TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kütüphane Haftası başladı

51’inci Kütüphane Haftası Cumhuriyet Meydanı’nda gerçekleşen törenle açıldı

Haber Giriş Tarihi: 31.03.2015 06:59
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Kütüphane Haftası başladı

ONURHAN ALPAGUT

51’inci Kütüphane Haftası açılış töreni İzmir Cumhuriyet Meydanı’nda yapıldı. Törende meydandaki büste çelenkler bırakıldı. İzmir Vali Yardımcısı, İl Kültür ve Turizm Müdürü’nün yanı sıra İzmir Türk Kütüphaneciler Derneği Yönetim Kurulu İzmir Şube Başkanı Abdullah Murat Mete tören alanında hazır bulundu. Gerçekleşen törende ayrıca Karşıyaka Belediyesi’ne bağlı dans ekibi çeşitli gösterilerinde bulunarak törene katılanlara görsel bir şölen de sergiledi.

BİLGİ ÜRETİM VE TÜKETİM MERKEZİ KÜTÜPHANELER

Gerçekleşen anlamlı töreninin teması ise ‘Kültürlerarası diyalog ve Kütüphaneciler’ oldu. Tören’de açılış konuşmasını gerçekleştiren Türk Kütüphaneciler Derneği İzmir Şube Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Murat Mete, ”insan, hayat boyu bilgi ve bilgilenme yoluyla bilinçlenme çabası içerisinde olmuştur. Bilgi üretim ve tüketim merkezleri olan kütüphaneler bu anlamda insanların hayatlarında vazgeçilmez olarak nitelenen kurumların başında gelir. Bu saptama bugün gelişmişlik düzeyleri çok yüksek olan ülkelerde geçerliliğini tüm hızıyla sürdürmektedir. Toplumun ya da devletin bilgiye bakış açısı, kütüphane kurumunun varoluş felsefesini ve kütüphaneciliğin niteliğini belirlemektedir. Anılan nedenlerle ülkelerin gelişmişlik düzeyi ile bilgiye yaklaşım erişim ve koruma biçimleriyle doğru orantılı olduğunu görmekteyiz. Öte yandan kütüphaneler ve kütüphaneciler bugün yaşadıkları sorunları tartışırlarken, ülkemizin siyasal, ekonomik ve kültürel dokumuzu biçimlendirmiş olguları da göz önüne alarak, ‘kütüphane kurumu’ ile toplumsal yapı arasındaki ilişkiyi bir de bu açıdan değerlendirmelerinde fayda var” dedi.

ÇALIŞMALAR HIZLA DEVAM EDİYOR

Başkan Mete, konuşmasını şöyle sonlandırdı: “Ülkemizde Kütüphane Haftası’nın kutlanmaya başlanması ilk kez Türk Kütüphaneciler Derneğinin 20.04.1964 tarihli Yönetim Kurulu Kararı ile aynı yıl kutlanmaya başlanmıştır. Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü’nün ise 1982 yılında yönetmeliğinde yaptığı değişiklikle birlikte TKD işbirliği içerisinde Kütüphane Haftası’nı kutlanmaya başlamıştır. Buradan anlaşılacağı gibi yarım asra sığan bir süreçte TKD’nin ülkemizde en etkin Sivil Toplum Kuruluşlarının başında geldiğini söylemekten dolayı ayrıca gurur duymaktayız. Bugün ülke sathına yayılmış şubeleri ve her gün çığ gibi büyüyen binlerce üyesi ile derneğimiz gücüne güç katarak ülkemizin kültürel politikalarının gelişmesinde çok önemli roller üstlenmiş ve bu rolleri hayata geçirme aşamasında çalışmalarına hızla devam etmektedir. Ayrıca meslektaşlarımızın özlük haklarıyla ilgili pek çok alanda her dönem mevcut siyasi ortamda baskı unsuru olmuş ve bu gücünü sürekli olarak artırarak sürdürmektedir.”

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.