TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Önce bölge sonra dünya

İstanbul Bilgi Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Rıfat Sarıcaoğlu, “Hedefimiz önce bölge sonra dünya üniversitesi olmak” dedi

Haber Giriş Tarihi: 24.05.2015 09:20
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Önce bölge sonra dünya

Müslüm Aktürk / İSTANBUL - 1996 yılında Türkiye’de üniversite yaşamına yeni bir soluk getirmek amacıyla kurulan İstanbul Bilgi Üniversitesi , “Non scholae sed vitae discimus”, yani “okul için değil, yaşam için öğrenmeliyiz”, ilkesi ile 19 yıldır Türkiye’nin eğitim hayatındaki lider konumunu sürdürüyor. İstanbul Bilgi Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Rıfat Sarıcaoğlu, “Hedefimiz önce bölge sonra dünya üniversitesi olmak” dedi. Sarıcaoğlu, İzmir’den davet edilen gazetecilerle yaptığı toplantıda Bilgi Üniversitesi’nin kuruluşundan bu yana geçen aşamaları anlattı. Türkiye’nin ilk vakıf üniversitelerinden biri olan Bilgi’nin, zengin akademik birikimi, saygın kurum kültürü ve uluslararası standartlardaki eğitim kalitesiyle, Türkiye’nin geleceğini şekillendirecek nitelikli nesiller yetiştirme hedefini gerçeğe dönüştürdüğünü belirten Rıfat Sarıcaoğlu, bugüne kadar 22 bini aşkın mezun veren, hali hazırda 20 bini aşkın öğrencisi ve 1000 akademisyeni aşan öğretim kadrosu bulunan üniversitelerinin, her yıl yenilenen ve gelişen eğitim kalitesiyle Türkiye’nin en çok tercih edilen vakıf üniversiteleri arasında üst sıralarda yer aldığını anlattı.

ULUSLARARASI EĞİTİM DENEYİMİ

Sarıcaoğlu’nun daha sonra şunları kaydetti: “BİLGİ, Erasmus programında en çok tercih edilen üniversite Laureate International Universities ağı dışında BİLGİ’nin, Erasmus programı kapsamında 26 Avrupa ülkesindeki 220’den fazla üniversiteyle 550’nin üzerinde değişim anlaşması var. Bu listeye her yıl yeni üniversiteler ekleniyor ve BİLGİ öğrencileri, ortak üniversitelerden birinde bir dönem veya bir yıl süreyle eğitim imkânından giderek daha fazla yararlanıyor. 2014-2015 akademik yılında 186  BİLGİ öğrencisi bu kapsamda 80 farklı üniversiteye gitti, BİLGİ’ye 133 farklı üniversiteden 375 değişim öğrencisi geldi. Değişim programları kapsamında BİLGİ, yabancı öğrencilerin de İstanbul’da en çok tercih ettiği kurum. İstanbul Bilgi Üniversitesi, İtalya’nın ve dünyanın en iyi tasarım okullarından biri olarak kabul edilen NABA ile işbirliği yaptı. Böylece başarılı öğrencilerine iki okulun da diplomasını alma imkânı sundu. BİLGİ Moda Tasarımı, Endüstri Ürünleri Tasarımı ve İç Mimarlık lisans öğrencileri, öğrenimlerinin ilk iki yılı ile son yılını BİLGİ’de, üçüncü yılını ise NABA’da tamamlayarak dört yılın sonunda iki üniversiteden diploma alabilecek. 190 ülkeden 50.000’in üzerinde öğrencinin dahil olduğu University of London International Programmes’ın Türkiye’deki tek yürütücüsü olan İstanbul Bilgi Üniversitesi, İngiltere’nin en köklü üniversitelerinden University of London’a bağlı London School of Economics and Political Science’ın (LSE) akademik deneyimini ve uzmanlığını öğrencilerine ulaştırıyor. Üstün Başarı Programları’ndan (Ekonomi-İşletme, Ekonomi-Finans, İşletme) birini seçen öğrenciler hem BİLGİ hem de University of London diplomasına sahip oluyorlar. Bu sayede BİLGİ öğrencileri, İngiltere’nin en köklü ve saygın üniversitelerinden University of London tarafından verilen bu diplomayı İngiltere’ye gitmeden ve dolayısıyla İngiltere’de herhangi bir masraf yapmadan ve University of London’a öğrenim ücreti ödemeden alabiliyorlar.”

TAM AKREDİTASYON

BİLGİ, 18 aylık hazırlık döneminin ardından The Western Association of Schools and Colleges (WASC) akreditasyon sürecine dahil oldu. Zorlu bir değerlendirme sürecinin sonunda “tam akreditasyon başvurusu için yeterli” olarak kabul edilen BİLGİ, WASC tarafından akredite edilen UCLA, California State, CalTech, UC Berkeley ve Stanford gibi dünyanın en iyi üniversiteleri arasındaki yerini almak için önemli bir adım daha atmış oldu. WASC akreditasyon süreci tamamlandığında, BİLGİ dünyanın en iyi üniversiteleriyle aynı kurumsal standartlara sahip olduğu uluslararası olarak tescillenmiş Türkiye’deki tek üniversite olacak.

BİLGİ HALİǒE AÇILDI

Geçtiğimiz sene santralistanbul Kampüsü’nde Haliç kıyısında kurulan Kayıkhane ve Knot Cafe&Restoran sayesinde BİLGİ Haliç’e açıldı. Haliç’in eşsiz manzarasına sahip olan mekan, 19 Nisan 2015’te Türkiye’nin ilk liselerarası yelken yarışı olan BİLGİ Cup Liselerarası Yelken Yarışı’na da ev sahipliği yaptı.

SANTRAL YENİLENDİ

100. Yılında Silahtarağa Elektrik Santrali’nin iki kazan dairesi yenilenerek Mimarlık Fakültesi’nin 8 bin metrekarelik kullanım alanı olarak derslikler, kütüphane, maket ve modelleme laboratuvarı, çalışma alanları ve 7 /24 açık atölyeleri haline geldi. Mimar Nevzat Sayın’ın üstlendiği proje ile Santral’in 100. yılına yakışır bir düzenleme yapıldı.

BİLGİ’DEN BİR İLK

İstanbul Bilgi Üniversitesi, Türkiye’de Dünya Ticaret Örgütü Kürsü Programı’na seçilen ilk kurum oldu. Üniversite, 2010 yılından itibaren Dünya Ticaret Örgütü ve TC. Ekonomi Bakanlığı işbirliğinde, Orta ve Doğu Avrupa, Orta Asya ve Kafkas ülkeleri dış ticaret bürokratlarına uluslararası ticaret eğitimindeki üstün katkıları nedeniyle Dünya Ticaret Örgütü Kürsü Programı’na (World Trade Organization, Chairs Programme) katılmaya hak kazandı. BİLGİ Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Yrd. Doç.Dr. Pınar Artıran’ın Türkiye’yi temsil ettiği program, gelişmekte olan ve az gelişmiş ülkelerdeki uluslararası ticaretle ilgili akademik çalışmaları desteklemeyi hedefliyor. DTÖ Kürsü Programı çerçevesinde BİLGİ bünyesinde ayrıca Uluslararası Ticaret ve Tahkim Araştırma ve Uygulama Merkezi kuruldu.

SOSYAL KULUÇKA MERKEZİ

İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde, Türkiye’de ilk kez sivil toplum girişimleri ve kuruluşlarının yeni proje, kampanya ve kurumsal kapasitelerine destek sağlamaya yönelik kurulan Bilgi Sosyal Kuluçka Merkezi, sosyal girişimleri ağırlıyor. 8 Aralık 2014 tarihinde kurulan merkez, diğer üniversitelerin bünyesindeki kuluçka merkezlerinden farklı olarak Türkiye’de ilk kez ve sadece kar amacı gütmeyen, hak temelli bir perspektif ile çalışan sivil toplum girişimleri ve kuruluşlarının yeni ve kar amacı gütmeyen çalışmalarına destek sağlamaya yönelik olarak çalışıyor. Kasım ayında yapılan başvurular sonucu belirlenen 13 sivil toplum kuruluşu ve girişimi merkez bünyesinde sunulan imkanlardan Ocak 2015 tarihinden itibaren 10 ay süresince yararlanacak.

İŞ ETİĞİ UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ

İstanbul Bilgi Üniversitesi, Etik ve İtibar Derneği (TEİD) işbirliğiyle İş Etiği Uygulama ve Araştırma Merkezi’ni hayata geçirdi. Merkez, Türkiye’nin üniversite çatısı altında kurulan ilk “İş Etiği”  araştırma merkezi oldu. Merkez, etik ve uyum yönetimi alanında yapılacak araştırmalarda veri sağlamanın yanı sıra bu alanda çalışacak yöneticileri eğitmeyi ve onlar için bir referans merkezi olmayı hedefliyor.

BİLGİ’NİN YENİ GURUR KAYNAKLARI

İstanbul Bilgi Üniversitesi,  kurum kültürüne, akademik birikimine ve Türkiye’nin sosyal ve kültürel yaşamına kıymetli katkılar sunan akademisyenlerini ölümsüz kılmak amacıyla isimlerini üniversitede yaşatacak bir geleneği başlattı. 2012 yılında, santralistanbul Kampüsü’nde açılan Latif Mutlu Kütüphanesi ile hayata geçirilen bu gelenek, Prof.Dr. Toktamış Ateş’in isminin Kuştepe Kampüsü’ndeki konferans salonuna verilmesi ile devam etti. Son olarak, Türk Edebiyatı’nın anıtsal kalemi ve BİLGİ’nin Fahri Doktoru Yaşar Kemal’in adı, santralistanbul Kampüsü’ndeki Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi’ne verildi.

YAYINEVİ’NİN 15. YILI

Türkiye’de akademik yayıncılık alanında bağımsız, özgür ve eleştirel bir yayın anlayışını geliştirmek amacıyla kurulan ve üniversite yayıncılığında yeni bir döneneme öncülük eden İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları, bu sene 15’inci yılını kutluyor. 15 yılda tarihten ekonomiye, uluslararası ilişkilerden siyaset bilimine, hukuktan insan haklarına, sosyolojiden psikolojiye, ders kitaplarından başvuru kitaplarına uzanan geniş bir çerçevede Türkçe ve İngilizce olarak toplam 500’ün üzerinde kitap yayınladı. Kitaplar, Türkiye’deki üniversitelerin yanı sıra birçok yabancı üniversitede ders kitabı oldu, kaynak kitap gösterildi.

SPOR BİLİMLERİ VE TEKNOLOJİSİ YÜKSEKOKULU

Sporcu, antrenör, teknik direktör yetiştirmenin yanı sıra sporun başlı başına bir sektör olduğu fikrinden hareketle bu sektörün yönetim kademesinde yer alacak yöneticiler de yetiştirmeyi amaçlayan  İstanbul Bilgi Üniversitesi Spor Bilimleri ve Teknolojisi Yüksekokulu, 2015-2016 akademik yılında eğitime başlıyor. Şampiyonlar Ligi final müsabakası, Üniversitelerarası Yaz Olimpiyatları gibi büyük organizasyonların birer durağı haline gelen ülkemizde, sektörün benzer faaliyetleri yürütebilecek donanımda yetişmiş elemanlara, spor kulüplerini ve federasyonları çağın koşullarına uygun şekilde yönetebilecek profesyonellere teslim edilmesi gereğinden hareket ederek, kaliteli, sektörün gerektirdiği mevzuata hakim, uluslararası alanda hizmet entegrasyonunu sağlayabilecek donanıma sahip öğrenciler yetiştirilmesi hedefleniyor. Bu doğrultuda, BİLGİ Spor Bilimleri ve Teknolojisi Yüksekokulu’nun mezunları, çeşitli branşlardaki federasyonlarda, spor kulüplerinin yönetim ve idare kademelerinde, yazılı ve görsel spor medyasında çalışabilecek donanıma sahip olacak.

BURS İMKANI

İstanbul Bilgi Üniversitesi, öğrencilerine çok geniş burs olanakları sunan ve her yıl bu olanakları iyileştiren bir üniversite.

ÖSYS Bursları: ÖSYS sınav kılavuzunda belirtilen burslu öğrenci kontenjanlarına yerleştirilen öğrencilere verilen ve öğretim ücretinin tamamını veya bir kısmını kapsayan karşılıksız burslardır.

Başarı Bursları: Öğrenim gördükleri akademik yılsonunda 2. ve 3. sınıfı başarıyla bitiren ve başarı bursu kriterlerini yerine getiren burssuz öğrencilere, bir sonraki akademik yıl için öğretim ücretinden yüzde 50 indirim sağlayan akademik başarı bursu verilir.

Spor Bursları: Spor branşında milli takım seviyesine yükselmiş veya milli olmasa bile okul takımına seçildikten sonra yüksek performans göstermiş olan burssuz okuyan öğrencilere, Spor Koordinatörlüğü’nün teklifi ve Burs Komitesi’nin tespit edeceği oranlarda karşılıksız ‘sporcu bursu’ verilebilir.

IB Bursları: Liselerin İngilizce IB, Abitur, Matura, Fransızca IB ve Bakalorya, Maturita programı mezunları İstanbul Bilgi Üniversitesi’ndeki öğrenimleri boyunca eğitim-öğretim ücretinde yüzde 20 indirimden yararlanırlar.

İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde okuyan kardeşler için yüzde 10 kardeş indirimi ve aileden birinin eğitimci olmasına istinaden yüzde 10 öğretmen indirimi olanakları da sunulmaktadır. Bunların dışında çalışan özel destek bursu, mezun özel destek bursu sağlanabilmektedir.

TIP FAKÜLTESİ AÇILACAK

Tıp Fakültesi’ni açma talebi Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde onaylandı. 2016 yılında öğrenci kaydına başlanacak Bilgi Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde genetik alana ağırlık verilecek. 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.