türkiye’yiz diyerek sandığa gümbür gümbür gideceğiz” dedi

Haber Giriş Tarihi: 24.05.2015 09:42
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Demirtaş: Sandığa gümbür gümbür gideceğiz

NEŞE YAVUZ-TANER UYANIKER - Halkların Demokratik Partisi(HDP)’nin İzmir’de gerçekleştirdiği mitinge Eş Genel Başkan Selahattin Demirtaş’ın yanı sıra, Syriza Genel Başkan Yardımcısı Yiannis Bournous, HDP İzmir Milletvekili adayları ve il parti örgütü katılım sağladı. HDP İzmir mitinginin konuğu Syriza Partisi Dış İlişkiler Genel Başkan Yardımcısı ve Merkez Komite Üyesi Yiannis Bournous, İzmir’den barış mesajları verdi. Bournous, HDP’yi desteklediklerini belirterek ayrıca Bursa’daki işçi eylemlerine de selam gönderdi. Bournous, konuşması öncesinde ise güvercin uçurdu. Uçan güvercinlerden biri, Bournos’un konuşması boyunca kaçmayarak, kürsüde durdu.  Daha sonra sahneye HDP İzmir Milletvekili adayları davet edildi. Tek tek halkla selamlaşan adaylar, barış mesajları verdi.

Daha sonra kürsüye çıkan Demirtaş, konuşmasının başlangıcında İzmir’in coşkusuna vurgu yaparak, “Türkiye’nin yarınları için buradayız. 81 vilayette Türkiye’nin her yerinde sokak sokak dolaşmak, her kardeşimizden bir cevap almak bizler için onurdur. İzmir’i de bu coşkuya katıldığı için kutluyorum” dedi. 

“’TÜRKİYE HDP GİBİ’ DENMELİ”

7 Haziran seçimlerinin Türkiye tarihinin görüp görebileceği en kritik seçim olacağını belirten Demirtaş, “7 Haziran sonuçları itibariyle en büyük kırılmayı yaratacak seçim olacak. 7 Haziran akşamı ülkemizin dört bir köşesinde kırılma özgürlükten yana olacak. HDP’nin tarafından yana olacak. 7 Haziran sadece parlamentoda bizi kim yönetecek seçimi değil. Çocuklarımız, torunlarımız bu ülkede nasıl yaşayacaklar bir karar vereceğiz. 13 yıl boyunca ellerine defalarca fırsat geçmesine rağmen hiçbir sorunu çözmediler. Türkiye’nin başkanlık anlayışıyla felakete sürüklenmesine asla izin veremeyiz. Bizler HDP’nin güneşi, serinliği, çok sesliliği olarak tüm sesleriyle bir araya geldik. ‘Türkiye nasıl bir ülke’ denildiğinde ‘HDP gibi’ denmeli. Biz gücümüzü zenginliğimizden, sizlerin bu farklığından alıyoruz. Parlamentoda Türkiye gibi olacak, güçlü olacak. Daha güçlü bir demokrasiye bağlı bir ülke olacağız. Bunun için HDP’yi izlemeye, oy vermeye devam edeceğiz. İzmir’in bu onurlu duruşu, HDP’nin verdiği bu mesaja sahip çıkması barajın talan olduğunun mesajıdır” dedi.

“UMUT SİZSİNİZ”

HDP’nin bildirgesinde yer alan maddelerden bahseden Demirtaş, “Yeni bir Türkiye, karanlık bir Türkiye yaratmaya çalışanlara karşı herkesi HDP’ye davet ediyoruz. Umut sizsiniz. Diktatör sevdalıları değil. Yeni bir Türkiye inşa edeceksek, bizlerin parti programında olan en demokratik ilkelerle inşa edeceğiz. Sizler inşaatlarda, bağlarda, bahçelerde çalışarak, İzmir’in ve ülkenin ekonomisini ayakta tutuyorsunuz. Biz kölelik sistemini ortadan kaldıracağız. Taşeronu ortadan kaldıracağız. Asgari ücret bin 800 TL olacak. Gençler işsiz. İşsizlik neredeyse yüzde 50’lerde. Önceliğimiz gençlere yönelik istihdam programı. Üniversitelere ve istediği yere gitmelerini sağlamak istiyoruz. YÖK’ü kaldırmayı amaçlıyoruz. Her bir öğrencinin cebine her ay 250 TL yatacak. En çok emek harcayan kadınlar, sizler kendi kirliliğinizle ‘ben de varım demek istiyorsanız’ adres HDP’dir. Toplumun yarısı kadındır, HDP’nin de adaylarının yarısı kadındır. Kadının sesi parlamentoda olsun istiyorsanız HDP’ye geleceksiniz. HDP kadın özgürlüğünün ve sesinin adresidir. Evde çalışan kadınlar sizde emekliliği hak ediyorsunuz. Emekliler, sizi unutanlara cevap vermeliyiz. AKP utanmadan bunu meydanlarda yuhalatıyor. İşsiz kalmayacaksınız. Soma’da olduğu gibi hayatınızın sudan ucuz olmadığı bir hayat kurabiliriz. Sadaka değildir bunlar, gasp edilmiş hakkınızdır. Bunları yapabilmek için barışa bir anda ulaşmamız lazım” ifadelerinde bulundu.

“TUZAĞA DÜŞMEYİN”

Darbe anayasasından kurtulunması gerektiğini söyleyen Demirtaş, “Darbe anayasasından kurtulup sivil anayasayla önümüzü açalım. Yeniden insani değerlerimizi ayağa kaldıracağız. Bu topraklar çöp değil. Onlarca medeniyet görmüş ilk insanların var olduğu tarımın yapıldığı topraklardır. Ülkenin az bir nüfusu ülkenin bütün kaynaklarını çalıp çırpmasın istiyoruz. İzmir’deki emekçiler de Bursa’ya ses vermeli, destek vermeli. Gündoğdu’da haykırarak sesinizi oraya duyurmalısınız. Ancak böyle dayanışmalarla ülkemizi düzlüğe çıkartabiliriz. Herkes öteki şehirdeki kardeşinin acısını hissedecek ki birlik beraberlik oluşsun. İnançlarımız, mezheplerimiz var. Bu farklılıklarla güçlü demokratik ülkeyi inşa edeceğiz. Değiştirerek değil kabul ederek. AKP’nin kışkırtıcı söylemlerine kanmayın. Mezheplerimizi yuhalatmayın. Bu tuzağa düşmeyin. Onlar yuhalattıkça sizler inancınıza sarılın. 8 Haziran’da da bu ülkede beraber yaşamaya devam edeceğiz. Birbirimizin yüzüne bakacak yüz kalmalı. Hangi partili olursa olsun asla düşmanlaştırmayın, bu tuzağa düşmeyin. AKP’nin söylemleri seçmenlerin tutumu değil. HDP’ye saldırarak baraj altında bırakarak ülkeyi kaosa sürüklemek istiyor. Mecliste yer almayalım diye elinden gelen her şeyi yapar. Şu halimizle bile on milyonu temsil ediyoruz. Biz dışardaysak on milyon ne olacak. Diğer partilere ne olacak? Saadet Partisi girmesin mi? Parlamento kimin parlamentosu olacak? Madem milletin meclisi herkes orada olmalı. Meydan meydan dolaşıp herkesin cumhurbaşkanıyım diyorsun meclis dışında bırakmaya çalıştığın ötekileştirdiğin insanların nasıl cumhurbaşkanıyım diyeceksin? AKP sözcüleri kendilerine oy istemeyi bırakmışlar. ‘HDP’ye oy vermeyin’ mesajları veriyorlar.  HDP nasıl bir korku salmış bunlara. Nasıl gümbür gümbür gelmiş. İşin kolayını buldular matematiksel hesap, kitap ortada AKP gece gündüz çalışsa oyunu bir tane arttıramaz, her gün düşüşte ve inşallah kafa üstü düşer. Eğer HDP barajın altında kalırsa o oy AKP’nin hanesine yazılıyor. Bedava 65 milletvekilini almak için çabalıyorlar. Buna bir de ileri demokrasi diyorlar. Bizler parti olarak barajı aşamadık, bu bizlerin eksiklikleriydi. Kendimizi anlatamadık. Bu hata bizimdir. Bütün Türkiye’ye elimizi uzattık. Gönlümüzü açtık. Kadınlarla gençlerle bir araya geldik. Renkli çok sesli Türkiye diyerek en demokratik partiyi ortaya çıkardık. Dışarıda kalırsak umut biter. Sizler sadece bize değil, Türkiye’nin geleceğine oy verin. Oy verin ki HDP’nin uzattığı kardeş eli herkesi tutsun. Onlar televizyona çıktığında televizyonu kapatın elektriğe yazık etmeyin. Hem onların hakaretlerinden kurtulmuş olursunuz hem de elektrik paranız cebinizde kalır. Yalandan başka bir şey konuşmuyorlar. 15 gün daha çalışırsanız bu felaketten kurtulacağız. Kararsızlar oy vermek istediğiniz parti en demokratik programı ortaya koyuyor. İlerici bir program var. Baraj altında kalırsak AKP’nin karanlığı devam edecek. İyi ki HDP var da bu ülkede barışın teminatı var” ifadelerinde bulundu.

Konuşmasında AK Parti iktidarını eleştirmeye devam eden Demirtaş, “Bugün meclise baktığınızda AKP’nin haksız hukuksuz bir parlamentosunu görüyoruz. Her kurum onların hâkimiyetinde. ‘Her yerde AKP gibi yaşayacaksınız, bizim gibi düşünecekseniz, bizim gibi yaşayacaksınız’ diyorlar. ‘Yapmazsanız vatan hainisiniz’ diyorlar. Bu söylem felaket getirir. Suriye ve Irak’a bu söylemler felaket getirdi. Sarayın yüksek perdelerinden halkı zor görenler, Türkiye’yi güzel bir yere götüremez. Dünyanın IŞİD tarafından nasıl bir tehlikeye sürüklendiğini görüyoruz. Suriye’nin önemli bir kısmında tecavüz barbarlık ordusu hakim. Ama haklarımız bu barbarlar ordusunun Türkiye’ye geçmesine izin vermedi” dedi.

DEMOKRATİK ÖZERKLİK VURGUSU

Demokratik özerklik mesajları veren Demirtaş, doğa talanının insan onurunu zedelediğini ifade ederek sözlerine şöyle devam etti: “Gördüğümüz doğa insan gibi yaşayan bir canlıdır. Bizler bütün canlılara sahip çıkıyoruz. Çevresindeki ve yaşadıkları habitatı katleden insanlar, kendilerini de katlederler. HES’ler mesler, madenler nedeniyle kirletilen dereler, yok edilen doğa, yok edilen insanlardır. Kültürümüz bitiyor. Katledilen doğanın olduğu yerde, şarkı, şiir, roman ve dil bitmiştir. Gelecek, insan bitmiştir. İnsan onurudur kestikleri, ağaç değildir. Bunlar bu kadar vahşidir. Bunun ismine de modernleşme diyorlar. Aliağa’da olduğu gibi İzmir’in dört bir köşesinde çevre felaketi ile karşı karşıyasınız. Bizler doğamızı katletmeden de ekonomimizi büyütebiliriz. Bildirimizde olan demokratik, ekolojik, sağlıklı ekonomik büyümede vardır bu. İstediği şeyi istediği yere yapıyorsa, sizler oy vermemenize rağmen, onlar sizi yönetiyorsa bu işte bir terslik var demektir. Bunun yolu da demokrasidir. Demokratik özerklik işte budur. İzmir’in neresine ne yapılacaksa İzmirli karar versin, Ankara’da yaşayan saraylılar değil. Bizler de yerinden yönetimi güçlendirirsek, hakların katılım sağlamasını sağlarsak o zaman işsizliği ve çevre katliamını yeneriz. O zaman tek yürek oluruz bizi düşman edenlere karşı.”

“GÜMBÜR GÜMBÜR GELECEĞİZ”

Devletin tek tipleştirme yapmaması gerektiğini söyleyen Demirtaş, “Kardeşlik öyle lafta olmaz. İzmir bunun önemli örneğini sergiliyor. İzmir’de yaşayan tüm kimlikler, hangi partiden olursa olsun demokratik yaşamda buluşmalı. 81 şehrin 81’i de farklı olabilir, her mahallenin kimliği bile farklı olabilir, siyasetçiler ve devlet olarak bizim işimiz bütün sokakları birbirine benzetmek değildir, tekleştirmek değildir, özgürce ve kardeşçe yaşamanızı sağlamaktır. HDP işte bunun teminatıdır. Seçimlerin en önemli aşamalarından biri de sandıklara ve oylarımıza sahip çıkmaktır. Sizler fedakarlıkla bu yarışı sürdürüyordunuz, zaten demokratik olmayan adaletsiz bir yarış var. Hazineyi kullanıyorlar, TRT, bütün kanalları ile emirlerinde, özel kanalları, gazeteleri, televizyonları var. Buna rağmen HDP’den korkuyorlar. Bütün kampanyayı bize karşı yürütüyorlar. Bizler oyumuza sahip çıkamazsak seçim hilesi de yapacaklar. Bu yüzden gençler sandığa sahip çıkmalılar. Hırsıza engel olarak gerçek bir halk iradesini ortaya çıkarmalıyız. Hemen mitingden sonra bulunduğunuz il ve ilçelerdeki parti teşkilatlarına gidin kendinizi görevli olarak yazdırın. Yatalak olmasına rağmen gidip oy kullanacaklar, her bir oy o kadar kıymetli ki çalınmasına müsaade etmemeliyiz. Eğer sizin bu konudaki duyarlılığınız, dikkatiniz ve disiplinliğiniz oy sayımına ve resmi işlemlerin bitimine kadar devam ederse 7 Haziran akşamı Türkiye’de bayram olacak. 15 günü iyi değerlendirmeliyiz. Adaylarımızla birlikte sahada çalışırsak kurtulacağız bunlardan. AKP artık bu ülkenin başına musallat olamayacak. Onun yüz ifadesini değiştireceğiz, size söz veriyorum. Halka saygı duyulması gerektiğini ona öğreteceğiz. Halk tek partiden ibaret değildir. Bunu ona öğreteceğiz. Aleviler, Sünniler, Türkler, Kürtler olarak bizim hiç bir ayrımız gayrımız yok hepimiz Türkiye’yiz diyerek sandığa gümbür gümbür gideceğiz” dedi.

Mitingde bir konuşma gerçekleştiren İzmir Milletvekili Adayı Ertuğrul Kürkçü, “Bugün İzmir’in Türkiye’nin ve HDP’nin en önemli günlerinden biri. Bizleri yalnız bırakmadınız. Coşkunuz, neşeniz, renklerinizle hepiniz buradasınız. Bizi ileriye iten enerjinizle buradasınız. HDP haklarımızla birlikte var olmaya devam edecektir. Geleceğimiz buradadır. İzmir Ege’nin öteki yakasındakilerle gönül birliği içerisinde. Syriza’nın başarısı hepimizi coşturdu. Bizler de diyoruz ki ‘Biz de sizler gibi yapabiliriz. Yağmacılık yapmak isteyenlere bizler de karşı durabiliriz’” dedi.

 

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.