TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Arabuluculuk Merkezi açıldı

Türk Hukuku’nun yeni müesseselerinden biri olan arabuluculuk kurumunun pilot uygulaması olarak seçilen İzmir Adliyesi’nde, Arabuluculuk Merkezi açılışı gerçekleşti. Törende Arabuluculuk Merkezi’nin ne olduğu ve amacı vatandaşlara anlatıldı

Haber Giriş Tarihi: 13.06.2015 08:20
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Arabuluculuk Merkezi açıldı

ONURHAN ALPAGUT

İzmir Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Doğrubey, Arabuluculuk Daire Başkanı Hakan Öztatar ve İzmir Barosu avukatlarının katılımıyla gerçekleşen açılışta konuşan İzmir Cumhuriyet Başsavcısı Doğrubey, “Arabuluculuk kurumu ve uzlaştırma müessesi yoğun iş yükü altında bulunan adliyelerimizde iş yoğunluğunu azaltmak ve itilaf içinde olan vatandaşlarımızın sorunlarını anlaşarak çözmelerini amaçlamaktadır” dedi.

Arabuluculuk Daire Başkanı Hakan Öztatar, bugün Türkiye'de bir ilki gerçekleştirdiklerini belirterek, “Türkiye’de yargı sistemi anlamında bir zihniyet değişimi yaşadığımızı belirtiyorum. Çünkü dünyadaki yargı sistemine baktığımızda, ‘Nereye gidiyor? Bunda sonra Türkiye'deki yargı sistemi nereye gidecektir’ cevabını buluyoruz. Geçen hafta İngiltere'ye yaptığımız bir ziyarette İngiltere Adalet Bakanlığı’nın söylediği, ‘Bizdeki uyuşmazlıkların yüzde 98 oranında alternatif çözüm yöntemleri ile çözülüyor. Sadece yüzde ikisi davada yargı yoluyla çözülüyor’ demesi artık bizim de bunları çok daha ciddi bir şekilde ele almamızın ve bir filtreleme yapmak sureti ile alternatif çözüm yöntemlerini geliştirmemizin zamanı geldiğini göstermektedir. Bu anlamda dünya standartlarına yetişmemiz gerekmekte. Biz de bugün kurmuş olacağımız Arabuluculuk Merkezi ile birlikte Türkiye'de bu sistemin yerleşmesine katkı sağlayacağız” ifadelerini kullandı.

ÖZTATAR: GELİN SORUNLARIMIZI UZLAŞI İÇİNDE ÇÖZELİM

Arabuluculuk Merkezi’nin ne gibi getirileri olacağını anlatan Öztatar, “Arabuluculuk irtibat bürosu ile dava açan ve davalı vatandaşlarımızın arabuluculuk konusunda bilgilendirilmesini sağlayacak, ön bürolarda çalışan arkadaşlarımız dava açan kişilerin arabuluculuk konusunda bilgilendirme yapılıp yapılmadığını soracak eğer bir bilgilendir yapılmadıysa buradaki irtibat bürosuna yönlendirmek sureti ile buradan da arabulucularımızın olduğu Arabuluculuk Merkezi’ne yönlendirilecek. Arabuluculuk Merkezi’nde de uzlaşma konusunda vatandaşlarımızın bilgilendirilmesi sağlanacak. Böylelikle alternatif çözüm yöntemleri dediğimiz uzlaşma, arabuluculuk, sulh ve tahkimin Türkiye'de gelişmesi sağlanacak” diyerek İngiltere'de yapılan istatistiklerden bahsetti.

Öztatar, “Arabuluculuk ile sonuçlanan on bin uyuşmazlıktan yapılan istatistik de bir günde biten uyuşmazlık sayısı yüzde yetmiş. Gelin hep beraber avukatlarımız müvekkillerine, müvekkiller vatandaşlarımıza şunu söyleyelim: ‘Davanızı uyuşmazlığınızı artık bir günde kendi kararınızla bitirme ister misiniz?’ şeklinde soralım. Yıllarca süren yargılama sonuçları yerine bir günde sonuçlandıralım. Mutlu ve mesut şekilde davalardan ayrılın. Bu yöntem ile davaların yüzde 70'i bir günde bitiyor. Yüzde 15 oranında olanı ise, bir günden az sürede bitiyor. Arabuluculuk yöntemi ile vatandaşlarımızın uzlaşmazlıklarının çözülmesi, daha önemlisi arabulucular yardımı ile kendi kararını kendisinin vermesi ve sorunlarının daha barışçıl yollarla çözülmesi hedeflenmekte. Bu açtığımız Arabuluculuk Merkezi’nin temel amacı uzlaşıdır. Açtığımız Merkez’in hayırlara vesile olmasını diliyorum” diyerek sözlerini sonlandırdı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.