TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bizim Mahalle-Konak, Yeni Mahalle

null

Haber Giriş Tarihi: 13.06.2014 07:48
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Bizim Mahalle-Konak, Yeni Mahalle

Ege’de Bugün okurları ve Yeni Mahalle sakinlerine merhaba. Mahallemizi Muhtar Kemal Evgi’den dinleyip, bilgileri en yalın ve tarafsız haliyle sizlere sunarken, cadde, sokak, bulvar ve parkları sizler için fotoğraflıyorum. İnanıyorum ki mahalleyi ve mahalleliyi muhtardan iyi kimse tanımaz ve anlatamaz. Onun içindir ki Vatandaş Hamza her hafta üç mahallede sizlerle muhtarlıklarda buluşacak. Toplumsal yaşamımızın vazgeçilmezlerinin başında gelen demokrasi merdiveninin ilk basamağı ve demokrasi zincirinin en kırılgan halkasını oluşturan bu kurum ve bu kurumun temsilcisi muhtarlar kuruluşlarından günümüze kadar hak ettikleri yerde olamadıkları ve oldukça zor koşullarda mücadele verdikleri için muhtarlarımızın yanında yer almayı bir görev kabul ettim. Siz değerli mahalle sakinlerinin görüş, öneri, eleştiri ve şikâyeti bu sayfanın vazgeçilmezlerinin başında olacak.

Hamza Gül

MAHALLEMİZİN KİMLİĞİ (144 nci Mahalle)

Mahallenin adı: Yeni Mahallesi

Mahallenin ilçesi, ili: Konak/İzmir

Posta Kodu: 35110

Mahallenin nüfusu: 1.200

Mahallenin seçmeni: 725

Mahallenin sokak ve cadde sayısı: 8

Mahallenin muhtarı: Kemal Evgi

Agora Açıkhava Müzesi’ninde içinde bulunduğu Yeni Mahalle 144 ncü durağım oldu. 30 Mart’ta yeni muhtar olan Kemal Evgi, aslen Mardin/Derik’li. Ancak uzun yıllar önce memleketini terk etmiş ve yerleştiği İzmir’de yeni yaşamını kurmuş. Başarılı ticari faaliyetleri sonucu bugün sahip olduğu saygın konumu elde etmiş. Bu nedenle mahalle muhtarlığı teklifini mahalle sakinlerinin isteği üzerine kabul ettiğini ve seçime girdiğini belirten Kemal Evgi, “20 yıldan buyana burada oturmaktayım. Mahallemi ve burada yaşayan insanları seviyorum, geçmiş dönemlerde bazı sıkıntıların olduğunu fark ediyorduk. Bu durum nedeniyle mahalle sakinlerimizin isteği ile aday oldum. Mahallemin tamamı SİT kapsamında. Sokaklarım genellikle kaleye doğru dik yokuşlardan oluşuyor. Birçok sokağım asfalt ancak bu asfaltlarda düzenli değil. Bazı sokaklarımızda Arnavut taşları ile kaplı buralarda ulaşım oldukça güç ancak antika diye buralara müdahale edemiyorlar” dedi.

AGORA

Konak Agora Antik Grekçe' de Homeros un İlayda Destanı'nda “toplantı, toplantı yeri, meclis” anlamını taşımaktadır. İzmir' in Namazgah semtinde bulunan Agora, Roma dönemine aittir. Agora antik dönemlerde politik toplantıların ve halkın alışveriş yaptığı bir yerdir. Ticari olmaktan ziyade, bir devlet agorası görünümündeki İzmir Agorası, bugüne değin ortaya çıkarılan dünyanın en büyük Devlet Agorasıdır. M.S.178' de depremle yerle bir olan Agora, İmparator Marcus Aurelius' un özenli çalışmalarıyla yeniden inşa edilmiştir. 1932-1941 yılları arasında yapılan ilk dönem kazılarla büyük bir bölümü ortaya çıkarılan İzmir agorasının, dikdörtgen formda, ortada geniş (120 x 180 m) bir avlu etrafında sütun ve kemerler üzerine inşa edilmiş üç katlı ve önünde merdiveni olan bileşik bir yapı olduğu anlaşılmıştır. Agoradaki çalışmalar; agora meydanı, kuzey kapısı, bazilika altı, batı yapısı (stoa), antik çarşı olmak üzere beş yerde kazı, restorasyon, arkeolojik temizlik ve çevre düzenlemesi şeklinde sürdürülmektedir.

ESKİ EVLER KAPIŞ KAPIŞ

Yeni Mahalle ve çevredeki diğer mahallelerde birçok eski ev İstanbul kaynaklı büyük bir şirket tarafından alınıyor. Son iki yılda muhtar Kemal Evgi’ye göre bu şirket 150-200 arasında evi almış durumda. Evlerin bu şirket tarafından değerlerinin üzerinde alınıp hiçbir işlem yapılmadan kapıları kilitlenerek kaderine terk edilmesine tepki gösteren muhtar Kemal Evgi, “Burada normalda 30-40 bin lira civarında bir değeri olan köhne bir eve bu grup 50-60 bin lira vererek alıyor. Bu evleri almalarına bir şey demiyoruz ama buraları boş bırakarak kaderlerine terk etmelerini anlamıyoruz, oysa bu evlerin bir çoğunun sahibi nasıl olsa burada yok diye kapılarını kırıp içine giren madde bağımlıları yarın bir gün bir yangın çıkartsa alimallah tüm mahalle yanar. Çünkü bizim bir çok sokağımıza ne itfaiye nede ambulans girmesi mümkün değil. Bu evler bu şekilde hem tehlike arz ediyor boş olarak kaldığı için hem de içlerine giren uygunsuz kişilerin tehdidi altında. Oya buraları alanlar en azından buraları kiraya verseler hem burada oturan bu evi korur hemde buralar bu art niyetli kişilerin işgalinden kurtulur” diye konuştu.

MÜHÜR PARASI YOK

Yeni Mahalle’nin yeni muhtarı Kemal Evgi, seçim döneminde mahalle sakinlerine açık açık mühür parası adı altında yapılan işlemlerden hiçbir ücret almayacağını söylediğini belirterek, “Mahallemde genellikle Doğu ve Güneydoğu’dan göçle gelen aileler oturmakta. Birçok ailenin geçim kaynağı günlük işlerde çalışarak kazandığı paradan başka bir geliri olmayanlar. Bu nedenle bende en azından bu anlamda bir katkı sunayım istedim. Mahallemde bu madde bağımlıları ve bazı hırsız olaylarını saymazsak aslında çok problemli bir mahalle diyemeyiz. Ama Emniyet biraz daha bu bizim gibi mahallelerdeki devriye hizmetlerini düzenli yaparsa sanıyorum bu olumsuz olaylarda biraz da olsa azalır. Tedaşla ciddi sıkıntılar yaşıyoruz, sokak aydınlatmalarımızın bir çoğu aylardır yanmıyor. Bu sokaklar özellikle akşamları kadın ve çocukların evlerine geliş gidişlerinde ciddi sorunlar ortaya çıkarıyor. Başı boş sokak köpekleri ayrı bir derdimiz. Bu konuda Konak Belediyesi barınağımız yok diye müdahale etmiyor, bizde bu anlamda Büyükşehir Belediyemizin bu soruna bir el atmasını istiyoruz. Çünkü buradaki Agora Açıkhava Müzesini gezmeye gelen turistler bile bu sokak köpeklerinin saldırısına uğruyor. Oysa belediye turistler çirkin binaları görmesin diye ciddi paralarla bu binaların dış yüzeylerini onaran belediyemiz bu köpek tehlikesine de acil bir çözüm bulmalıdır. Çevremizde Suvari, Ali Reis, Pazaryeri ve Ülkü Mahalleleri bulunmakta. Mahallemize daha önce Namazgah olarak bilinen mahallede bizim sınırlarımıza dahil edildi. Bu anlamda mahalle sınırlarım içinde Tarihi Namazgah Kurşunlu Cami ve tarihi hamam var. Ayrıca Hürriyet Anadolu Lisesi ile Kemal Atatürk Ortaokulumuz bulunmakta. Mahalle sınırlarım içinde sağlık ocağımız da var. Agora Açık Hava Müzesi girişinde bulunan Agora Parkımız da Konak Belediyemiz tarafından elden geçiriliyor. Bu anlamda belediye başkanımıza ve ekibine mahalle sakinlerim adına teşekkür ediyorum. Özümüzdeki süreçte mahallemizin diğer eksikliklerini de gidereceklerine inanıyorum. Birde son olarak mahallem ile ilgili şunu eklemek isterim, sokaklarımızdan birisi tüm İzmirlilerin bildiği ‘Patlıcan Yokuşu’ bizim mahallededir” şeklinde konuştu.

 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.