TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Alsancak Stadı yıkılamaz

Alsancak Stadı’nı Koruma ve Yaşatma Platformu, stadın yıkılmasında gerekçe gösterilen rapor ile ilgili açıklamalarda bulundu

Haber Giriş Tarihi: 25.03.2015 07:54
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Alsancak Stadı yıkılamaz

ANIL YIKGEÇ

Uzun zamandır gündemi meşgul eden ve yıkılarak yerine başka bir bina yapılması planlanan Alsancak Stadı için, Alsancak Stadı’nı Koruma ve Yaşatma Platformu, stadın yıkılmasında gerekçe gösterilen rapor ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Gençlik ve Spor Bakanlığı İzmir Gençlik Hizmetleri ve İl Müdürlüğü tarafından hazırlatılan, “Alsancak Stadyumu Tesisinin Bina Depremsellik Performans Analizi ve Karar Raporu Hazırlanması İşi” isimli Statik Rapor (SR) gerekçe gösterilerek İzmir Valiliği’nce Ağustos 2014’te Alsancak Stadı müsabakalara kapatılmıştı. Aynı rapor dayanak yapılarak Alsancak Stadı’nın yıkılacağı bilgisi Bakanlık Yetkilileri tarafından kamuoyuna açıklanmıştı.

GÜÇLENDİRME MALİYETİNİN YÜKSEK OLACAĞI ÖNGÖRÜSÜYLE

Stadın kapatılmasına ilişkin sürece ve kararlara dair itirazları içeren bir dava hakkında bilgi veren İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Emekli, “Dava dosyalarına da eklenen, ‘Statik Rapor’un (SR) İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi’nce yapılan incelenmesi sonucu Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği İzmir İl Koordinasyon Kurulu’nca ‘Hazırlanan Rapor (HR)’ ışığında aşağıdaki bilgileri kamuoyu ile paylaşırız: Alsancak Stadı’nın Depremsellik Performans Analizi, Statik Raporu’nda (SR) da belirtildiği üzere Deprem Bölgelerinde Yapılacak Yapılar Hakkında Yönetmelik  - 2007 Bölüm-7: Mevcut Binaların Değerlendirilmesi ve Güçlendirilmesi esaslarına göre yapılmıştır. Söz konusu bölüm, kapsam olarak ‘Deprem bölgelerinde bulunan mevcut ve güçlendirilecek tüm binaların ve bina türü yapıların deprem etkileri altındaki performanslarının değerlendirilmesinde uygulanacak hesap kuralları, güçlendirme kararlarında esas alınacak ilkeler ve güçlendirilmesine karar verilen binaların güçlendirme tasarımı ilkelerini tanımlamaktadır. Statik Raporda (SR); Kapalı ve Açık Tribün için Can Güvenliği (CG) deprem performans analizinin yapıldığı ve betonarme sistemin yetersiz olduğu ve yıkılması gerektiği belirtilmektedir. Söz konusu raporda deplasmanların sınır değerlerin üstünde olduğu, korozyon tespitleri, zemin sıvılaşma problemi, bloklardan birinde farklı oturma, mimari yetersizlik olumsuzluklar olarak sıralanmış ve tribünlerin güçlendirme maliyetinin yüksek olacağı öngörüsüyle yıkılıp yenisinin yapılması uygun olacağı kanaati belirtilmiştir” dedi.

GÜÇLENDİRMEYE İLİŞKİN ÇALIŞMA YAPILMADI

Emekli, ‘Statik Rapor (SR)’ incelendiğinde şunların görüldüğünü söyledi;

“Alsancak Stadı için yalnızca deprem etkileri altındaki performansının değerlendirilmesi aşamasıyla ilgili çalışma yapılmıştır. Güçlendirmeye ilişkin karar vermeye esas olabilecek herhangi bir çalışma yapılmamıştır. Bu nedenle, güçlendirme maliyetinin yüksek olacağı kanaatinin belirtilmesi herhangi bir somut çalışma sonucuna dayalı değildir. Güçlendirme kararı verilmesi ve uygulanmasıyla, deplasmanların sınır değerleri aşmasına çözüm getirilmiş olacaktır. Performans değerlendirmesi yalnızca tribünler için yapılmıştır ve yola cepheli idari binaya ait herhangi bir değerlendirme yapıldığı bilgisi yer almamaktadır. Zemin etüdü olarak stada özel çalışma ile zemin özellikleri belirlenmemiş olup, bitişikteki Dokuz Eylül Üniversitesi için daha önce yapılmış zemin etüd raporuna ait değerler kullanılmıştır. Bitişikteki bir başka yapıya ait zemin etüdüne dayalı olarak sıvılaşma problemi kanaat değerlendirilmesi de uygun değildir. Bloklardan birindeki çatlağın değerlendirilmesi olarak farklı oturma kanaati yalnızca gözleme dayalı olarak verilmiş olup, bununla ilgili asıl yapılması gereken teknik çalışma raporda bulunamamıştır. Sonuç olarak; Alsancak Stadı’nın Ağustos 2014’te kapatılması kararına gerekçe olarak gösterilen “Alsancak Stadyumu Tesisinin Bina Depremsellik Performans Analizi ve Karar Raporu Hazırlanması İşi” isimli ‘Statik Rapor (SR)’,yenilenme adına da olsa tribünlerin ya da yola cepheli idari binanın yıkılmasına dayanak yapılamaz. Her şeyden önce, güçlendirmeye ilişkin karar vermeye esas olabilecek gerekli çalışmalar ivedilikle yapılmalıdır. Bu çalışmaların sonuçlarına bağlı olarak kararlar verilmelidir. Daha önce de belirttiğimiz üzere, Alsancak Stadı’nın tarihsel dokusuna uygun olarak yenilenmesi süreçlerinde bütünlüklü bir proje üretilerek kamuoyunun bilgisine sunulmalıdır.”

TALEPLER TEKRAR AÇIKLANDI

Emekli konuşmasını, Alsancak Stadı’nı Koruma ve Yaşatma Platformu olarak taleplerini açıklayarak bitirdi; “Biran önce gerekli iyileştirmeler yapılarak Alsancak Stadı’nın, stat olarak müsabakalara açılması. Alsancak Stadı’nın UEFA kriterlerine ve tarihsel dokusuna uygun olarak yerinde yenilenmesi. Yapılacak yenileme çalışmaları kapsamında, stadın bünyesinde Türkiye’nin ilk Futbol Müzesi’nin yapılması. Kentlileri ilgilendiren tüm işlem ve süreçlerin şeffaf olması, halkla paylaşılarak planlanması ve yapılması.”

ALSANCAK STADI’NI KORUMA VE YAŞATMA PLATFORMU

Alsancak Hareketi Derneği, Altay 1914 Taraftarlar Derneği, Altay BAO, Altay Eski İzmirliler Grubu, Altay Gazetesi, Altay UNIA, Altay YSKA, Anadolu Kültür ve Araştırma Derneği, BHH İzmir İl Koordinasyonu, Bornova Halk Forumu, ÇHD İzmir Şubesi, Çiftçi-Sen, DİSK Ege Bölge Temsilciliği, Doğal ve Kültürel Yaşam Girişimi, E.F.K. Koyukırmızı, EGEÇEP, Egenettv.com, FKF–İzmir, Grup İzmir GFB, Güzelyalı Halk Forumu, Halkevleri, İleri Haber, İ.E.Ü. Sinema ve Dijital Medya Kulübü, İzmir Müzisyenler Derneği, Karşı Bisiklet, Karşıyaka Halk Forumu, KızılAslan, Medya ve İletişimciler Derneği, Medya Kulübü, Spor Emek-Sen, Sportmence, TAKSAV, Taraftar Hakları Derneği, Taşra, Tekyumruk-İzmir, TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu, Üzüm-Sen, VamosBien, Viva Göztepe, Yenikapı Sanat Kolektifi

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.