TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

İzmirli gençler, ‘Halk evi’ modelini sosyal medyaya taşıdı

2 erkek 2 kadın, kadınlar için yola çıktı. www.cazibeburada.com sitesini kurdu. Sadece kadın yazarlar almak için yola çıkan ve ilerideki kazançları sitenin kadın yazar ve editörlerine aktarılacağını belirten gençler,  “İzmirli aydın gençler olarak belediyelerimizin benimsemiş olduğu kadınlarımıza destek çıktığı ‘Halk Evi’ modelini internet ve sosyal medya ortamına taşımak istiyoruz” dedi

Haber Giriş Tarihi: 13.03.2015 08:29
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
İzmirli gençler, ‘Halk evi’ modelini sosyal medyaya taşıdı

ÖZKAN PEKÇALIŞKAN

Amaçlarının kadınları tek bir çatı altında toplamak, özellikle eğitim ve düşüncelerini gerçekleştirebilmeleri için onlara bir alan sağlamak olduğunu belirten gençler, “Sonrasında ise kadınlara ekonomik özgürlüklerine destek olabilecek bir platform oluşturabilmek. Buralarda yapılan aktivitelerin tanıtımı ve satışı konusundaki projelerimizi hayata geçirmek istiyoruz.  Bir kadın sitemize girdiğinde aradığı her şeyi bulabilsin; hukuki, siyasi, sosyal vs. 2 erkek 2 kadın; kadınlar için çalışıyoruz isimlerimiz önemli değil. Toplum için çalışıyoruz. Ülkemizde kadınlar üzerinde olumsuz gelişen her şeye rağmen; halen hukukun üstünlüğüne inandığımız için kadınlar arasında bir bilgi akışı sağlamak istiyoruz. Aklınıza gelebilecek her konuda deneyim ve bilgi sahibi her kadın bu birikimlerini ihtiyacı olan herkesle paylaşmalı. Kadınlar için çapraz bir bilgi alışverişi platformu oluşturduk” ifadelerini kullandılar. Sitenin kurucuları Mehmet ve Köse ve Nazlı Buluç ile görüştük. Bu gençlerin çıkış noktaları, hedefleri ve varmak istedikleri yerler ile ilgili keyifli bir sohbet gerçekleştirdik.

Fikir ilk önce kimden çıktı? Nasıl başladınız?

-Fikir aslında ilk ben ve Mehmet’ten çıktı. Yeni bir proje gibi gözükebiliyor. Daha önceden beri hayalini kurduğumuz bir şeydi. İnsanlara bir şeyler verebilmek onları doğru yönlendirebilmek ve bilgi akışı sağlamak istiyorduk. Benim bu olayda zaten üç yıllık bir geçmişim var. Web sitesi ve kodlamada uzmanlık alanım var yurt dışı sertifikalarım ve bütün teknik donanımım her şeyim var. Böyle bir projeye girmek için insanların bilgi güvenliğini sağlayabilmek için belli bir altyapı oluşması gerekiyor. Daha sonra Mehmet de beni teşvik etti. ‘Sen en iyisini yapabiliyorsun neden insanlığa faydalı olabilecek bir şey yapmıyoruz’ dedi. Biz de sonra düşündük ve dedik ki ne yapabiliriz. Bizim hem İzmirli oluşumuz hem de mizaç karakterden biraz da şöyle günümüz Türkiye'sini düşündüğümüz zaman bence en doğru en ihtiyaç duyulan şey kadınlardı. Daha sonrasında böyle bir fikir çıktı üç ay altyapıyı oluşturduk. Daha sonra Mehmet dedi ki ‘bana bir editör lazım’ ben de ‘yazar lazım’ dedim. ‘Gerçekten bu işi yapabilecek özgüveni yüksek olan insanlar lazım’ dedim. Korkusuzca fikirlerini yazabilecek biz de o fikirlerin sonuna kadar arkasında durabileceğiz. ‘Ben bu anlamda kendime güveniyorum’ dedim. Daha sonra Nazlı ve diğer İstanbul’daki arkadaşımızla dört kişi olduk.

Sitenizde şu anda kadınlara yönelik olarak kaç kategori bulunuyor?

-Kategori görüşlerimiz arkadaşlarla çok farklıydı. Diğer site modellerini de inceledik kadın sitelerini de kategori olarak kadın sitesi kategorileri toplasanız 20 veya 30’u geçmez. Bizde özellikle kategori sayısı şu anda 126. Çok yüksek bir kategori sayısı tamamen kadın sitesi olarak bir elbiseye veya bir ayakkabıya parfüme yönlenmektense tüm her şeye yönelmek istiyoruz. Bunun içinde yemek de olacak, hukuk da olacak. İnsanlara destek olacak sosyal etkinlik, kültürel etkinlik her şey olsun dedik. Bu şekilde bir yola çıkmış olduk. Bir kadın sitesi olabiliriz ama erkekleri de unutmuş değiliz. Sitenin belki de yüzde 30 yüzde 40'ından daha fazla bir bölümünden birçok erkek de faydalanabilir. Ayrımcı değiliz en azından. Siteden erkekler de faydalanabilir. 

Kadın dünyası zor bir mecradır, burada nasıl başarılı olmayı düşünüyorsunuz?

-Kadınların bilinçlenmesi her zaman için daha önemli, son yıllarda bu konuda yaşanan sıkıntıları da biliyoruz. Biz olaya maddi olarak baksaydık kesinlikle düşünce yapımız çok farklı olurdu. Dünya çapında bir şey açardık ama kesinlikle maddi olarak bakmıyoruz. En çok okunan şeyleri siteye atardık ve işin içinden çıkardık ama işte şöyle bir durum var kadın yazarlar almayı planlıyoruz mesela sitede kadınlar yazsın bir kadının bildiğini başka bir kadına aktarabilelim. Çapraz bir bilgi paylaşımı yaratalım.

Kendinizi nasıl tanıtmayı düşündünüz?

-Şimdi şöyle bir şey var kaliteli bir şey her zaman göze batar. Biz önce böyle düşündük. Evet bazen batmayabilir çünkü teknoloji reklam devri evet sosyal medya ilk adım olarak biz de sosyal medyada hesaplar oluşturduk. Genellikle facebook’ta tiwitter’da instagram’da bu şekilde bir tanıtıma başladık. Bu yavaş tanıtım esnasında da çalışmaları sürdürdük. Önümüzdeki dönemlerde de reklam olarak da insanlara kendimizi tanıtmak olarak daha da farklı şeyler de yapacağız. 

Daha çok sosyal medya üzerinden yürümeyi mi planlıyorsunuz?

-Aslında sosyal medyayı kullanmak istiyoruz. Şöyle işin biraz daha teknik yapısına girersek biz bu siteyi dört kişi kurduk. Biraz içerik ekledik ama bu içeriği tanıtacak bir şeyler lazımdı. Sosyal medyayı kısmen kullandık. Asıl ne büyük güç sosyal medyayı değil google'ı görüyoruz. Biz eklediğimiz kelimelerde eklediğimiz konularda daha çok google'dan o ay, o hafta ve o yıl arama trendlerine göre insanların beklentilerini insanların en fazla neyi aradığına bakıyoruz. Burada ona göre konular oluşturmaya çalıştık. Bu şekilde düzenleme yaptık. Sosyal medyaya tamamen konularımızı aktarmıyoruz. Biz bir web sitesinde konu paylaştığımız zaman sosyal medyaya grup sayfamıza o konu otomatik olarak gidiyor. Böyle bir sistemimiz var. Ama otomatik olarak giden konunun sadece yüzde 50'si gidiyor ve eğer insanlar girmek isterse ve devam etmek için tıklayıp web sitemize yönleniyorlar. Sadece sosyal medyayı bize biraz destek olabilmesi amacıyla kullandık. 

Peki, şu anda kurmuş olduğunuz sitenizin son durumu nedir?

-Tıklanma sayımız işte yapım aşaması içeriğin kurgulanması vs. tüm geçen zaman bunlarla birlikte 7 ay oldu. Şu anki tıklanma sayımız aylık 180 bin oldu. Bu sayıya ulaştık. Şu an günlük bazda 6-7 bin sayfa görüntülenme sayımız var. Şu an ay kapanmamasına rağmen 130 bin rakamındayız. Bu web sitesi bir kaç ay geçtiğinde devamlı katlanacaktır. Çünkü iki ay önce bizim şöyle bir şeyimiz var. Teknik yapılarda inanılmaz iyiyiz. İki ay önce google'dan aramalarla web sitemize gelen ziyaretçi sayısı 10-15 iken şu an günlük 100'ü geçti. Önemli olan kitlede oradan geliyor aslında. Her şeyi görebiliyoruz hangi kelimelerden aranmışız, hangi kelimelerde ön plana çıkmışız hepsini takip ediyoruz. Şu an örnek veriyorum gelinlik, tek taş yüzük ve spor alanında inanılmaz bir yönlendirme var. Sitemizde samimi olduğumuzu göstermek için en sağ tarafta istatistik kısmımız var. Üyelerimiz anlık olarak görebiliyorlar bunu. Yedi aylık periyotta tam 5 bin 6 yüz arama motoru yönlendirmesi var.

Kişisel bilgilerin güvenliği konusunda hassas davranıyor musunuz?

Kesinlikle öyle bilgi güvenliği olarak günde iki yedeklememiz mevcut. Olası bir şifre çalınma durumunda o şifrelerin çözülebilmesi için çok büyük bir altyapıya ihtiyaç var. Şu an  bunu sağlayacak bir sistem de yok. Olası bir veri kaybı durumunda 4-5 dakika içinde web sitesini farklı bir yerden yayına sokabiliyoruz. Böyle bir altyapımız var. 

İnsanlar özgürce yorum yazıp paylaşabiliyorlar mı?

-Sitemizde iki aşama oluşturduk. İnsanlar yorum yazabiliyorlar ama insanlar yorum yazarken biz dedik ki en fazla sosyal medya kullanıldığı için facebook adresleri üzerinden de yazabilsinler. Dileyenler de web sitesine üye olup o şekilde de yorum yazabiliyorlar. Ama biz üyelik sistemini tamanen facebook üzerinden yaptık. Kişilerin bilgi doğruluğu bizim için önemli sonuçta biz orada bir bilgi paylaşıyoruz. O bilgiyi okuyan insanın bile kaliteli olması gerekiyor. Bizim için çok önemli üyelerin kaliteli olması da. İnsanları web sitesine üye olmaya mecbur bırakmıyoruz. Örnek veriyorum forum sitelerinde bir yazıyı okumanız için üye olmanız gerekiyor. Biz bunu kesinlikle yapmıyoruz. İnsanlar üye olmadan tamamen tüm bilgiye ulaşabiliyor. Misafir olarak gelen herkes siteyi tümüyle inceleyebiliyor. Spam reklamı yok. Reklamı da google ile anlaştık. Google reklam şirketi ile bir anlaşma yaptık. İlk onay aşamasını geçtik tamamen artık resmi reklam yayıncısıyız. Bu web sitesinin sağlayacağı kazancı tamamen bayan yazar ve editörlere göndereceğiz. Halk evi değimiz modelde tamamen aslında buydu. Halk evi insanlara bir şeyler öğretir bu öğrettiklerini yapmak için fırsat verir. Daha sonra bunu ticari olarak nasıl satabileceğini veya pazarlayabileceğini öğretir. Biz de insanlara bu platformda neler yazabileceğini öğretiyoruz. Bu bilgi ve deneyimleri bir süre sonra görüntülenme olarak kendilerine kazanç sağlayacak. Biz bu şekilde editör bayan arkadaşlara açığız. Kendini ifade etmek isteyen her kadın yazara açığız. Kimseyi kısıtlamıyoruz hatta gelir sağlamaya çalışıyoruz. Şu an 3 temel amacımız var; bayan yazarlara-editörlere gelir aktarmak, kadınlarla ilgili yardım kuruluşlarına gelir aktarmak. Ve bir de tabi ki sitenin herkese ulaşması için ayrılacak bir bütçe var. Planlamayı bu şekilde ayırdık.

Sizin tam olarak yapmayı düşündüğünüz şey nedir?

-Halk evleri ile ilgili belediyelerin yaptığı şeyler bizce yeterli değil. Halk evleri ile ilgili gözlemlerimiz şu şekilde; halk evleri insanlara evet belli bir şeylerin eğitimini veriyor. Nasıl yapacaklarını öğretiyor. Belli bir imkan verip yapacakları şeyi de gösteriyor. Bunların satışına kadar onlara destek oluyor fakat bu yeterli değil. İnsanlar bu becerilerini nerede gösterecekler nerede sunacaklar. Biz de destek amaçlı olarak farklı bir platformda web sitemizde o insanlara şans ve yer vererek kendilerini göstermelerini amaç ediniyoruz. Çok yetenekli insanlarda var aralarında hem satışlarını yapabileceklerini hem de kendi reklamlarını yapacakları bir yer oluşturduk. Bizce bu bir örnek teşkil edecek.

Kadınlara sosyal medya ortamından ne gibi fayda sağlamayı düşünüyorsunuz?

-Biz sadece öncülük yapmak istiyoruz. Bu öncülüğümüzle bu işin gerçekten böyle yapılacağını insanlara bu şekilde destek olunabileceğini göstererek farklı kişileri de teşvik edeceğiz bu olaya. Bir kadın neye ihtiyacı varsa bir kadının psikolojik yardıma da ihtiyacı olabilir. Sağlık açısından da olabilir. Onları hem yönlendirmek hem de bilgilendirmek istiyoruz. Faydalı olabilmek bilinç düzeyi yaratmak düşüncesindeyiz. Çok fazla projemiz var tabi ki projeleri zaman içinde gerçekleştirebileceğiz. Düşüncemiz tamamen sosyal bir klinik oluşturmak. Bunu biraz açabilirsek kimi insanın bir şeyler öğrenmeye ihtiyacı vardır kimi insanın da zaman geçirmeye ihtiyacı vardır. Bu klinik ortamı ile de eminim ki çok farklı şeyler yapabiliriz. İnsanlar, artık bilgilerle değil de taze bilgilerle beslenecekler.

Sitenizde yer almak isteyen kadınları nasıl seçip kategorize ediyorsunuz?

-İnsanların web sitemizde paylaşım yapmasını isterken yazar ve editör olarak ayırıyoruz. Editörler kesinlikle psikolog doktor olabilir veya herhangi bir konuda uzman olan bir kişiyi bir şekilde web sitemizdeki ziyaretçilere destek olması adına teşvik edip yönlendirmek istiyoruz. Bu projemizin de aslında atılımları tamamen farklı bir alanda şöyle ki kimsenin göremediği bir sohbet modülümüz var. Sohbet modülünde belli bir saatler veya günler arasında web sitemizdeki duyurular kısmında bu yayınlanır hangi konu o hafta tartışılacaksa soru cevap şeklinde yapılacaksa bu şekilde bir platform kurduk hazırladık. Sadece insanların talebini bekliyoruz. Soru cevap olarak yazıya dökmek istemiyoruz olayı. Çünkü bu konuda biz şöyle düşünüyoruz. Soru cevap şeklinde bir şeyi yazıya döktüğünüz zaman o ister istemez internet ortamında farklı bir kişiyi farklı yönlendirebilir. Çünkü insanları hastalık olarak baz alalım bir insanın rahatsızlığı farklı olabilir. Başka birisi o rahatsızlığı var zannedip oradakileri okuyup o bilgiyi farklı şekilde uygulayabilir. Bu yüzden aktif olan içeriklerin gün sonunda hepsinin temizlenmesi gerekiyor şeklinde düşünüyoruz. Yazı olarak kalmamalı bu şekilde.

Diğer site ve kadın dernekleri ile nasıl bir bağ kurmayı düşünüyorsunuz?

-Bu düşünce şu şekilde olabilir. Kadın dernekleri ile sürekli bağlantı halinde kalmak insanlara yol gösterici olacağı şekilde konulara yer vermek olabilir. İleride gelirlerin bir kısmının yardım olarak aktarılması olabilir. Bunlar tamamen şu anda fikirsel olarak var. Anlık çözümler yaratabilme kapasitesine sahibiz. Kadınlar istesin, merak etsinler bizde yapalım. Kadınlar nasıl isterse site o şekilde olacak. Gideceğimiz yeri bizim sitemizin takipçisi olan kadınlar yönlendirecek. Rotamızı kadınlar belirleyecek. Genellikle uzmanı olmadığımız konularda insanlara bilgi vermekten kaçınıyoruz. Sonrasında ise eğer bir konu varsa bu sağlıkla ilgili ise gene bununla ilgili bir tek yazar benim onayıma gönderiyor. Benim onayımdan sonra sitede yayınlanıyor. Emin olunmadan bir konu hakkında bir şey paylaşılmıyor.

Son olarak diğer kadın sitelerinden ve platformlarından farklı olduğunuz alanlar var mı?

-Video makale olayımız var. Çünkü çoğu insan okumayı sevmiyor. İzlemek insanların aklında bazen daha kalıcı olabiliyor. Bu yüzden özellikle psikoloji alanında ilk deneme ile bunu başlattık. Beyhan Budak’ın videolarını yayınlıyoruz. Kendisi ile görüştük, izin aldık. Memnun olacağını söyledi. 3’er dk’lık 5’er dk’lık öneri videoları var. Bu videoları yayınlamaya başladık. Paylaşım bilinci oluşturabilmek gerekir. 2 kadın ve 2 erkek olarak biz bayanlar ne görmek istiyorsa biz sitede yapmaya hazırız. Her türlü fikre açığız.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.