TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Büyükşehir’de isyan

İzmirli kentsel dönüşüm mağdurları İmar Affı için önce belediyelere sonra da Ankara’ya koştu. Mayıs ayında sona erecek affı içeren 2981 sayılı yasanın 5 yıl ötelenmesini isteyen İzmir Kentsel Dönüşüm Platformu, Büyükşehir önünde kararı protesto edip belediyeye dilekçe verdi

Haber Giriş Tarihi: 17.03.2015 08:43
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Büyükşehir’de isyan

ONURHAN ALPAGUT

İzmir Büyükşehir Belediyesi önünde toplanan yüzlerce hak mağduru taleplerini sıraladı. Dernekler ve İzmir Kentsel dönüşüm platformu adına Narlıdere Çatalkaya Konut Yapı Başkanı Zeynel Koçak konuştu. Koçak, “ İzmir Büyükşehir sınırları içerisinde Karabağlar, Menemen, Narlıdere , Buca ve Karşıyaka ilçelerinde toplam 820 hektar alanın 6306 sayılı Afet riski altındaki alanları dönüştürülmesi yasası kapsamında kentsel dönüşüm alanı ilan edilmiştir. Ayrıca Gaziemir, Bayraklı, Kadifekale, Ballıkuyu, Uzundere ve Ege mahallesinde toplam 270 hektar alan belediyeler yasasının 73. maddesi kapsamında kentsel dönüşüm alanı ilan edilmiş ve çalışmaları devam etmektedir. Ayrıca İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin rakamlarıyla toplam 4 bin 700 hektar alanın sağlıklılaştırma ve yenileme ihtiyacı olduğu tespit edilmiştir. Bu rakam nüfüs hem de yüz ölçümü olarak İzmir Büyükşehir’in dörtte birine tekabül etmektedir” dedi. Ve buraya kadar herhangi bir sorunun olmadığını ancak sorunun bu kadar büyük bir kentsel dönüşüm tarif edilirken üzerinde yaşayan insanların düşünülmediğini belirten Koçak, “Riskli alanlar belirlenirken her ne hikmetse yoksul mahalleler tercih edilmiştir. Yapılaşmanın yoğun olduğu deprem açısından riskli alanlardan başlanmamıştır” ifadelerine yer verdi.

AMAÇ KENTSEL DÖNÜŞÜM DEĞİL

Belediyeyi talancılık ve rantçılıkla suçlayan Koçak “ Belediye’nin amacı kentsel dönüşüm yapmak değil bir kenti yıkarak yeniden yapmaktır. Sadece müteahittlerin çıkarları düşünülerek süreçler işlemektedir. Bu süreç halktan yana değildir. Ranttır. Talandır. Buna izin vermeyeceğiz” şeklinde konuştu.

BELEDİYELERİ GÖREVE DAVET EDİYORUZ

Sözlerine İmar Affı isteklerini dile getirerek devam eden Koçak, “Yerleşim alanlarımızın hukuki güvenceye kavuşturulması bakımından; hem arsa mülkiyeti, hem planlama, hem de mevcut  yapı stokunun ruhsatlandırılması bakımından kamu idarelerine açık görevler vermektedir. Yerleşim alanlarımıza dair sorunlar çözülmeden ‘Riskli alan ve Kentsel dönüşüm uygulamaları dayatılmaya çalışılmaktadır. Haklarımızı güvenceye alacak süreçler 2981 sayılı yasa kapsamında işletilmeden yasanın kaldırılması adil değildir. Hukuka da aykırıdır. Bugün burada İzmir Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyelere yazılı başvuruda bulunarak, 2981 sayılı kanunun yüklediği görevleri yerine getirmelerini istiyoruz.2981 sayılı yasa, 6306 sayılı ‘Afet Riski altındaki alanların dönüştürülmesi’ hakkındaki kanunun 23. Maddesi hükmüyle Mayıs 2015’de kaldırılmaktadır. Haklarımızın kayba uğramaması için, belediyelerin bugüne kadar yaşanan kayıtsızlığa son vererek görevlerini yapmaya davet ediyoruz.”

KANUN DEĞİŞİKLİĞİ TEKLİFİ

Açıklamasında kanun değişikliği teklifini de dile getiren Koçak,“2981 sayılı kanun kaldırılmamalıdır. Kaldırmak konusunda ısrar varsa, o vakit nasıl 2012 de 6306 sayılı kanun çıkarılırken 3 yıl sonra yürürlüğe girmesi hükmü konarak, 2981 sayılı kanundan doğan haklarının kullanılması öngörüldüyse aradan geçen sürede bu sürecin tamamlanmadığını dikkate alınarak 2015 mayıs esas alınarak asgari 5 yıl ötelenmelidir. 2981 sayılı kanundan doğan haklarımızın kazanılmış hak sayılması ‘idari ve yargı mercilerinde tereddüde yer bırakmayacak açıklıkta tanımlanmalıdır’ şeklindeydi. Bu teklifimiz CHP, HDP ve MHP Grup Başkanvekilleri ve Genel Başkanlıkları tarafından haklı bulunarak, taleplerimizi dikkate alan tekliflerini Meclise sunmuşlardır. AK Parti Grup Başkan vekili ise haklı bulmakla birlikte üzerinde çalışacaklarını taahhüt etmişlerdir. Bu bağlamda, bugün İstanbul ve İzmir mahalle derneklerinden oluşan Mahalleler Birliği heyeti temsilcileri Çevre ve Şehircilik bakanlığı yetkilileri ile görüşme yapacaklardır” diyerek “Teklifimizin de, haklarımızın da takipçisi olmaya devam edeceğiz” mesajını verdi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.