TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Görme engelliler satranç turnuvasında

Görme Engelliler Spor Federasyonu, İzmir Halkapınar Spor Salonu’nda İzmir’de ilk kez görme engelliler için satranç turnuvası düzenledi. Düzenlenen turnuvada sporcular birbirleriyle kıyasıya yarıştı

Haber Giriş Tarihi: 31.05.2015 06:06
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Görme engelliler satranç turnuvasında

ÖZKAN PEKÇALIŞKAN

Görme Engelliler İzmir’de Halkapınar Spor Salonu’nda düzenlenen Satranç Turnuvası’nda bir araya geldi. Görme engelli sporcular arasında düzenlenen turnuva İzmir’de ilk defa yapıldı. Organizasyon hakkında bilgi veren Türkiye Görme Engelliler Spor Federasyonu İzmir İl Temsilcisi Fatih Koyuncu, yaptıkları bu organizasyonun yıllık faaliyet programında yer alan bir program olduğunu belirterek, “Görme engelliler adına ilk defa bu organizasyon yapıldı. Burada yaptığımız bu organizasyon federasyonun düzenleyeceği turnuvalara hazırlık mahiyeti taşıyor” dedi.

“SPONSORLARLA DAHA İYİ TURNUVA DÜZENLERİZ”

Koyuncu, düzenlenen organizasyonun ilk olduğunu ve haliyle bazı eksikleri olduğuna değinerek, “Burada özellikle bu organizasyonu duyurma ve yaygınlaştırma noktasında ve biraz da sponsorluk noktasında eksiklerimiz oldu. Organizasyonumuzda ödül sponsorluğu olmuş olsaydı, Manisa’dan Denizli’den, Afyon’dan Uşak’tan ve çevre illerden de bu turnuvaya katılabilecek görme engelli satranççılar gelebilecekti. Bu tür organizasyonların iyi olması için kaliteli bir turnuva olması gerekiyor ve değerinin yüksek olması gerekiyor. Önümüzdeki yıl bu konuda daha fazla çalışacağım. Destek alacağımız kuruluş olursa daha fazla katılımcıyla organizasyon yapabiliriz. Medyada bu tür organizasyonlarda daha fazla yer alırsa ve yerel yönetimler tarafından desteklenirse bizim açımızdan daha iyi olur” diye konuştu.

“HER YIL DÜZENLEYECEĞİZ”

Turnuvada yarışan sporculardan Aziz Murat Cengiz ise böyle bir organizasyona katılmaktan mutlu olduğunu söyleyerek, “İzmir’de düne kadar böyle bir etkinlik yoktu. Bu yıl karar alındı. Her yıl bundan sonra düzenli bir şekilde Görme Özürlüler Satranç Turnuvası düzenleyeceğiz. Böyle bir turnuva hiçbir yerde yok. Bir tek İzmir’de var” dedi.

“GÖREN VE GÖRMEYEN SATRANÇ OYUNCUSU ARASINDA FARK YOK”

Turnuvada görev alan Başhakem Emrah Akın ise Türkiye Satranç Federasyonu tarafından bu turnuvada görevlendirildiklerini belirterek, “Turnuvada şu anda 3 hakemimiz var. Ben başhakem olarak görev yapıyorum. Görme engellilerin oynadığı satranç ile normal satranç arasında bir fark yok. Ama şöyle bir farklılık var; onlar özel bir satranç takımı kullanıyorlar. Onlar ellerini kullandıkları için satranç takımlarında siyah taşların üzerinde çivileri var ve siyah kareler çıkıntılı beyaz kareler çukurdur. Böyle olmasının nedeni çünkü onlar elleri ile düşünüyorlar. Görmeyen bir oyuncu için söylediği taşı oynamak zorunda ama gören bir oyuncu gördüğü için dokunduğu taşı oynamak zorundadır. Tek farklılık budur. Gören ile görmeyen arasında bir fark yoktur” şeklinde konuştu.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.