TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kim dikti bunları?

Kadifekale’nin simgelerinden olan surların giriş kapısına yakın noktalarda kimin diktiği belli olmayan baz istasyonları, halkı çileden çıkarmaktan ziyade sağlığı da büyük ölçüde tehdit ediyor

Haber Giriş Tarihi: 23.12.2014 08:11
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Kim dikti bunları?

DAVUT İPEK

Kadifekale semtinin kale girişinde bulunan elektrik direklerine kurulan baz istasyonları, çevre halkının sağlığını büyük ölçüde tehdit ediyor. Çevre halkından kimsenin haberi dahi olmadan ve tahminlerince gece gelip kurulan baz istasyonlarına vatandaşların tepkisi büyük oldu. Son yıllarda kentsel dönüşüm çalışmalarının en yoğun yaşandığı bölgelerden bir tanesi olan Kadifekale’de simge haline gelmiş olan surların etrafında böyle bir görüntünün var olması da vatandaşları ayrıca üzüyor. Baz istasyonlarının kurulduğu bölgede yaşayan vatandaşların olaydan haberlerinin dahi olmaması ise işin ne kadar vahim olduğunu ortaya koyuyor. Konuyla ilgili Kadifekale Mahallesi Muhtarı Davut Tekin’in de bir bilgisi bulunmuyor. Geçtiğimiz günlerde dikilen baz istasyonlarının akıbetiyle ilgili bilgi almak amacıyla ilgili makamlara yazılar yazdıklarını belirten Tekin ve Kosova Mahallesi Muhtarı Reşit Gezginci, “Baz istasyonları buraya dikildikten sonra haberimiz oldu. Muhtemelen gece gelip kurdular bunları, çünkü kimsenin olaydan haberi yok. Bir gün önce sadece elektrik direğinin olduğu yerde sabah uyandığımızda baz istasyonuyla karşılaştık. Durumu hem Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu İzmir Bölge Müdürlüğü’ne hem de valiliğe bildirdik” dedi.

TEKRAR ÖLÇÜM YAPILACAK

Mahalle Muhtarı Davut Tekin’e Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu İzmir Bölge Müdürlüğü’nden konuyla ilgili bir cevap geldi. 19.12.2014 tarihli cevapta, bölgeye baz istasyonunun kurulabilmesi için bir operatör firmasının konuyla ilgili güvenlik sertifikası düzenlediğinden ve operatör firmasıyla yapılan görüşmede istasyonun faal olmadığı bilgisi yazıyor. Fakat muhtara gönderilen dilekçede şu satırlara da yer veriliyor: ‘Söz konusu istasyonun devreye girmesine müteakip bir plan dahilinde tekrar ölçüm ve kontrol işlemleri yapılacaktır.’ Muhtar Tekin konuyla ilgili şu demeçleri verdi: “Bu tür baz istasyonlarının kanserojen yan etkileri olduğu tartışma götürmez bir konudur. Kimsenin haberi olmadan, gecenin bir vakti gelip buraya baz istasyonu dikmelerine anlam veremiyoruz. Baz istasyonunu buraya gelip diktiklerini kimse görmemiş. Mahalleli tedirgin. Bu tür durumlardan mahalleli olarak hepimiz mağdur oluyoruz. Devletin bunlara karşı tedbir almasını istiyoruz. Yasal boşluklardan faydalanıp mantar gibi her tarafa baz istasyonu kuruyorlar. Yasaların halkı koruyacak şekilde düzenlenmesini istiyoruz. Bu kabul edilebilir bir durum değildir.”

“BİR DEĞİL İKİ TANE”

Bölgeye dikilen tek baz istasyonunun kale kapısında olmadığını belirten Kosova Mahallesi Muhtarı Reşit Gezginci, “Sadece kale kapısında baz istasyonu yok. Bir baz istasyonu da surların içerisine dikmişler. Bir değil, iki tane baz istasyonu var burada. Biz baz istasyonu istemiyoruz. Bunların zararlı olduğunu herkes biliyor. Operatör şirketleri bu konuda daha dikkatli olmalı. Buranın çocuk nüfusu oldukça fazla. İstasyonlardan yayılan radyasyonların çocuklarına zarar vermesini istemiyor buranın halkı. Yazdığımız dilekçelere aldığımız cevaplar, baz istasyonlarının yasal şekilde kurulduğu yönünde satırlar içeriyor. Yaklaşık bir haftadır baz istasyonu orada öyle duruyor. Bu konuyla ilgili tedbir alınsın ve baz istasyonları bölgemizden kaldırılsın” dedi.

“MADEM YASAL…”

Bölgeye dikilen baz istasyonları esnafların da tepkisini çekiyor. Kadifekale Mahallesi’nde esnaflık yapan Rezzan Tekin, bölgeye dikilen baz istasyonuyla ilgili şunları söyledi: “Baz istasyonu denince aklımıza gelen ilk şey radyasyon ve kanserojen yan etkiler. Bu şekilde bir uygulamanın, burada yaşayan insanlara büyük bir saygısızlık olduğunu düşünüyoruz. Sadece saygısızlık değil bu elbette. Burada yaşayan insanların hayatları da hiçe sayılıyor. Bizler bölge halkı olarak buraya baz istasyonu kurulmasını istemiyoruz. Geçtiğimiz gün mahallemizin muhtarına konuyla ilgili bir dilekçe yazmışlar. Dilekçede baz istasyonunun belli durumlar yüzünden faal olmadığını söylüyorlar. Eğer faal değilse buradan taşısınlar bunu. Kaldırıp götürsünler. Ne işi var burada bunların? Neden boş boş duruyorlar burada? İnsanlar neden boş yere tedirgin ediliyor o zaman? Vatandaşlar artık kandırıldıklarını düşünüyorlar. Üstelik yazılan dilekçelere verilen cevaplarda bölgeye dikilen baz istasyonlarının yasalara uygun şekilde konumlandırıldıkları yazıyormuş. Madem yasal, neden gecenin bir vakti, kimsenin görmediği bir zamanda gelip dikiyorlar?”

“DAHA ÖNCE DE OLMUŞTU”

Mahalle esnaflarından Rezzan Tekin, daha önce de böyle bir durumla karşılaştıklarını belirtti. Tekin, “Bundan önceleri de böyle bir durum yaşadık. Bölgemizde bulunan bir apartmanın en üst katına baz istasyonu kurulmak istenmişti. Fakat bütün mahalleli toplandı ve durumun yanlış olduğunu dile getirdi. Daha sonra kurulan baz istasyonunu kaldırmak zorunda kalmışlardı. Baz istasyonunun ne kadar tehlikeli olduğunu herkes biliyor. Herkes bu konuda bilinçli. Kimse vatandaşlarımızın bilinçsiz olduğunu söyleyemez. Mahallemizde yaşayan insanlar bu tür konuların sonuçlarını iyi biliyorlar. Biz mahallemizde ve bölgemizde baz istasyonu istemiyoruz. İlgili makamlar gerekli önlemleri almalı ve bu tür olayların önüne geçilmeli” dedi.

Muhtarlar dilekçeyi 16.12.2014 tarihinde yazı yazdı

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu İzmir Bölge Müdürlüğü 19.12.2014 tarihinde cevap verdi

Yasal olduğuna dair söz konusu yönetmelik: Elektronik haberleşme cihazlarından kaynaklanan elektromanyetik alan şiddetinin uluslararası standartlara göre maruziyet limit değerlerinin belirlenmesi, kontrolü ve denetimi hakkında yönetmelik

BİLGİ

Rakım Erkutlu Caddesi K-123 D14 Nolu Tedaş Direği Kadifekale girişi adresine sabit elektronik haberleşme cihazı kurulabilmesi için Turkcel İletişim Hizmetleri A.Ş. Güvenlik Sertifikası düzenlenmiş, istasyon tahrip edilmesinden dolayı devreye alınmadığı ve faal olmadığı bilgisine dilekçede yer verilmiş

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.