TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Yaşlılar tarihe ışık tuttu

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin “Gençler-Yaşlılar El Ele” projesiyle tarihe not düşüldü. Yaşlıların anılarından yola çıkan gönüllü gençlerin hazırladığı “Hatırladığım Gibi” isimli kitap, İzmir’in akın tarihine ışık tutuyor

Haber Giriş Tarihi: 08.04.2015 06:58
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Yaşlılar tarihe ışık tuttu

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin önemli sosyal projelerinden biri olan “Gençler Yaşlılar El Ele” projesinde yeni bir çalışmaya daha imza atıldı. Projede yer alan yaşlıların anlatımlarından yola çıkan gönüllü gençler “Hatırladığım Gibi” isimli bir kitap yayınladı. İzmir’in tarihine ışık tutan ve bugüne kadar yayınlanmayan pek çok ayrıntıyı içeren kitaba 8 yaşlı katkı koydu. Akademisyenlerin ve İzmir Büyükşehir Belediyesi Kent Arşivi Şube Müdürlüğü’nün de desteği ile hazırlanan kitap, İzmir’de sözlü tarih çalışmalarının önemli bir örneği oldu. 2 yıl süren projede 15 gönüllü genç çalıştı.

KATKI YAPANLARA TEŞEKKÜR

“Hatırladığım Gibi” isimli sözlü tarih kitabına anılarıyla katkı koyan yaşlılara, Tarihi Havagazı Fabrikası’nda plaket takdim edildi. “Gençler Yaşlılar El Ele” proje sorumlusu Sosyolog Burcu Önenç, bu tip çalışmaların yaşlıların rehabilitasyonuna yönelik pek çok ülkede kullanıldığını belirterek, çalışmada yer alan yaşlılara kent belleğine sağladıkları katkı nedeniyle teşekkür etti. İzmir Büyükşehir Belediyesi Sosyal Projeler Daire Başkanı Dr. Aytuğ Balcıoğlu ve Sosyal Projeler Müdürü Semra Dinç'ten plaketlerini alan yaşlılar, duygu dolu anlar yaşadı. Plaketi eşi adına alan Saadet Bozkurt, “Eşim 92 yaşında. Evden artık çıkamıyor. Şu anda burada olsaydı çok mutlu olurdu” diye konuştu.

“ÇOK MUTLUYUM”

Köy Enstitüsü mezunu emekli öğretmen Necdet Ünal, 40 yıllık meslek hayatında hiç plaket almadığını ve bu plaketin onun için çok önemli olduğunu söyledi. Bu çalışmaya beraber katıldıkları babası Ahmet Hepsakaryalı'yı geçtiğimiz sene kaybeden Ergun Hepsakaryalı ise “İzmirli baskıya,  dayatmaya gelemez. Kendine ait bir yaşam biçimi vardır. Bu düşünceye sahip kişi, nerede olursa olsun İzmirlidir. Bu çalışmaya bir İzmirli olarak katkıda bulunduğum için çok mutluyum” dedi. Sözlü tarih çalışmasında Ayşe Necla Çobanlı, Ahmet Hepsakaryalı, Ergun Hepsakaryalı, Azmi Bozkurt, Erdoğan Haznedaroğlu, Necdet Ünal, Perihan Akgün ve Verda Mutlu yer aldı.

BU PROJEDE “HAYAT” VAR

Gençler Yaşlılar El Ele projesi ile giderek artan yaşlı nüfusun psiko-sosyal rehabilitasyonuna destek olunması, gençlerin sosyal sorumluluk projelerinde yer almasının sağlanması, kuşaklar arası eşitlik ve dayanışmanın güçlendirilmesi amaçlıyor. 2010 yılında başlayan proje kapsamında İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından belirlenen yaşlılar, gönüllüler tarafından belirli aralıklarla ziyaret ediliyor. Yaşlı ziyaretleri, haftada bir kez olmak üzere, ayda dört kez gerçekleşiyor.  Bu ziyaretlerde demans, Alzheimer ve bunama gibi rahatsızlıkların ötelenmesi amacı ile birlikte hafıza geliştirici scrabble, puzzle gibi bulmacaların çözülmesi, ev kazalarına karşı evi gözlemleme, yaşlıya bu konuda yardımcı olma, kitap ve gazete okuma,  hafif ev yardımı, hafif çarşı yardımı, yaşlılara dışarıdaki işleri için refakat etme, uygun yaşlılarla sözlü tarih-anı çalışması, konser, tiyatro, yürüyüş gibi ortak etkinliklerde projeye katılan genç ve yaşlıların bir araya gelmesi sağlanıyor. (HABER MERKEZİ)

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.