TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Çözüm sürecini destekliyoruz

PYD Eşbaşkanı Müslim, Türkiye'deki çözüm sürecini desteklediklerini ancak daha cesaretli davranılması gerektiğini savundu

Haber Giriş Tarihi: 27.05.2014 07:56
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Çözüm sürecini destekliyoruz

Suriye Demokratik Birlik Partisi (PYD) Eşbaşkanı Salih Müslim, Türkiye'deki çözüm sürecini desteklediklerini ancak daha cesaretli davranılması gerektiğini savunarak, "(Türk hükümetiyle) Ne zaman isterlerse görüşebiliriz, diyalog kurabiliriz. Bizim için Türkiye önemlidir, aramızda 900 kilometrelik bir sınır vardır. İki taraf da kardeştir" dedi.

İngiltere'nin başkenti Londra'da düşünce kuruluşları başta olmak üzere çeşitli temaslarda bulunan Müslim, Anadolu Ajansı'nın sorularını yanıtladı. "Suriye krizinde 4'üncü yıla girdik ancak sayın diktatör hala yerinde duruyor, kimse onu kımıldatamadı. Demek ki ortada yanlış hesaplar var" diyen Müslim, Batı'nın Suriye'de yanlış muhalif grupları desteklediğini savundu.

Cenevre-2 sürecinden olumlu sonuç alınamadığını anımsatan Müslim, "Cenevre-2 sürecinde herkes vardı ancak Suriye halkının temsilcileri yoktu. Bir de Kürt meselesi tartışılmadı, onun için de süreç tıkandı. Şimdi İngiltere de dahil, herkes kendi hesabını gözden geçiriyor" diye konuştu.

Londra'da önceki hafta yapılan Suriye'nin Dostları Çekirdek Grubu toplantısının sonuç bildirisinde "ılımlı muhalefete daha fazla destek" kararı çıktığının hatırlatılması üzerine PYD lideri, "Ilımlı muhalefet ne demektir? Bu kapalı bir ifadedir. Zaten biz baştan beri ılımlıydık. Ilımlı muhalefet biziz ama kimse bizi dinlemedi" ifadelerini kullandı.

"MÜSLÜMANLARLA SAVAŞIYORSUNUZ, REJİMLE DEĞİL' DİYORUZ"

Batı ülkelerinden Suriye'ye giderek savaşan kişilerle en çok kendilerinin çatıştığını anlatan Müslim, Avrupa'daki temaslarında da bunun önlenmesi gerektiği konusunu sıklıkla dile getirdiğini söyledi. Ancak Avrupa'nın bu konudaki endişeleri dinlemediğini ifade eden Müslim, "Biz Avrupa'dan gelerek savaşan kişilere, 'Müslümanlarla savaşıyorsunuz, rejimle değil' mesajını vermeye çalışıyoruz. Ancak bu artık savaşın kirli yüzüdür" dedi.Suriye'deki Kürtlerin,"Esad yanlısı"olduğu eleştirilerine katılmayan Müslim, "Biz Kürt bölgelerinden çarpışarak rejimi çıkarabildik, Suriye halkının diğer kısımları da bizim gibi yapsalardı muhakkak onlar da kurtulurdu" diye konuştu.

"BAŞKASI İÇİN SAVAŞMAYIZ"

Rejimle yaşanan çatışmalar sonucu onlarca şehit verdiklerini anlatan Salih Müslim, şunları kaydetti:

"Onun için hiç kimse, 'sen bu celladın elini öpüyorsun' diyemez, biz bunu yapmadık. Bunlar bizi lekelemek için söyleniyor. Tarihte hep başkalarının askerleri olduk ancak bu sefer biz bunu kabullenmedik. Başkasının askeri olmadık, kendimizin askeri olacağız, kendimizi savunuyoruz dedik. Bazen hala rejimle temas noktalarımız olduğunda çatışmalarımız oluyor. Mesela birkaç gün önce Haseke'de oldu. Biz baştan beri, başkası için savaşamayacağımızı, kendi bölgelerimizde bize saldıran olursa da savunacağımızı söylüyoruz. Hala da bu stratejiyi uyguluyoruz. Rejimle temas noktalarımız ve çatışmalarımız olduğunda 'öldürmeyelim ya da vurmayalım' demiyoruz."

"ESAD REJİMİ ZATEN ESKİSİ GİBİ OLAMAZ"

Çeşitli ülkelerin "Esad’sız bir Suriye" istediklerinin anımsatılması üzerine Müslim, 24 milyon insanın kaderinin Esad’a bağlanmaması gerektiğini, Esad rejiminin zaten eskisi gibi olamayacağını kaydetti. Rejimin yanlış politikaları olmasaydı ve halkı dinlemiş olsaydı şimdi Suriye'deki mevcut grupların olmayacağını dile getiren Müslim, "İlk problem rejimden çıkıyor" dedi. Müslim, Suriye'deki krizden tüm tarafların yararlandığını ve krizi "fırsat" olarak gördüğünü söyledi.  Türkiye ile ilişkiler konusunda ise Müslim, "Ne zaman isterlerse görüşebiliriz, diyalog kurabiliriz. Bizim için Türkiye önemlidir, aramızda 900 kilometrelik bir sınır vardır. İki taraf da kardeştir" yanıtını verdi.

"ÇÖZÜM SÜRECİNDEN BAŞKA YOL YOK"

Suriye'de gelecek ay başında yapılması planlanan devlet başkanlığı seçimine Kürtlerin katılıp katılmayacağı konusunda ise Müslim, Kürt bölgelerinde zaten rejimin bulunmadığını, dolayısıyla bu bölgelere sandıkların kurulamayacağını kaydetti. Kürt bölgelerinde seçimin yapılabileceğini tahmin etmediğini dile getiren Salih Müslim, "Savaş halindeyken ve birçok insan göç etmişken sonuçlar muhakkak sağlıklı olmayacaktır" dedi.

Müslim, Suriye'deki Kürtlerin gelecekleri konusunda, "Biz halk olarak orada binlerce yıldır yaşıyoruz ve kendi kimliğimizle, kendi toprağımızda, kendi isteğimizle, kendi özgürlüklerimizle yaşamak istiyoruz. Bu da ancak demokratik bir Suriye içerisinde olur" ifadelerini kullandı.

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı (IKBY) Mesut Barzani ile arasındaki ilişkilerin kötü olması konusunu ise Müslim, IKBY ile Türkiye arasındaki iyi ve ekonomik ilişkilere bağlıyor. PYD güçlerinin, Suriye Kürdistan Demokrat Partisi (SKDP) Başkanı Suud Mele’nin Mardin'deki Şenyurt Sınır Kapısı'ndan Suriye tarafına geçmesine bu ay izin vermediğine ilişkin soruya karşılık da Müslim, "Mele'nin sınırdan geçmek için kimseye başvurmadığını" söyledi.

Müslim, Türkiye'deki çözüm sürecini desteklediklerini belirterek, "Başka bir yol yoktur. Eğer gerçekten bir engellemeyle karşılaşılıyorsa, bu talihsizliktir, olmaması gerekir. Daha cesaretli davranılması gerekiyor" diye konuştu. Türkiye'de bir "Kürt fobisi" olduğunu savunan Müslim, geçmişte bu fobinin daha çok olduğunu ancak hala giderilemediğini iddia etti. PYD lideri, halkların artık kardeşlik içerisinde yaşamak istediğini sözlerine ekledi.

SALİH MÜSLİM KİMDİR

63 yaşındaki Salih Müslim, 1970'li yıllarda İstanbul Teknik Üniversitesi'nde Kimya Mühendisliği eğitimi aldı. Suudi Arabistan'da bir süre mühendis olarak çalışan Müslim, 1990'lı yıllarda Suriye'ye döndü. Suriye Kürdistan Demokrat Partisi'ne (SKDP) 1998 yılında katılan Salih Müslim, 2003 yılında bu partiden ayrılarak Suriye Demokratik Birlik Partisi'ne (PYD) katıldı ve 2010 yılında PYD'nin lideri olarak seçildi. Salih Müslim'in oğlu Şervan geçen yıl Ekim ayında Suriye'deki bir çatışmada hayatını kaybetmişti. (AA/LONDRA)

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.