TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

30 ilçeden 4’ü duyarlı çıktı

İzmir genelinde 30 ilçeden sadece 4’ünün veterinerlik hizmetleri sunuyor olması can dostlara verdiğimiz değeri gözler önüne serdi.  Ülkemizde canlıların varlığına duyulan sevginin yok denecek kadar az olmasının en büyük göstergesi ise 5199 sayılı kanunda can dostlara uygulanan işkence ve öldürülmelerin suç kapsamına girmemesi oldu

Haber Giriş Tarihi: 30.06.2015 06:49
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
30 ilçeden 4’ü duyarlı çıktı

NİLGÜN TAZE

 Karşıyaka, Konak, Bornova ve Buca Belediyeleri’nin verdiği veterinerlik hizmetlerinde Karşıyaka Belediyesi 8 veteriner, 2 tekniker, bir tam donanımlı ambulans, 2 müdahale aracı ve toplam 40 personeliyle birinci sırada yer aldı. Konak Belediyesi 5 veteriner, 2 ambulansla, Bornova Belediyesi 5 veteriner, bir ambulansla ve Buca Belediyesi de 3 veteriner, bir ambulansla hizmet veriyor. 8 veteriner ve bir ambulansla hizmet verdiklerini söyleyen Büyükşehir Belediyesi Veterinerlik İşleri Müdürü Hande Özyoğurtçu ise kanayan en büyük yaralarının petshoplardan alınarak ev ortamında büyütülen hayvanların bir süre sonra barınaklara dahi götürülmeyerek sokağa terkedilmeleri olduğunu söyledi. Bir ev hayvanının sorumluluğunu almaya karar verenlerin cins hayvan arayışını bırakmalarının sokak kedi ve köpeklerine iyilik olarak döneceğini ifade eden Özyoğurtçu, barınaklarda uzun süre hayvan barındırmanın yasak olduğunu belirterek, getirilen kedi ve köpekleri kısırlaştırma yapıldıktan sonra hapsetme gibi bir haklarının olmadığını ifade etti. Dünya’da nüfusun yüzde 10’unu kedi ve köpeklerin oluşturduğunu söyleyen Özyoğurtçu,  “Bizi acıtan en büyük nokta terk edilen ev hayvanları. Bu hayvanlar ev ortamında büyüdükleri için dışarıya bırakıldıklarında uyum sağlayamıyorlar. Bazı insanlarda oyuncaklarıyla getirdikleri ev hayvanlarını ‘artık bakmak istemiyoruz’ diyerek terk ediyorlar. Biz bu hayvanlarımızı kısırlaştırdıktan sonra ev hayvanı oldukları için sokağa bırakamıyoruz. Ev ortamında büyümüş kedi ve köpeklerimizin dışarıda hayatta kalma olasılıkları yok denecek kadar az. Tek şansları tekrar sahiplendirilmeleri.  Petshoptan alınan hayvanlardan şanslıları bize getiriliyor çoğu ise barınağa kadar getirmeye tenezzül dahi edilmeyip sokağa bırakılıyor.  Bu durum devamlılık arz ettiği için de barınağımızdaki hayvan sayısını azaltamıyoruz.  Bazen çete başı olan ve diğer köpekleri organize ederek insanları rahatsız etmesine neden olan köpekleri barınağımıza almamız gerekiyor ancak şımarık insanların alıp sokağa attığı ev hayvanları nedeniyle yer kalmıyor. Bizim en büyük sıkıntımız bu. Sahiplendirme oranımız bu yılın 6 aylık sürecinde 400 dahi olmamış. 2014 yılında ise yıllık sahiplendirme oranımız bini bulmadı.  Büyükşehir Belediyesi olarak yılda 2 binden fazla kısırlaştırma yapıyoruz. 2015 yılının 6 aylık döneminde 700 kedi, 600’de köpek kısırlaştırması gerçekleştirdik. .. Bizim için en önemli konu ise barınaklardaki hayvanların sahiplendirilmesi konusu.  Barınaktaki can dostlarımız http://yuvaarayanpatiler.izmir.bel.tr/ sitesinden veya Kültür Park içinde yer alan barınağımızdan sahiplenebilinir” dedi.

 30 İLÇEDEN 4’ÜNDE HİZMET VERİLİYOR

 İzmir’in 30 ilçesi içinde sadece Bornova, Karşıyaka, Buca ve Konak ilçe belediyelerinde veterinerlik hizmetleri verildiğini belirten Büyükşehir Belediyesi Veterinerlik Hizmetleri Müdürü Hande Özyoğurtcu, acil müdahale ekipleri tarafından gönderilen araba altında kalmış hayvanlarda ölüm oranının daha fazla olduğunu belirterek, “Kısırlaştırmalardan sonra sıklıkla olmasa da dişi kedilerin dikişlerinde açılmalar olabiliyor.  Bu başımıza gelen en kötü komplikasyon.  Köpeklerin kulaklarına takılan küpeler açık renkli köpeklerde daha çok yara yapıyor. Hayvan kendi vücudunda yabancı bir cismi tutmak istemiyor. Orman ve Su İşleri Bakanlığı kararıyla bu küpeler takıldı ve yeni uygulamada gönderilen küpeler daha büyük. Bizim kullandıklarımız ise daha küçük ebattaydı. Kedilerde olduğu gibi köpeklerin kulaklarına çentik atılamıyor çünkü köpeklerin kulak damarları daha büyük. Buda kanamalarının daha fazla olmasına neden oluyor. İzmir’in 30 ilçesi içinde Bornova, Karşıyaka, Buca ve Konak dışındaki hiçbir ilçesinde veterinerlik hizmetleri verilmiyor. Bu ilçelerimize sadece Büyükşehir Belediyesi olarak yardım istendiğinde destek olabiliyoruz. İlk defa İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından sokak hayvanlarına 24 saat hizmet vermesi için göreve başlayan aracımız vaka bildirimlerinin ardından bir bakıcı personel ve veteriner sağlık teknikerinin nezaretinde en kısa süre içerisinde vakaya müdahale etmektedir. Hafta sonları dahil olmak üzere hafta içi 08:30 ile 17:30 arası veteriner hekimler nezaretinde hastalar tedavi edilmekte.  Elimizde bulunan tek araç İzmir eski merkez ilçe bütününe hizmet verdiğinden önceliği acil müdahalelerde bulunabilmekte. Veterinerlik hizmetleri olarak ayrıca sokakta yaşayan can dostlarımız için otomatik su kapları konuluyor. Köpeklerini gezdirenler içinde dışkılarını alabilmeleri için rulo poşetler belirli noktalara bırakılıyor ” açıklamasını yaptı.

 Etrafında yaralı bir can dostu görenler için belediyelerin veterinerlik numaraları ise şöyle;

 

Büyükşehir Belediyesi : (0232) 293 39 80

 

Karşıyaka Belediyesi: (0232) 444 15 75- 399 40 05/06/07/08/09

 

Konak Belediyesi: (0232) 459 40 11

 

Bornova Belediyesi: (0232) 999 29 29- Çağrı Merkezi :(0232) 999 19 19

 

Buca Belediyesi: (0232) 453 88 89- 439 10 10

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.