TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Gülerek duygu arınmasını sağlıyoruz

Tiyatro oyunu ve televizyon programı olan ‘Maksat Muhabbet’ isimli oyunun ekibi ile bir araya gelerek, oyun hakkında konuştuk

Haber Giriş Tarihi: 05.01.2015 08:16
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Gülerek duygu arınmasını sağlıyoruz

EMİNE ŞEKER

Ayhan Işık Oyunculuk Okulu sahibi aynı zamanda ‘Eksik Sayfalar’ ve ‘O Duyguyu Sana Yaşatmayacağım’ filmlerinin senaristi Berkay Berkman, 2014 yılını değerlendirerek, 2015 yılında hem tiyatro oyunu hem de televizyon programı olarak seyirci karşısına çıkacak olan ‘Maksat Muhabbet’ isimli oyunu hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

2014 YILINA ‘ADA’ OYUNU DAMGASINI VURDU

Ayhan Işık Oyunculuk Okulu sahibi Berkay Berkman, 2014 yılında keyifli bir oyun sezonu geçirdiklerini belirterek, 2014 yılında oynanan ‘Ada’ oyununun deneysel bir oyun olduğunu söyledi. Berkman, “’Ada’ oyununu doğaçlama ve dram türünde sahneledik. Bu oyunda Bakü Devlet Tiyatrosu gibi tiyatrolardan teklifler aldık. Biraz da yurt dışına açıldık diyebilirim. 2014 yılında en iyi Türk yönetmen ödülü ve en iyi erkek oyuncu ödülü gibi ödüllerimiz oldu. Dolayısıyla 2014 yılında tiyatro anlamında bizim sezonumuza damgasını vuran oyunumuz ‘Ada’ oyunu oldu. 2014 yılında ‘Maksat Muhabbet’ adlı doğaçlama ve komedi tiyatromuzu da devam ettirdik. Sonrasında bu oyunu televizyona taşıdık. Yaz döneminde bir sinema filmi çektik. Ayhan Işık Oyunculuk Okulu Sahipleri olarak Agresif Yapım isimli bir yapım şirketi kurduk. Kendi yapım şirketimiz bünyesinde sinema filmimizi Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Kampüsüne plato kurarak Altan Gördüm, Osman Yazıcıoğlu, Ceyhun Tutal, Erman Erbek ve İnci Koparan gibi önemli isimlerle ve iyi oyuncularla çalışma fırsatımız oldu. Eylül 2015 yılında bir aksilik olmaz ise ‘O Duyguyu Sana Yaşatmayacağım’ filmi vizyonda olacak. 2014 yılında öğrencilerimizi hazırlamaya devam ettik” dedi.

ÇIKIŞ NOKTAMIZ SOKAKLAR

2015 yılına ‘Maksat Muhabbet’ ile girdiklerini vurgulayan Berkman, 2014 yılındaki ‘Maksat Muhabbet’ ile 2015 yılında izleyicilerin karşısına çıkacak olan ‘Maksat Muhabbet’in farklı olacağını açıkladı. Berkman, “Bu sene öncelikle ekip değişti. Çünkü geçen seneki ekibin tamamı oyunculuk bölümlerini kazanarak üniversitelere gitti. Bizde yepyeni bir ekip kurduk. Bu defa formatta değişti. Geçen sene televizyonda ve tiyatro sahnemizde bu işi doğaçlama şeklinde yapıyorduk. Bu sene yazılı metinler halinde yapıyoruz. Fakat çıkış noktamızı konumuzu sokaktan alıyoruz. Sokak röportajları yapılıyor. Farklı kesimlerde yaşayan insanlara bazı sorular soruluyor. Örneğin, kadın erkek ilişkileri üzerine ya da tarihte gerçekleşen icatlar üzerine sorular soruluyor. Bunu da sosyolog arkadaşlarımızın danışmanlığında geliştirdik. Bu sorulardan alınan yanıtlara göre skeçler yazılıyor. Böylece seyirci ile alış verişe bir 3. nokta eklemiş olduk. İlk önce çıkış noktamızı hamuru seyirciden alıyoruz. Burada yazı ekibimizle o hamuru pişiriyoruz. Sonrasında hamuru pişmiş şekilde seyirciye sunuyoruz. Böyle bir format ile çalışıyoruz” şeklinde konuştu.

HER CUMA GÜNÜ

Berkman, Şubat ayında ‘Maksat Muhabbet’ ile televizyon programı olarak yayına gireceklerini açıklayarak, ‘Maksat Muhabbet’in 40 dakikalık komedi programı olacağını dile getirdi. Berkman, “Aynı zamanda ocak ayının son haftasından itibaren her Cuma günü saat 20.00’da oda tiyatromuzda sahneleyeceğiz. Şuan da Konak Belediyesi başta olmak üzere birçok belediye ‘Maksat Muhabbet’ oyununun biletini aldı. Biletlerimizi hem okulumuzdan hem de Alsancak Alavara’dan temin edebilirler. ‘Maksat Muhabbet’ televizyon programında yayına uygun bir şekilde seyirci karşısına çıkacak. Tiyatro sahnesinde ise biraz daha yayın kurallarından kurtularak sahneliyoruz” ifadelerini kullandı.

GÜLEREK DUYGU ARINMASINI SAĞLIYORUZ

Komedya türünün asıl amacını güttüklerini belirten Berkman, “Gülerek duygu arınmasını sağlıyoruz. Seyirciyi 40 dakika güldürmeyi hedefliyoruz. Hiç mesaj verme gibi bir kaygımız yok. Komedya konusunda mesaj verme kaygısı olan tiyatroları da tasvip etmiyoruz. Dolayısıyla Cem Yılmaz’ın dediği gibi, ‘ben sadece güldürürüm. Asıl amaç ve ihtiyaç gülmektir.’ Bizim de yapmak istediğimiz şey bu. Hayat içerisinde insanlar zaten yeterince mesaja boğuluyorlar” dedi.

ŞARKI SÖZLERİNİ KENDİLERİ YAZIYOR

‘Maksat Muhabbet’ oyunun müzik grubu ‘Grup Hashtag’den de bahseden Berkman, “Bu grupta bulunan arkadaşlarımız ilginç bir iş yapıyorlar. Kendi şarkı sözlerini kendileri yazıyorlar. Eğlenceli besteler ve eğlenceli müzikleri ortaya çıkıyor. Her şarkıda bir hikaye yazıyorlar. Bu hikayeyi şarkıyla anlatıyorlar. Genellikle sosyal medya üzerine şarkılar yazıyorlar. Biz bu gruba klipte çekeceğiz. Her programda 2 şarkı çalıyor. ‘Maksat Muhabbet’ oyunu içerisinde önemli bir yere sahip” diye konuştu.

DEVLET TİYATROLARI KAPATILMALI

Dünya Tiyatroları’nda Milenyumdan itibaren büyük sahnelerin devrinin kapandığını iddia eden Berkman, sözlerin şöyle devam etti: “Sinema algısında tamamen Hollywood’un yönettiği biçimler var. bu biçimler illüzyonist sanat algısı. Yani seyirciyi özdeşleştirme ve gerçekliğin içine çekme. Avrupa sineması biraz daha sanat filmleri ağırlıklı zıt gibi görünse de dünya seyircisinin arzuladığı durum özdeşleşme durumudur. Sinemanın teknoloji ile yarışılamayacağı için artık bin kişilik sahneler ve sahnedeki o dördüncü duvar tamamen izleyiciyi illüzyona çekmeye çalışan ve sinemanın etkisini yaratmaya çalışan ve buna mukabil başarılı olamayan bir tür. Fakat yine İngiltere, Fransa ve Rusya gibi önemli tiyatro ülkelerin önde olduğu yapılara baktığımız zaman oda tiyatroları karşımıza çıkıyor. Bunun sebebi o sahnedeki dördüncü duvarı kırabilmenin en etkili yolun oda tiyatrosu olmasıdır. Çünkü seyirciye dokunabiliyorsunuz. Seyircide size dokunabiliyor. Seyircilerin arasında oynayabiliyorsunuz. Seyirci etkin hale geliyor. Sadece izlemekle kalmıyor. Oyunun içine de giriyor. Seyirci bu defa sinemadan farklı bir algı içinde oluyor. Bin kişilik sahnesi olan tiyatrolarda oynanan oyunlarda seyirci yine sinema salonunda ki gibi oturuyor. Oyuncuyu hissetmiyor. Oyuncunun kokusunu almıyor. Oyuncunun gözyaşlarını yine çok uzaktan görüyor. Bizimde yaratmaya çalıştığımız hissiyat seyircilere yakın olmak. Bir kehanette bulunayım ortalama yaklaşık 30 yıl sonra büyük sahneler kalmayacak. Zaten İstanbul’da yavaş yavaş yıkılmaya başladı. Tasvip ederek söylemiyorum. Ama oda tiyatrolarının artması gerektiği düşüncesindeyim. Öyle olacağına da eminim. Bir zaman sonra Devlet Tiyatroları ’da kapatılacak. Öylede olmalı. Şahsi olarak Devlet Tiyatroları’nın kapatılması gerektiğini düşünüyorum. Bu konuda Haluk Bilginer’in düşüncelerini katılıyorum. Yani ‘Devletin tiyatrosu mu olur?’ ibaresine katılıyorum. Çünkü serbest ve özgür olamıyorsunuz. Denetleniyorsunuz. Olması gereken Devlet Tiyatroların kapatılıp özel tiyatrolara ödeneğin artırılmasıdır. Bu noktada deneysellik artacak. Devlet tiyatrolarının geliştiren bir noktası olmasından ziyade engelleyen bir nokta olduğunu ve tiyatro oyuncularını tembelliğe alıştırdığını da düşünüyorum.”

EKİPTE OLDUĞUMUZ İÇİN MUTLUYUZ

Ayhan Işık Okulu Oyuncusu Abdullah Akdemir ise, bu sene Berkay Berkman ile keyifli bir projeyi hayata geçireceklerini açıklayarak, “’Maksat Muhabbet’in dışardan izleyicisiydim. ‘Maksat Muhabbet’ benim için bir hayaldi. Şuan ekipten biri olduğum için şimdi içinde olmaktan çok mutluyum. Severek çalışıyoruz. Provalar müthiş güzel geçiyor. Ekipte bulunan tüm arkadaşlarımızla keyifli bir şekilde çalışarak oyunumuzu hazırlıyoruz. Bomba gibi geleceğiz. Oyunumuza yazılı metin üzerinden devam ediyoruz. Berkay Hocamız eksik olduğumuz yerlerde bizi tamamlıyor. Skeçler halinde yazıyoruz. 2 skecimiz var. Reklamlarımız ve icatlarımız var. Skeçler çevrede gördüğümüz olaylar üzerine yazılan olaylar örgüsü çerçevesinde gidiyor. Reklamalar da dışarda insanlara sorduğumuz soruların cevaplarından oluşuyor. İcatlarda da çok ince detaylar vermiyoruz. Mesela telefonun icadını detaya girmeden üstünkörü seyirciye aktarıyoruz. Yaklaşık dokuz kişi olarak seyirci karşısına çıkacağız. Ama ana kastımız 4 kişi” dedi.

Oyuncu Feriştah Senem Yıldırım da, ‘Maksat Muhabbet’ ekibiyle beraber olmaktan mutlu olduğunu söyleyerek, oyunla beraber farkına varmadığı şeyleri keşfettiğini açıkladı.

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.