TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

İş güvenliğine yönelik önlemler artabilir

Ege Sigorta Eksperleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Alp Aslan, madencilere zorunlu sigorta döneminin başlamasının, madenlerde iş güvenliğine yönelik önlemlerin artmasına vesile olacağını anlattı. Her bir sigorta türünün sektör için ayrı bir pazar olduğunu dile getiren Aslan, sigortaların zorunlu olmasının düşündürücü olduğunu ifade etti

Haber Giriş Tarihi: 09.05.2015 07:36
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
İş güvenliğine yönelik önlemler artabilir

ANIL YIKGEÇ

Yerüstü ve yeraltı kömür madenciliği faaliyetinde bulunan gerçek ve tüzel kişilere, buralarda üretimde çalışan personeli kazalara karşı sigortalama zorunluluğu getirildi. Sigortanın teminatları sakatlanma ve ölüm halinde kişi başına 150,000 TL olarak belirlendi. Net prim ise 700 TL olacak.

Ege Sigorta Eksperleri Derneği  (E.S.E.D.) Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Alp Aslan, madencilere zorunlu sigorta döneminin başlamasının, madenlerde iş güvenliğine yönelik önlemlerin artmasına sebep olacağına, sigorta sektörü açısından bakıldığında da her sektör için farklı sigorta türünün zorunlu olmasının düşündürücü olduğunu ifade etti.

İşletmeler kömür madenciliğiyle uğraşan personeli kazalara karşı sigortalamaya zorunlu olacak. Resmi gazete’de yer alan Hazine Müsteşarlığı tebliğine göre, yer altı ve yer üstü kömür madenciliği, kömürden gayri yeraltı madenciliği faaliyetlerinde bulunan gerçek ve tüzel kişiler, söz konusu faaliyetlerin icrası esnasında meydana gelebilecek kazalar sonucu tesislerinde istihdam ettikleri, üretim ve üretim hazırlığı faaliyetinde bulunan personeli için sigorta poliçesi yaptırmak zorunda olacaklar.

ASGARİ SİGORTALANABİLME ŞARTLARINI DENETLENECEK

E.S.E.D Başkanı Tahir Alp Aslan,insani yönden bakıldığında madenci vefat ettikten sonra geride kalanlara tazminat ödense ne olur ödenmese ne olur bakış açısı ön planda olsa da bu sigortanın etkileri olacağını söyledi. Bir maden işletmesinde çalışanların sigortasının yapılabilmesi için madenlerin asgari sigortalanabilme şartlarını sağlaması gerektiğine dikkat çeken Aslan, “Öncelikle bir maden işletmesinde çalışanların sigortasının yapılabilmesi madenlerin asgari sigortalanabilme şartlarını sağlaması gerekmekte. Asgari sigortalanabilme şartlarını denetleyecek olanlar ise Sigorta Eksperleri.  Maden işletmesini denetleyecek sigorta eksperi eğer asgari sigortalanabilme şartlarının sağlandığına dair onay verir ise poliçe düzenlenecek aksi takdirde poliçe düzenlenmeyeceği gibi madenin faaliyeti şartlar sağlanana kadar durdurulacak. Madenin faaliyetinin durdurulması özellikle özel sektör için ‘kardan zarar’ anlamına geldiğinden pek istenilen bir husus olmadığı için en azından sigorta yapılabilme şartlarını sağlamaya özellikle de iş güvenliğine yönelik önlemleri almak zorunda kalacaklar” diye açıklık getirdi.

SİGORTA BİLİNCİNİN ARTMASINDA ETKİSİ OLABİLİR

E.S.E.D Başkanı Aslan, sigortacılar açısında etkisini de şöyle değerlendirdi: “Kesin olmamakla birlikte 7 yüz 40 işletmede 50 bin kadar maden işçisinden bahsediliyor. Bu da sigorta sektörü açısından her bir işçiye 700TL prim verileceğini düşünürsek 35 milyon TL‘lik yeni bir pazar yaratılıyor demektir. Ayrıca 10 kişiyi aşan işletmelerde hasar riski kaza başına 1 buçuk milyon TL olup 10 kişiden fazla işçi çalıştıran işletmelerde ise kaza başı risk tutarları zorunlu reasüransa tabii tutulmakta, bu durum da yurtdışı reasürans şirketlerinin Türkiye’ye ilgisini çekebilecek bir husustur. Eğer Sigorta Şirketleri ve Acenteleri de bu durumu bir fırsata çevirebilirlerse madenlerin bulunduğu bölgelerde sigortalanma oranının yükselmesinde ve sigorta bilincinin artmasında etkisi olabilir” dedi.

Son zamanlarda kamuoyunun dikkatini çeken hususlarda zorunlu bir sigortanın gündeme geldiğine dikkat çeken Aslan, “Geçmişte otobüs kazaları çoğaldığında zorunlu koltuk sigortası başladı. Tüpler patladı, zorunlu tüpgaz sigortası başladı. Fi Yapı olayından sonra bina tamamlama sigortası başlatıldı. 13 Mayıs 2014 Soma ve hemen arkasından Ermenek facialarından sonra madenlerde zorunlu ferdi kaza sigortası uygulaması başlatıldı. Torunlar İnşaat asansör kazasından sonra şimdi inşaat işçilerinin ferdi kaza sigortası gündemde. Sigorta sektörü açısından bakıldığında her bir sigorta türü sektör için ayrı bir pazar. Tabii zorunlu olması ayrıca düşündürücü” dedi.

SİGORTA EKSPERLERİ MADENLERDEKİ RİSKLERİ İYİ SÜZEBİLİR

Konuyu sigorta eksperleri açısından da değerlendiren E.S.E.D Başkanı Tahir Alp Aslan, “Her zaman söylediğimiz bir husus var Sigorta Eksperliği sadece hasar bakan bir meslek grubu değildir. Türkiye’de sigorta eksperlerinin yaptığı işi yurt dışında 3 bazen de 4 ayrı meslek grubu yapmaktadır. Onun için Türkiye’de Sigorta Eksperliğinin ayrı bir yeri var. Sigorta Eksperlerinin 2023 vizyonu çerçevesinde atağa kalktığı 2015 yılında Bakanlar Kurulu kararı ile denetleme görevinin Sigorta Eksperlerine verilmesi sevindirici bir husus. 93 sigorta eksperi bu konuda Ankara’da 5 günlük bir teorik eğitim aldı, bilahare Zonguldak’ta Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu’nun (TKİ) 5 ayrı işletmesinde 3 gün süren bir pratik eğitim aldı. Birçok kişi Sigorta Eksperlerini sadece hasar bakan kişi olarak gördüğünden bu görevin Sigorta Eksperlerine verilmesine pek anlam veremediler.  Üçüncü göz olarak madenlerdeki riskleri en iyi süzebilecek ‘meslek körlüğü’nden uzakta kalan Sigorta Eksperleri bu konuda başarılı olacaklardır” diye konuştu.

Sigortanın kapsamı şöyle:

26/01/2015 tarihli ve 2015/7249 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe konulan Maden Çalışanları Zorunlu Ferdi Kaza Sigortası ile ilgili olarak 06.05.2015 tarih 29347 sayılı resmi gazete tarife ve tebliğ yayınlandı. Bu tebliğe göre Yeraltı ve yerüstü kömür madenleri ile yeraltındaki diğer tüm madenlerde işverenler üretim ve üretim hazırlığı faaliyetinde bulunan personeli için ferdi kaza sigorta poliçesi yaptırmak zorunda. Sigorta konusu bu işletmeler daimi nezaretçi atanması sırasında sigorta poliçesi ibraz etmek durumunda kalacaklar. Ferdi kaza poliçesinin pirimi kişi başına 700 TL olacak. Buna karşılık sakatlanma ve ölüm halinde kişi başına 150.000 TL’ye kadar tazminat ödenecek.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.