TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

İyi ki doğdun Yavru Vatan

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin 31. kuruluş yılı Cumhuriyet Meydanı’nda gerçekleştirilen törenle kutlandı

Haber Giriş Tarihi: 16.11.2014 08:24
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
İyi ki doğdun Yavru Vatan

DAVUT İPEK

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin 31. kuruluş yıl dönümü İzmir’de coşkuyla kutlandı. Cumhuriyet Meydanı’nda gerçekleştirilen tören saygı duruşu ve ardından okunan İstiklal Marşı’yla başladı. Törene İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Sırrı Aydoğan,Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) İzmir Konsolosu Uğur Umar, Kıbrıs Barış Harekatı gazileri , gazi yakınları ve vatandaşlar da katıldı. Törende açılış konuşması yapan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) İzmir Konsolosu Uğur Umar, Kıbrıs Türk halkı olarak kendilerini ana vatan Türkiye'den ayrı düşünemediklerini belirterek, "Biz ana vatan Türkiye gibi bir garantörümüz olduğu için bugün bir devlet sahibiyiz, güven içindeyiz ve geleceğe umutla bakabiliyoruz" dedi. 

“ASRIN PROJESİ BAĞIMSIZLIĞI PEKİŞTİRECEK”

İzmir'deki KKTC vatandaşları ve Kıbrıs Barış Harekatı gazilerinin katıldığı törende konuşan Konsolos Umar, Kıbrıs Türk halkının varoluş ve özgürlük mücadelesinde tarihi bir dönüm noktası olan 15 Kasım 1983'ün yıl dönümünü onurla kutladıklarını söyledi. Rum tarafının asimile etme girişimlerine karşı verilen mücadele sonucu kurulan KKTC'nin ana vatan Türkiye'nin desteğini alarak büyük adımlar attığını ifade eden Umar, ‘Asrın Projesi’ olarak adlandırılan KKTC Su Temin Projesi'nin siyasi ve ekonomik bağımsızlıklarını pekiştireceğini de belirtti. KKTC'nin Rum tarafının tüm engellemelerine rağmen dünyayla bütünleşme yolunda çalışmalara devam ettiğine dikkat çeken Umar, “Büyük devletlerin Kıbrıs ile ilgili çıkar hesapları, kapsamlı bir anlaşmaya varılmasını engelliyor. Çözüm için karşı taraf gerekli samimiyeti göstermiyor. Bir süre önce Rum lider Anastasiades, KKTC'nin verdiği yetkiyle araştırma yapan Barbaros gemisini bahane ederek müzakere masasını terk etmişti” dedi.

“TÜRKİYE’DEN AYRI DEĞİLİZ”

Doğu Akdeniz'de ada sularında bulunan hidrokarbon yataklarının iki halka ait olacağı konusunda anlaşma bulunmasına rağmen bu gerekçeyle masadan kalkılmasının samimiyetsizliğin göstergesi olduğunu savunan Umar, şunları da kaydetti: “Niyetleri açıktır. Adada 1960 anlaşmalarından kaynaklanan bizim haklarımızı hiçe sayarak tek başlarına egemen olma isteğinden geri adım atmıyorlar. Hedefleri 1974 öncesine geri dönüştür. Kıbrıs Türk halkı olarak kendimizi Türkiye'den ayrı düşünmüyoruz. Çünkü biz anavatan Türkiye gibi bir garantörümüz olduğu için bugün bir devlet sahibiyiz, güven içindeyiz ve geleceğe umutla bakabiliyoruz." KKTC Konsolosu Umar, konuşmasında Kıbrıs Barış Harekatı'nda şehit olan askerlerin önünde saygı ile eğildiklerini, gazilere halkı adına saygı ve sevgilerini ilettiğini, kendilerine uzun ve huzurlu bir ömür dilediklerini de sözlerine ekledi. Ayrıca törende Cumhuriyet Meydanı’nda bulunan Atatürk Anıtı’na da çelenk koyuldu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.